TRENDY KULINARNE W TWOJEJ KUCHNI – CO JEŚĆ I GDZIE KUPOWAĆ?
Co tak naprawdę jest teraz modne? W jaki sposób będziemy gotować w najbliższych latach? I co z tymi zakupami? Robić je przez internet, w supermarkecie, na targu, a może skorzystać z nowej usługi na rynku i zamówić cookingbox? Co wybrać?
Kochamy jeść i gotować. Nasze kulinarne przyzwyczajenia w ciągu ostatnich lat bardzo się zmieniły. Polubiliśmy eksperymentowanie, szukamy nowych smaków z całego świata. Sprawdzamy nowinki, staramy się je wpleść w polską, tradycyjną kuchnię, którą cały czas uwielbiamy. Co tak naprawdę jest teraz modne? W jaki sposób będziemy gotować w najbliższych latach? I co z tymi zakupami? Robić je przez internet, w supermarkecie, na targu, a może skorzystać z nowej usługi na rynku i zamówić cookingbox? Co wybrać?
Zakupy, ale inaczej
Polubiliśmy kupowanie przez internet, bo pozwala zaoszczędzić czas i uniknąć dźwigania zakupów. W dalszym ciągu chętnie odwiedzamy bazarki i targi, gdzie zaopatrujemy się przede wszystkim w świeże, sezonowe lub lokalne produkty. Popularne są także tzw. diety pudełkowe, czyli gotowe posiłki dostarczane nam codziennie pod drzwi. Plusem jest wygoda, minusem jednak brak możliwości wyboru konkretnych dań, poza typem diety. To rozwiązanie dla osób bardzo zajętych, które zupełnie nie mają czasu na gotowanie albo mieszkają same i uważają, że to za dużo zamieszania. Jeśli jednak ktoś kocha gotować, przyjmować gości, albo po prostu szuka nowych kulinarnych pomysłów, ma teraz dostęp do usługi, której jeszcze w naszym kraju nie było, czyli do cookingboxa. Jest to wypożyczony, specjalnie przystosowany do transportu żywności w różnych temperaturach, pojemnik z produktami, przepisami na dania i dokładną instrukcją gotowania. Potrawy wybieramy na stronie cookingbox.pl, a kurier dostarczy nam wszystko w wyznaczonym przez nas terminie. To rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się, gdy chcemy zaprosić znajomych lub rodzinę na uroczysty obiad lub zorganizować imprezę. Koszt jest znacznie mniejszy od wizyty w restauracji, a możemy zabłysnąć przed gośćmi super posiłkiem, nie marnując przy tym czasu na zakupy i poszukiwaniu przepisów.
Nowości na talerzu
Poprzedni rok zdominowany był przez zieloną matchę, jarmuż, smoothie i surowe produkty. Popularnością cieszyły się rozmaite kasze i ziarna. Te trendy pozostaną z nami, ale nowości będzie więcej. Pojawią się dodawane do jedzenia niebieskie glony. To coś zupełnie nowego, zwłaszcza, że niebieski nie był do tej pory barwą kojarzoną z produktami spożywczymi. Kolejnym dominującym kolorem będzie… fiolet. W naszej kuchni zagoszczą jagody, surówki z kapusty czy fioletowe ziemniaki. W dalszym ciągu nie będziemy obawiać się nietypowego łączenia smaków, będziemy poszukiwać warzywnej alternatywy, by zastępować mięso. W żadnym wypadku też nie możemy pozwalać na marnowanie jedzenia.
Co do picia?
Wszyscy zgodnie uznają, że choć w jedzeniu tradycja i nowości, jakich dotąd nie próbowaliśmy, będą się z sukcesem przenikać, tak jeśli chodzi o napoje, wrócić ma tradycyjna kawa i herbata. Bez udziwnień, bez dodatków, stawiamy tu na prostotę i cieszymy się smakiem aromatycznej parzonej kawy i herbaty.
Nadesłał:
dorota5
|