TUCZĄCY I NIEZDROWY, CZYLI MITY O CHLEBIE
Chleb to podstawa diety większości z nas. Czy możemy sobie wyobrazić śniadanie albo kolację bez pysznej kanapki? Mimo to modne stało się ostatnimi czasy wykluczanie go z diety pod pretekstem tego, że jest tuczący albo niezdrowy. Czy słusznie?
- Dodatkowo chleb pieczony na zakwasie jest o wiele zdrowszy od wypiekanego przy użyciu drożdży. Tradycyjny chleb, z receptur naszych babć był przygotowywany właśnie na zakwasie. - mówi Dariusz Grochola, właściciel Piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.
Bardzo ważny jest rodzaj pieczywa. Najmniej polecane jest pieczywo mieszane i pszenne z dodatkami emulgatorowymi oraz przetworzonymi tłuszczami i konserwantami, najlepszy zaś jest chleb na naturalnym zakwasie, który dzięki odpowiedniej fermentacji uzyskuje doskonały smak i aromat. Ponadto mnożą się w nim bakterie kwasu mlekowego, co wpływa korzystnie na odporność organizmu. Taki chleb wzbogacony dodatkowo odpowiednio dobranymi ziarnami stanowi doskonałe uzupełnienie zbilansowanej diety.
Nie możemy zapomnieć o fundamencie każdego pachnącego bochenka, czyli o mące. - Bardzo często jedząc pieczywo nie zastanawiamy się z jakiej mąki zostało upieczone, a jest to bardzo ważna, jeśli nie najważniejsza kwestia w przypadku wypieku zdrowego i bogatego w składniki odżywcze chleba. Trzeba zwracać uwagę na to co jemy - radzi Dariusz Grochola. W kuchniach króluje zwykła, biała mąka o niskiej popiołowości, gdyż nie zdajemy sobie sprawy, że istnieją jej zdrowsze odpowiedniki. Jednymi z najzdrowszych z nich jest mąka razowa oraz mąka z pełnego przemiału - pszenna albo żytnia. Mąka ta wyróżnia się tym, że oprócz bielma znajdziemy w niej również fragmenty zewnętrznej warstwy ziarna - tzw. okrywy owocowo-nasiennej. Mniej oczyszczone mąki są przez to bogatsze w cenne dla naszego zdrowia składniki m.in. w fosfor będący budulcem mięśni i mózgu, magnez odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego, wzmacniający odporność cynk oraz błonnik wspomagający pracę jelit.
Ostatnią kwestią, o której trzeba pamiętać, to z czym jemy pieczywo. Zazwyczaj chleb spożywamy z jakimiś dodatkami i bardzo często to one mają negatywny wpływ na wagę albo powodują problemy ze zdrowiem, a nie samo pieczywo. Tłuste często przetworzone smarowidła takie jak margaryna, majonez czy tłuste kanapkowe serki jedzone bez umiaru mogą sprawić, że przybierzemy na wadze oraz pojawią się problemy zdrowotne. Takim samym winowajcą mogą być jedzone w nadmiarze tłuste kiełbasy albo sery. Najlepszym rozwiązaniem jest rozważne spożywanie wszelkich dodatków do chleba albo postawienie na drobiowe wędliny czy lekkie pasty do smarowania, takie jak na przykład twarożek ze szczypiorkiem.
PIEKARNIA GROCHOLA - początki piekarni sięgają 2002 roku, kiedy w małej miejscowości Zamość koło Bydgoszczy powstał pierwszy niewielki obiekt produkcyjny. W 2011 roku zaczęła powstawać sieć sklepów, najpierw w okolicach Bydgoszczy, a później w innych miastach. W roku 2012 dodatkowo została uruchomiona cukiernia. Kolejne lata mijały na doskonaleniu swoich produktów oraz rozwoju sieci sklepów, tak że obecnie sieć piekarni i cukierni Grochola znajduje się w 3 województwach w 38 różnych lokalizacjach.
Nadesłał:
Naruszew
|