SZYKUJE SIĘ PRAWDZIWA KULINARNA FETA NA TALERZU – TYDZIEŃ GRECKI W LIDLU
Grecy znają się na gotowaniu jak nikt inny. Swój kunszt kulinarny pielęgnują już od czasów antycznych. Polacy z kolei uwielbiają specjały greckiej kuchni i chętnie włączają je w swoją dietę.
Aromatyczne oliwki, bogate w smak oliwy, sery, słodkie desery to tylko niektóre produkty przygotowane przez Lidla specjalnie dla wszystkich miłośników śródziemnomorskich smaków. Już od 24 kwietnia rozpocznie się Tydzień Grecki z bogatą ofertą kilkudziesięciu oryginalnych produktów.
Wakacje na talerzu
Kuchnia grecka jest jedną z najbardziej cenionych wśród Polaków - aż 13% z nich przyznaje, że to właśnie dania z Hellady smakują im najbardziej[1]. Nic dziwnego – Grecy szczycą się bowiem swoją tradycją kulinarną już od kilku tysiącleci. Od 24 kwietnia we wszystkich sklepach Lidl w Polsce podczas Tygodnia Greckiego będzie można zaopatrzyć się w produkty marki Eridanous – zachwycającej oryginalnym greckim smakiem. Na półkach pojawią się między innymi takie serowe specjały jak Halloumi (7,77 zł/ 1 opak./ 225 g), zupełna nowość w ofercie – feta z mleka owczego i koziego, dojrzewająca w solance (8,99 zł/ 1 opak./ 175 g) lub kostki sera typu greckiego w oleju rzepakowym z dodatkiem ziół (8,99 zł/ 1 opak./ 300 g). Prawdziwa grecka uczta nie odbędzie się bez aromatycznej oliwy jak np. oliwa z oliwek extra virgin (16,99 zł/ 1 szt/ 750 ml). Bogactwo oliwek to również podstawa greckiego menu – w ofercie dostępne będą oliwki nadziewane migdałami lub czosnkiem (6,99 zł/ 1 opak./ 360 g), oliwki Kalamon z pestkami wprost z Peleponezu (5,99 zł/ 1 opak./ 360 g) lub oliwki zielone z pestką (17,99 zł/ 1 opak./ 1,6 kg).
W ofercie pojawi się także wiele tradycyjnych dań: m.in. zawijaniec z serem i szpinakiem (12,99 zł/ 1 opak./1 kg), pierogi z serem feta (6,99 zł/ 1 opak./1 kg), pulpeciki w stylu greckim (14,99 zł/ 1 opak./ 750 g), liście winorośli nadziewane ryżem (5,99 zł/ 1 opak./280 g) czy też pita z czosnkiem i kolendrą (3,29 zł/ 1 opak./ 400 g). Wielbiciele słodkości również znajdą dla siebie co nieco jak np. baklawę z orzechami włoskimi (14,99 zł/ 1 opak./ 390 g) czy też grecką chałwę, różne rodzaje (od 6,99 zł/ 1 opak./ 250 g). Szykuje się prawdziwa kulinarna feta na talerzu!
|
|
|
Pulpeciki w stylu greckim 14,99 zł / 1 opak./ 750 g | Ser Feta 8,99 zł / 1 opak./175 g | Chałwa migdałowa 6,99 zł / 1 opak./ 250 g |
Inspiracje z Kuchnialidla.pl
Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
ü papryka czerwona – 2 szt.
ü papryka zielona – 2 szt.
ü papryka żółta – 2 szt.
ü czosnek – 3 ząbki
ü posiekana mięta – 3 łyżki
ü sos worcestershire – 2 łyżki
ü oliwa z oliwek – 80 ml
ü oliwki (zielone) – 100 g
ü feta – 1 opakowanie
ü chleb pita – 6 szt.
ü masło – 2 łyżki
ü sos sojowy – 2 łyżki
ü cytryna – 1 szt.
ü sól
ü pieprz
ü miód
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Paprykę myjemy, osuszamy i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, aż skórka zacznie się przypalać. Wyjmujemy z piekarnika i zawijamy w folię aluminiową. Czekamy, aż odparuje. Obieramy paprykę ze skórki i kroimy w paski o szerokości 2 cm. Paprykę układamy na przemian kolorami na półmisku, tak aby zakrywała całą powierzchnię.
Sos worcestershire mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i posiekaną miętę. Podlewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku odrobiną miodu i soku wyciśniętego z cytryny. Paprykę polewamy przygotowanym sosem. Układamy na niej oliwki i posypujemy pokruszonym serem feta. Podajemy z pitą, którą podsmażyliśmy na maśle z odrobiną czosnku i gotowe!
Informacje o firmie:
Lidl Polska należy do międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl, w której skład wchodzą niezależne spółki prowadzące aktywną działalność na terenie całej Europy. Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sieci pod szyldem tej marki powstały w Niemczech w latach 70. XX wieku. Obecnie w wielu krajach Europy istnieje około 10.000 sklepów tej marki, a w Polsce ponad 600.
Dalsze informacje znajdą Państwo na naszych stronach:
www.lidl.pl
Facebook https://www.facebook.com/lidlpolska
Instagram https://www.instagram.com/lidlpolska/
https://www.youtube.com/user/LidlPolskaPL
[1] GFK Polonia 2016. Polska na Widelcu. Zwyczaje żywieniowe Polaków 2016 – raport z badań
Nadesłał:
Anna Grońska
|