Tradycyjny polski karp z Milicza i Starzawy na Święta od Lidla
Karp jako element obowiązkowy gości na świątecznym stole od niemal 70 lat, ale w polskiej kuchni znany jest już od XII wieku. Wtedy to m.in. w Miliczu, w dolinie Baryczy, zaczęli hodować go cystersi. Karp z rezerwatu
Karp milicki to produkt unikalny, ceniony za niepowtarzalny smak i wysoką jakość mięsa, które zawdzięcza tradycyjnym metodom hodowlanym, przypominającym te stosowane jeszcze w XIX wieku. Większość prac w cyklu hodowlanym wykonywana jest ręcznie, a sam proces trwa trzy lata
i podzielony jest na pięć etapów. Ryby dostarczane do sklepów Lidl z serca doliny Baryczy dokarmia się jedynie zbożem, a ich produkcja opiera się wyłącznie na tradycyjnych metodach oraz pod czujnym okiem nadzoru weterynaryjnego. Sieć Lidl przywiązuje także ogromną wagę do humanitarnego traktowania ryb. Dodatkowo ryby z doliny Baryczy poddawane są specjalnym procesom płukania, pozwalającym na usunięcie charakterystycznego posmaku mułu, na który często narzekają konsumenci. Wysoką jakość ryb z Milicza, gwarantowaną dzięki ekologicznej hodowli na obszarze objętym rezerwatem, potwierdza Polskie Towarzystwo Rybackie.
Warto podkreślić, że w ofercie sklepów Lidl można spotkać także karpie z hodowli
w Gospodarstwie Rybackim w Starzawie, gdzie ryby dojrzewają również w cyklu trzyletnim
i karmione są wyłącznie paszami pochodzenia naturalnego, z produkcji krajowej. Procesy hodowlane prowadzone są zgodnie z wielowiekową tradycją oraz zasadami Dobrej Praktyki Rybackiej, co zostało potwierdzone certyfikatem Towarzystwa Promocji Rybactwa
i Produktów Rybnych „Pan Karp" w 2015 roku.
„Od początku działalności firmy Lidl w Polsce nie sprzedawaliśmy żywego karpia, kierując się względami humanitarnymi. Karpie z naszej oferty hodowane są wyłącznie w polskich gospodarstwach rybnych - wyróżniających się długoletnią tradycją hodowli, w stawach przepływowych. W tym roku karp z Milicza i Starzawy dostępny będzie w płatach, niemrożony, oprawiony i gotowy do przyrządzenia - w cenie 2,49 zł za 100 g. Wraz ze zbliżającym się terminem Świąt planujemy kolejne promocje na ten asortyment", mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.
Pomysł na karpia
Jeżeli nie wyobrażasz sobie świątecznego stołu bez karpia, ale ciągle nie masz pomysłu, jak zaserwować go w tym roku, skorzystaj
z podpowiedzi Karola Okrasy i Doroty Wellman, zebranych w wyjątkowej książce „Ryby są super". Znajdziesz w niej dziesiątki przepisów na ryby
i owoce morza, również na potrawy z karpiem,
a także eksperckie porady, jak zabrać się za rybę. Być może w tym roku, zamiast smażyć karpia w panierce, zdecydujesz się przyrządzić go na parze? Z kolei tym, którzy mają ochotę podać karpia w zupełnie innej formie niż dotychczas, polecamy sprawdzony przepis Karola Okrasy
na karpia duszonego w kiszonej kapuście. Przygotowanie go nie zajmuje więcej niż
45 minut, a smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczegółowa receptura znajduje się w książce „Ryby są super" .
Nadesłał:
informacje_ms
|