Tuńczyk z puszki – źródłem kulinarnych inspiracji
Ryby cenimy w kuchni za właściwości zdrowotne i charakterystyczny smak. Niestety mając opinię trudnych w przygotowaniu, posiłki z ich udziałem, nie często goszczą na naszych stołach.
Świetną alternatywą jest zatem tuńczyk z puszki, z którego przyrządzić można pyszne, oryginalne i szybkie w przygotowaniu dania. Gdzie znaleźć inspirujące przepisy z zastosowaniem tuńczyka? - podpowie Łukasz Karp- szef kuchni restauracji Papa Giuseppe we Wrocławiu.
Gotowanie w domowym zaciszu to coraz częściej deklarowany przez Polaków sposób na spędzenie wolnego czasu. Samodzielne przyrządzanie potraw przestało kojarzyć się bowiem z przykrym obowiązkiem i stało się pewnego rodzaju stylem życia, kojarzonym z podążaniem za modą oraz dbaniem o własne zdrowie. Gotowanie sprawia przyjemność, daje satysfakcję i relaksuje, zwłaszcza kiedy nasze dania smakują innym. Szansę na sukces kulinarny zwiększy z pewnością korzystanie
z nieskomplikowanych przepisów. Ich nieskończonym źródłem jest uwielbiana przez kucharzy na całym świecie kuchnia śródziemnomorska. W dużej mierze jej dania opierają swoje receptury na rybach, w tym tuńczyku w puszce. Ze względu na łatwą dostępność oraz uniwersalne zastosowania, to właśnie ten produkt jest regularnie kupowany przez mieszkańców Basenu śródziemnego. We Włoszech, czy w Hiszpanii ma on jednak nieco inne zastosowanie niż w naszym kraju. Polacy bowiem najczęściej używają tuńczyka do sałatek z majonezem i kukurydzą. Tuńczyk z krajach śródziemnych dodaje się natomiast do wszystkiego, zarówno przystawek, jak i dań głównych - chleba, makaronów, zapiekanek, ziemniaków, sałatek, tortilli, pizzy, a nawet hamburgerów. Doskonałym źródłem ciekawych, inspirujących przepisów jest strona producenta najchętniej kupowanego we Włoszech tuńczyka w oliwie z oliwek marki Rio Mare, na której można znaleźć niezwykłe receptury na szybkie, fantazyjne i pyszne potrawy. Bruschetta caprese z pomidorami, tuńczykiem i rukolą, Fusilliz tuńczykiem, pomidorami mozzarellą i bazylią, Sałatka brokułami, bakłażanem i tuńczykiem, Lasagne z tuńczykiem i ricotttą, Tortilla z awokado, tuńczykiem i pomarańczą, Tost z tuńczykiemi gotowanym jajkiem, Linguine z tuńczykiem i groszkiem, Śródziemnomorska pizza z tuńczykiem i czerwoną cebulą, Sałatka z tuńczykiem papryką mango
i migdałami, Włoskie Maccheroncini z tuńczykiem to tylko niektóre z kuszących smakiem propozycji. Co więcej dostępne na stronie producenta filmiki pokazujące sposób przyrządzania powyższych dań dodatkowo skrócą nasz czas spędzony w kuchni.
Ciekawy przepis polecany przez szefa kuchni:
Śródziemnomorska pizza z tuńczykiem i czerwoną cebulą
Czas przygotowania: 45 minut
Produkt Rio Mare: Tuńczyk w oliwie z oliwek
Danie: Pierwsze
Sezon: Wiosna -Lato
Składniki dla czterech osób:
400 g ciasta na pizzę – 1 opakowanie Tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare 160 g – 250 g przecieru pomidorowego – 1 czerwona cebula – 200 g mozzarelli – świeże oregano – sól
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w drobne krążki, a mozzarellę w kostkę. Dopraw przecier pomidorowy solą i odrobiną oregano. Dodaj lekko odcedzonego tuńczyka i delikatnie wymieszaj.
2. Na rozciągnięte w posmarowanej oliwą z oliwek formie ciasto ułóż sos z pomidorów i tuńczyka. Przybierz krążkami cebuli i mozzarellą.
3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 40 minut.
Tutaj można podejrzeć fantastyczne przepisy z użyciem Tuńczyka z puszki:
http://www.riomare.pl/przepisy.htm
a oglądając krótkie filmiki także przekonać się, jak łatwe w przygotowaniu są dania na bazie tuńczyka z puszki:
http://www.riomare.com/en/videoricette-hp.videoricette.htm
Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare:
Pojemność: 160 g
Cena brutto: ok. 10, 99 zł
Producent: Bolton Alimentari S.A.
Tuńczyk w sosie własnym:
Pojemność: 80 g
Cena brutto: ok 5,99 zł
Pojemność: 160 g
Cena brutto:: ok 10,99 zł
Producent: Bolton Alimentari S.A.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma Bolton Alimentari S.A.– wpierw pod nazwą Manzotin, powstała w 1951 roku w we Włoszech w Cermenate, w prowincji Como. Od 1960 roku jej sztandarowym produktem stał się tuńczyk w puszcze. Przez lata spółka powiększyła asortyment marki Rio Mare o sardynki, pasty rybne i sałatki. Obecnie Bolton Alimentari jest częścią grupy Bolton Group, która zajmuje się produkcją i dystrybucją produktów na skalę międzynarodową oraz skupia marki m.in. z takich obszarów jak żywność, kosmetyki i gospodarstwo domowe. Prowadzona przez firmę polityka „Odpowiedzialna Jakość” gwarantuje poszanowanie dla środowiska i człowieka w całym procesie produkcyjnym. Członek – założyciel ISSF, Rio Mare promuje kulturę zrównoważonych połowów, które maja na celu ochronę ekosystemów morskich, a także samego tuńczyka.
Dystrybutor
Index Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
ul. Jana III Sobieskiego 98
62-030 Luboń k. Poznania
tel. (61) 810 60 90
Nadesłał:
flypr
|