Tlenek węgla - cichy zabójca


2013-07-01
Tlenku węgla, inaczej czadu, nie da się zobaczyć ani powąchać. Za to jego wysokie stężenie w powietrzu może zabić w ciągu jednej minuty.
Jest on wytwarzany zarówno w warunkach przemysłowych: kopalniach i hutach jak i w życiu codziennym. Urządzenia takie jak kuchenka gazowa, kosiarka czy inne sprzęty mogą być potencjalnym zagrożeniem dla domowników.

Czad jest jedną z najczęstszych przyczyn zatruć drogami oddechowymi zarówno w Polsce jak i w Stanach Zjednoczonych. Jakie są objawy zatrucia tlenku węglem i jak im zapobiec?

Źródła emisji czadu

Jest on produkowany za każdym razem, gdy paliwa takie jak: gaz, nafta, drewno czy węgiel drzewny są spalane. Stężenie produkowanego czadu zależy głównie od jakości lub wydajności spalania. Właściwie działająca kuchenka gazowa niezależnie czy na gaz naturalny czas LPG jest bardzo wydajna i  wytwarza małe ilości tlenku węgla.

Z drugiej strony, rozregulowany piecyk kuchenny może stanowić poważne źródło zagrożenia dla zdrowia i życia, bez jakichkolwiek ostrzegawczych sygnałów. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku, kiedy kuchenka gazowa stanowi źródło ogrzewania pomieszczeń.

Akumulacja gazów spalinowych może mieć miejsce wówczas, gdy kominy są niedrożne, gdy wymienniki ciepła są zardzewiałe.

Ponadto czad może także wydobywać się z kosiarek lub włączonych generatorów silników. Innym źródłem uwalniania się tlenku węgla mogą być grille, a nawet papierosy.

Objawy przypominające grypę


Ponieważ czad jest bezbarwny, bezwonny i szybko absorbowany przez organizm, powodując objawy przypominające inne choroby, dlatego nazywany jest „cichym zabójcą”.

Pierwsze objawy zatrucia tlenkiem węgla są podobne do grypy, ale bez gorączki. Są to bóle głowy, znużenie, spłycenie oddechu, mdłości, zawroty głowy, wymioty, brak orientacji i utrata świadomości.

Czad łączy się z hemoglobiną i uniemożliwia „przenoszenie” tlenu komórkom czerwonym do reszty tkanek ciała. Wiąże się to z zaburzeniami czynności serca i mięśni szkieletu. Atakuje w pierwszej kolejności tkanki, które są najmniej odporne na brak tlenu i kwasicę, a więc układ naczyniowo - sercowy i układ nerwowy.

Lepiej wszystko sprawdzić

Przed każdym sezonem grzewczym dobrze jest sprawdzić wszystkie urządzenia, mogące wytwarzać tlenek węgla, takie jak kuchenki gazowe, kominki, piece na drzewo.

Należy pamiętać, że wszystkie sprzęty muszą mieć odpowiednie przewody odprowadzające spaliny na zewnątrz. Warto także skorzystać z pomocy kominiarzy, którzy sprawdzą stan przewodów kominowych.

Co więcej, nie wolno pozostawiać zapalanego silnika samochodu na biegu jałowym, który produkuje tlenek węgla, nawet jeśli garaż jest otwarty. Sprawa wygląda podobnie z urządzeniami spalinowym. Nie wolno ich uruchamiać w pomieszczeniach zamkniętych.
 
Jeśli już...


Lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Jednak w przypadku zauważenia niepokojących symptomów jak najszybciej trzeba przewietrzyć mieszkanie, wyłączyć potencjalne źródła emisji czadu i udać się do lekarza.

Pomimo specyficznych cech, jakie posiada tlenek węgla, warto zainwestować w wykrywacze czadu, które bardzo szybko wykryją jego stężenie w powietrzu.

Nadesłał:

Hassel Von Hoff

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl