Sztuka układania i używania serwetek
W dzisiejszych czasach mamy coraz mniej czasu – trudno nawet zebrać nam całą rodzinę przy stole, aby zjeść w jednym czasie obiad. Kiedy jednak nadchodzi czas wspólnego posiłku chcemy, aby wszystko było idealnie. Ważny jest nie tylko smak dań, ale również to, w jakiej formie go podamy.
Serwetki idealne
Niezależnie od tego czy przyjmujemy gości, czy też spożywamy posiłek tylko w rodzinnym gronie, to powinniśmy zadbać o zachowanie odpowiedniej kompozycji stołu. Może się wydawać, iż to niepotrzebna strata czasu, jednak warto poświęcić na to nieco czasu. Odpowiednio udekorowany stół sprawi, że poczujemy się jeszcze bardziej wyjątkowo – a przecież właśnie o to chodzi. Pozwólmy sobie na rozpieszczenie zmysłów i zadbajmy o każdy, nawet najmniejszy element. Okazuje się bowiem, że często na całość kompozycji największy wpływ mają z pozoru nieistotne detale. Jednym z nich są serwetki, o których niestety często zapominamy i w ostatniej chwili wyciągamy z szafki to, co akurat mamy na stanie. Pamiętajmy, że serwetek na stole nie powinno zabraknąć, bowiem spełniają one przede wszystkim funkcję praktyczną. Dzięki nim możemy uchronić ubranie przed ewentualnymi zabrudzeniami oraz skorzystać po posiłku do wytarcia rąk czy ust. Jednocześnie są istotnym elementem dekoracyjnym, często jedynym kolorowym akcentem na białym obrusie.
Jak dobrać serwetki?
Niestety, ale często nie przykładamy uwagi do wyglądu serwetek, a skupiamy się jedynie na ich dekoracyjnym składaniu. W sklepach mamy ogromny wybór, a ceny wcale nie są wysokie – warto zatem mieć w zanadrzu kilka kompletów, z których będzie można skorzystać na różnych okazjach. Najpopularniejsze są serwetki papierowe, które jednak nie są zbyt eleganckie i nie nadają się na bardziej formalne spotkania. Świetnie sprawdzają się natomiast na imprezach dla dzieci czy wakacyjnych spotkaniach przy grillu. Ich składanie jest bardzo proste, bowiem wystarczy złożyć je po skosie lub na pół i położyć na nakryciu. Zdecydowanie bardziej wytworne są serwetki materiałowe, które wymagają jednak więcej uwagi. Na stole powinny znaleźć się lekko wykrochmalone i wyprasowane, a także nieskazitelnie czyste. Składać możemy je w rozmaity sposób – wszystko zależy wyłącznie od naszej fantazji oraz zdolności manualnych.
Do śniadania, obiadu, kolacji i deseru - serwetka to niezbędny dodatek.
Nadesłał:
b.zalew
|