Tu grasuje prawdziwy grillomaniak


Tu grasuje prawdziwy grillomaniak
2011-04-20
Coraz wyższe temperatury, śpiew ptaków za oknem, zieleń traw… Ciepła wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami, a razem z nią zbliża się sezon grillowy. Zastanawialiście się czy wasz ogród jest odpowiednio przygotowany do wielkiego grillowania? Dowiedzcie się.

Przytulny zakątek

Na początek musimy zdecydować, gdzie rozstawimy naszego grilla. Ważne, aby była to przemyślana decyzja. Najlepszym rozwiązaniem będzie ustawienie go w ustronnej i oddalonej od domu części ogrodu. Dzięki temu znajdziemy się bliżej natury, gdzie otaczające nas rośliny będą sprzyjać przyjemnej atmosferze, jakże potrzebnej by miło spędzić czas. Jednak przy takim ustawieniu sprzętu do grillowania kłopotliwe będzie donoszenie mięs, napojów oraz innych niezbędnych rzeczy. Natomiast jeśli urządzimy grilla blisko domu, na przykład na tarasie, będziemy mieli co prawda wszystkie potrzebne rzeczy pod ręką, ale nasz grill straci tą niepowtarzalna, kameralną atmosferę oraz oprawę, jaka jest niezbędna przy tego typu biesiadach na świeżym powietrzu.

Jak pewnie wszystkim wiadomo, najprzyjemniej odpoczywa się w miejscu zacisznym, osłoniętym od wiatru i ostrych promieni słonecznych. Z myślą o grillowaniu możemy zaadaptować na naszej działce altankę, obsadzając ją pnącymi się roślinami lub grupami krzewów. Najlepiej do tego celu nadają się wszelkiego rodzaju bluszcze, jednak należy pamiętać, że owoce i sok tych pnączy jest trujący. Jeśli już zdecydujemy się na obsadzenie naszej altany tymi roślinami i grillowanie razem z dziećmi, trzeba zwracać uwagę by przypadkiem nie skusiły je słodko i smacznie wyglądające jagody. W okolicach, w których planujemy organizować miejsce do grillowania, warto posadzić rośliny takie jak majeranek, bazylia oraz melisa. Ich zapach działa pobudzająco na nasz układ trawienny, a dodatkowo można przyozdobić nimi grillowane potrawy, nadając im niezapomniany smak i aromat świeżych ziół.

Ogrodowa kuchnia

Mamy już odpowiednie miejsce do grillowania, więc nadszedł teraz czas na wybór odpowiedniego sprzętu. Na rynku mamy dostępne grille węglowe, gazowe, elektryczne oraz murowane. Najbardziej popularnym grillem jest grill węglowy, jednakże z czasem może stać się on dla nas kłopotem, a nie przyjemnością. Problemy z rozpalaniem, wiecznie brudne od węgla dłonie oraz niezbyt przyjemny zapach dymu, może uprzykrzyć życie nie tylko nam, ale i naszym sąsiadom. Grill elektryczny raczej nie nadaje się na większe przyjęcia z dala od domu. Z kolei grill murowany nie posiada możliwości przetransportowania go w inne miejsce, na przykład w przypadku niesprzyjającej pogody.

Coraz popularniejsze stają się grille gazowe Broil King. Rozpalanie to kwestia kilku sekund. Potrawy przyrządzone na nich są znacznie zdrowsze niż te na grillach węglowych – tłuszcz z mięs nie spala się, tylko spływa specjalnymi rynienkami. Ponadto, koszt paliwa gazowego jest na przestrzeni czasu dużo niższy, niż węgla. Dzięki specjalnym wiórkom drzewnym można uzyskać aromat pieczonych mięs jak przy tradycyjnym grillu. W każdej chwili możemy go przenieść tak, by mieć do przenieść tak, by mieć do niego lepszy dostęp, a co najważniejsze, problem nieprzyjemnego zapachu palącego się węgla oraz brudnych dłoni mamy rozwiązany. Przygotowując potrawy, część prac możemy wykonać wcześniej w domu, ale niektóre rzeczy muszą być zrobione tuż przed położeniem na ruszt, jak również w trakcie pieczenia. Dlatego też warto jest wybrać grill, który będzie miał po bokach blaty, na których będziemy mogli ostatecznie przygotować mięso. Z powyższych powodów  coraz więcej entuzjastów grillowania decyduje się na zakup grilli gazowych Broil King (www.broilking.pl). Do tego można też dokupić zestaw akcesoriów, które pozwolą nam bezpiecznie czuwać nad pieczeniem potraw na naszym grillu.

 

Dla wygody ciała


Kupiliśmy już odpowiedniego dla nas grilla, więc pora wybrać zestaw ogrodowy, przy którym przyjmiemy naszych gości. Zdecydowanie najpopularniejsze w naszym kraju są tanie zestawy mebli plastikowych, ale nie są one zbyt praktyczne. Niewątpliwie ich największym plusem jest łatwość w utrzymaniu czystości oraz to, że po złożeniu zajmują stosunkowo niewiele miejsca. Jednakże nie są one trwałe, łatwo pękają, a pozostawione przez dłuższy czas na słońcu, tracą swój kolor, stając się wyblakłą, niezbyt estetyczną “ozdobą” ogrodu. Dlatego też znacznie lepszym rozwiązaniem będzie kupno drewnianego zestawu mebli ogrodowych. Ich solidny wygląd sprawi, że biesiady na wolnym powietrzu staną się nie tylko przyjemne, ale również bezpieczne. Z racji tego, że drewno jest materiałem bardziej odpornym na obciążenie, pozbywamy się obawy nieprzyjemnego wylądowania na ziemi, co zapewne spędza sen z powiek osobom wybitnie lubiącym grillowanie. W miejscu, w którym planujemy rozłożyć meble należy zadbać o to, aby powierzchnia była odpowiednio utwardzona, by uniknąć efektu huśtawki. Chyba nikt z nas grillomaniaków nie lubi bujającego się podczas jedzenia stołu.

Coś dla dzieci

Jeśli jest to grill rodzinny to z pewnością będą  z nami dzieci. Zatem warto jest przygotować specjalnie dla nich część ogrodu, w której bez najmniejszego problemu będą mogły się bawić ze sobą. Małe dzieci nie mogą zbyt długo przebywać na słońcu, więc najlepiej aby było to zacienione miejsce. Jeśli takiego nie mamy, wystarczy rozłożyć nad nimi duży parasol ogrodowy tak, aby mogły się tam schować. Grillując razem z dziećmi należy pamiętać przede wszystkim o ich bezpieczeństwie, dlatego nie wolno dopuścić do jakiegokolwiek kontaktu dziecka z grillem oraz ze sprzętem w jego okolicach. Z pozoru niewinne szczypce do mięsa mogą wyrządzić naszej pociesze ogromną krzywdę. Dobrym rozwiązaniem na upalne dni przy grillu jest rozstawienie w ogrodzie basenu przeznaczonego specjalnie dla dzieci. Trzeba jednak pamiętać, by woda w nim miała odpowiednią temperaturę oraz była czysta.

Masz zwierzaka?

Skoro mamy już naszego wymarzonego grilla, miejsce wybraliśmy idealne, a goście zaczęli już pukać do drzwi, wydaje nam się, że wszystko dopięliśmy na przysłowiowy “ostatni guzik”. Nie pozostaje nic innego, jak przenieść się do ogrodu i rozpocząć upragnione grillowanie. Chwileczkę… A czy pomyśleliśmy o naszym czworonogu? Zapach pieczonego mięsa może zwabić nie tylko naszego psa lub kota, ale i całą gromadę z okolicy. A pies plus grill równa się pewny bałagan i kłopot. Jeśli mamy zaufanie do naszego czworonoga, możemy przebywać z nim w ogrodzie, jednakże najlepszym i najbardziej bezpiecznym rozwiązaniem nie tylko dla naszych potraw ale i gości będzie trzymanie go na oku. Zasadę tę należy stosować za każdym razem, gdy grillują z nami dzieci oraz osoby uczulone na sierść zwierząt.

Wiosenne słońce i budząca się do życia przyroda zachęcają nas coraz mocniej do rozpoczęcia tak długo wyczekiwanego sezonu grillowego. Przez te długie miesiące, kiedy panowała nam zima, z całą pewnością stęskniliśmy się za wspólnym przygotowywaniem potraw na świeżym powietrzu. Nie pozostaje nam nic innego, jak wcielić w życie powyższe wskazówki i cieszyć się wspaniale spędzonym czasem z rodziną i przyjaciółmi.

Nadesłał:

Belman

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl