Twardy orzech do zgryzienia w DNA


Twardy orzech do zgryzienia w DNA
2012-07-31
Któż z nas jako dziecko nie był zafascynowany dziadkiem do orzechów? Niezwykłą frajdę sprawiało nam nie tyle jedzenie orzechów, lecz właśnie ich rozłupywanie. Teraz może do tego posłużyć wysokiej klasy dziadek do orzechów włoskiej marki Alessi.

Historia dziadków do orzechów sięga, według różnych źródeł, IV lub III w. p.n.e.  Najstarsze z nich można znaleźć w muzeach na całym świecie, m.in. we Włoszech i we Francji.

Początkowo orzechy łupano za pomocą kamieni, potem używano metalowych dziadków. Największą popularność zyskały jednak drewniane dziadki do orzechów. Sama nazwa pochodzi najpewniej stąd, że produkowane na masową skalę w Niemczech przyrządy do łupania orzechów wyglądem przypominały starego człowieka.

Stalowo-drewniany dziadek do orzechów w kształcie wiewiórki zaprojektował Andrea Branzi, entuzjasta naturalnych form i propagator dbania o środowisko. To idealna propozycja dla osób, które nawet w przedmiotach z pozoru zwykłych potrafią dostrzec dzieło sztuki.

Produkty Alessi we Wrocławiu dostępne są wyłącznie w Galerii DNA przy ul. Grodzkiej 5, otwartej od poniedziałku do piątku w godz. 9-18 oraz w soboty od 12 do 18.

Nadesłał:

DNA Gallery
http://dnagallery.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl