Tamka 43 dwukrotnie wyróżniona na Wine&Food Noble Night 2011!
To był bardzo udany debiut Tamki 43 na czwartej edycji Wine&Food Noble Night. Restauracja zdobyła wyróżnienia w kategoriach „Danie główne” oraz „Deser”.
Kulinarna rywalizacja
W tegorocznej dwudniowej edycji Wine&Food Noble Night 2011 wzięło udział 11 restauracji z całej Polski. Najlepsi kucharze rywalizowali na Torze Wyścigów Konnych Służewiec w trzech kategoriach: „Przystawka”, „Danie główne” i „Deser”. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować wyśmienitych dań przygotowanych przez tegorocznych uczestników konkursu, wśród których znalazła się także restauracja Tamka 43. Był to udany debiut zespołu pod przywództwem Roberta Trzópka – restauracja dwukrotnie stanęła na drugim miejscu podium. Spośród warszawskich restauracji startujących w konkursie to właśnie Tamka 43 przygotowała najlepsze danie główne oraz deser. Goście docenili policzek wołowy z hodowlanym borowikiem, puree z selera i sosem maderowym oraz nietypowy deser - pieczone buraki z granite szczawiowym i jeżynami. Końcowa klasyfikacja 4. edycji Wine&Food Noble Night 2011 wyglądała następująco:
Kategoria „Danie główne”
Miejsce I: Restauracja w Willi Decjusza
Miejsce II ex equo: Tamka 43 i Na Zielnej
Miejsce III: Izumi Sushi
Kategoria „Deser”
Miejsce I: Trzy Rybki
Miejsce II: Tamka 43
Miejsce III: Na Zielnej
Open Family Day
Pokazy mistrzów i akademie kulinarne, prezentacje trendów i nowinek w kuchni, szkolenia sommelierskie, spotkania z gwiazdami i konkursy z nagrodami dla gości. To atrakcje, które czekały na wszystkich, którzy w niedzielę przybyli na Służewiec. Podczas dnia otwartego Wine&Food Noble Night 2011 restauracje przygotowały dania brunchowe oraz menu dla dzieci. Był to doskonały pretekst do spędzenia czasu wolnego z najbliższymi i zapoznaniem się z ofertą kulinarną uczestników tegorocznej gali. Piękna pogoda zaostrzyła apetyt i pozwoliła w pełni cieszyć się smakiem przygotowanych dań. Potrawy serwowane przez restaurację Tamka 43 cieszyły się dużym zainteresowaniem, co utwierdza w przekonaniu, że lokal ten zasłużenie zajmuje jedno z pierwszych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy, mimo iż obecny jest na niej od niedawna. Tamka 43 to obietnica najwyższej jakości i możliwość odkrycia niezwykłego świata kuchni. To miejsce dla osób, które poszukują kulinarnych doznań i nie boją się eksperymentować ze smakiem.
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, winebar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa światowej sławy szefa kuchni – Roberta Trzópka – specjalisty w dziedzinie gastronomii molekularnej oraz gotowania w niskich temperaturach metodą, sous-vide. Krótkie menu, częsta zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.
Kontakt prasowy: Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. Sieczna 72 A lok.35, 03-290 Warszawa, tel. (22) 251 20 47, e-mail: b.grzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com
www.tamka43.pl
Nadesłał:
Marta Więckowska
|