Tuńczyk z puszki – źródłem kulinarnych inspiracji


Tuńczyk z puszki – źródłem kulinarnych inspiracji
2012-06-19
Ryby cenimy w kuchni za właściwości zdrowotne i charakterystyczny smak. Niestety mając opinię trudnych w przygotowaniu, posiłki z ich udziałem, nie często goszczą na naszych stołach.

 Świetną alternatywą jest zatem tuńczyk z puszki, z którego przyrządzić można pyszne, oryginalne i szybkie w przygotowaniu dania. Gdzie znaleźć inspirujące przepisy z zastosowaniem tuńczyka? - podpowie Łukasz Karp- szef kuchni restauracji Papa Giuseppe we Wrocławiu.

 

Gotowanie w domowym zaciszu to coraz częściej deklarowany przez Polaków sposób na spędzenie wolnego czasu. Samodzielne przyrządzanie potraw przestało kojarzyć się bowiem z przykrym obowiązkiem i stało się pewnego rodzaju stylem życia, kojarzonym z podążaniem za modą oraz dbaniem o własne zdrowie. Gotowanie sprawia przyjemność, daje satysfakcję i relaksuje, zwłaszcza kiedy nasze dania smakują innym.  Szansę na sukces kulinarny zwiększy z pewnością korzystanie

z nieskomplikowanych przepisów. Ich nieskończonym źródłem jest uwielbiana przez kucharzy na całym świecie kuchnia śródziemnomorska. W dużej mierze jej dania opierają swoje receptury na rybach, w tym tuńczyku  w puszce.  Ze względu na łatwą dostępność oraz uniwersalne zastosowania, to właśnie ten produkt jest regularnie kupowany przez mieszkańców Basenu śródziemnego.  We Włoszech, czy w Hiszpanii ma on jednak nieco inne zastosowanie niż w naszym kraju. Polacy bowiem najczęściej używają tuńczyka do sałatek z majonezem i kukurydzą.  Tuńczyk z krajach śródziemnych dodaje się natomiast do wszystkiego, zarówno przystawek, jak i dań głównych - chleba, makaronów, zapiekanek, ziemniaków, sałatek, tortilli, pizzy, a nawet hamburgerów. Doskonałym źródłem ciekawych, inspirujących przepisów jest strona producenta najchętniej kupowanego we Włoszech tuńczyka w oliwie z oliwek marki Rio Mare, na której można znaleźć niezwykłe receptury na szybkie, fantazyjne i pyszne potrawy. Bruschetta caprese z pomidorami, tuńczykiem i rukolą, Fusilliz tuńczykiem, pomidorami mozzarellą i bazylią, Sałatka brokułami, bakłażanem i tuńczykiem, Lasagne z tuńczykiem i ricotttą, Tortilla z awokado, tuńczykiem i pomarańczą, Tost z tuńczykiemi gotowanym jajkiem, Linguine z tuńczykiem i groszkiem, Śródziemnomorska pizza z tuńczykiem i czerwoną cebulą, Sałatka z tuńczykiem papryką mango

i migdałami, Włoskie Maccheroncini z tuńczykiem to tylko niektóre z kuszących smakiem propozycji. Co więcej dostępne na stronie producenta filmiki pokazujące sposób przyrządzania powyższych dań dodatkowo skrócą nasz czas spędzony w kuchni.

 

Ciekawy przepis polecany przez szefa kuchni:

 

Śródziemnomorska pizza z tuńczykiem i czerwoną cebulą

 

Czas przygotowania: 45 minut

Produkt Rio Mare: Tuńczyk w oliwie z oliwek

Danie: Pierwsze

Sezon: Wiosna -Lato

 

Składniki dla czterech osób:

 

400 g ciasta na pizzę – 1 opakowanie Tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare 160 g – 250 g przecieru pomidorowego – 1 czerwona cebula – 200 g mozzarelli – świeże oregano – sól

 

Przygotowanie:

 

1. Cebulę pokrój w drobne krążki, a mozzarellę w kostkę. Dopraw przecier pomidorowy solą i odrobiną oregano. Dodaj lekko odcedzonego tuńczyka i delikatnie wymieszaj.

 2. Na rozciągnięte w posmarowanej oliwą z oliwek formie ciasto ułóż sos z pomidorów i tuńczyka. Przybierz krążkami cebuli i mozzarellą.

 3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 40 minut.

 

Tutaj można podejrzeć fantastyczne przepisy z użyciem Tuńczyka z puszki:

 

http://www.riomare.pl/przepisy.htm

 

a oglądając krótkie filmiki także przekonać się, jak łatwe w przygotowaniu są dania na bazie tuńczyka z puszki:

 

http://www.riomare.com/en/videoricette-hp.videoricette.htm

 

 

Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare:

 

Pojemność: 160 g

Cena brutto: ok. 10, 99 zł

Producent: Bolton Alimentari S.A.

 

Tuńczyk w sosie własnym:

 

Pojemność: 80 g

Cena brutto: ok 5,99 zł

Pojemność: 160 g

Cena brutto:: ok 10,99 zł

Producent: Bolton Alimentari S.A.

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Firma Bolton Alimentari S.A.– wpierw pod nazwą Manzotin, powstała w 1951 roku w we Włoszech w Cermenate, w prowincji Como. Od 1960 roku jej sztandarowym produktem stał się tuńczyk w puszcze. Przez lata spółka powiększyła asortyment marki Rio Mare o sardynki, pasty rybne i sałatki. Obecnie Bolton Alimentari jest częścią grupy Bolton Group, która zajmuje się produkcją i dystrybucją produktów na skalę międzynarodową oraz skupia marki m.in. z takich obszarów jak żywność, kosmetyki i gospodarstwo domowe. Prowadzona przez firmę polityka „Odpowiedzialna Jakość” gwarantuje poszanowanie dla środowiska i człowieka w całym procesie produkcyjnym. Członek – założyciel ISSF, Rio Mare promuje kulturę zrównoważonych połowów, które maja na celu ochronę ekosystemów morskich, a także samego tuńczyka.

 

Dystrybutor

Index Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.

ul. Jana III Sobieskiego 98

62-030 Luboń k. Poznania

tel. (61) 810 60 90

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl