Tran – bogactwo kwasów Omega 3
Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa znienawidzonej, oleistej substancji, którą trzeba było grzecznie wypić, przynajmniej jedną łyżeczkę każdego dnia, jak dorośli mówili, dla zdrowia.
Aby tran był nieco smaczniejszy - ma bardzo intensywny zapach rybiego tłuszczu - poprawiano jego smak sokiem z cytryny, ale tak naprawdę niewiele to pomagało. Od kiedy pojawił się w sprzedaży tran w kapsułkach, wszyscy sięgamy po niego chętniej, zdając sobie sprawę jak jest to wartościowy preparat. Najpopularniejszym tranem jest olej pozyskiwany ze świeżej wątroby ryb dorszowatych, ale również powszechne są oleje wielorybie i z chrząstki rekina.
Badania wykazały, że tran jest doskonałym preparatem naturalnym dla dzieci, osób starszych, osób będących w okresie rekonwalescencji, oraz dla wszystkich innych, które chcą wzmocnić swoją odporność. Dzieci, którym podawano tran trzy razy dziennie, już po trzech miesiącach wykazywały polepszenie koncentracji, osiągały lepsze wyniki w nauce. Kwasy Omega 3, występujące w dużych ilościach w tranie, korzystnie wpływają na układ nerwowy, stąd tak widoczne zmiany u dzieci. Na rynku można kupić obecnie różne rodzaje tranu, klienci chętnie kupują tran w kapsułkach, ale wielu twierdzi, że najlepszy jest tran w postaci płynnej. Mimo występowania w tych dwóch postaciach, oraz pochodzących z różnych zwierząt, skład każdego oleju jest taki sam. Może się jedynie różnić ilością poszczególnych składników.
Substancjami czynnymi tranu są kwasy tłuszczowe wielonienasycone typu Omega -3, witaminy A i D, jod, brom oraz występująca w mniejszych ilościach witamina E. Dzięki tym wszystkim składnikom, tran ma wiele dobroczynnych dla organizmu ludzkiego właściwości. Obniża poziom ‘złego' cholesterolu, pomaga oczom i skórze zachować dobrą kondycję, łagodzi stany alergii, łuszczycy, a przede wszystkim pomaga w stanach zapalnych oraz podnosi odporność organizmu. Jeżeli mamy grypę lub przeziębienie, tran wprawdzie nie wyleczy nas, ale wspomoże organizm w walce z bakteriami lub wirusami.
Jak istotne znaczenie w diecie człowieka ma tran widać to na przykładzie Eskimosów, którzy tran używają w swojej kuchni na co dzień. Podstawowym pożywieniem tej społeczności są morskie ryby, foki, wieloryby, morsy. Każda część tych zwierząt zostaje wykorzystana, stąd duża ilość tranu w pokarmach. Dzięki temu, Eskimosi nie wiedzą co to są choroby serca, nadciśnienie, miażdżyca. A trzeba pamiętać, że eskimoska dieta obfituje w tłuszcz zwierzęcy, przy niemal całkowitym wykluczeniu warzyw i owoców.