2013-09-09
Idea jedzenia produktów jak najmniej przetworzonych, bez dodatków, sezonowych, wprost od producenta zdobywa coraz więcej zwolenników. Funkcjonują już sklepiki, organizowane są festyny, Zielony Targ ma już swoich stałych klientów.
Tygiel przy Okrąglaku zdobył zasłużoną markę, która pozwala o uruchomieniu targowiska pod tą samą nazwą w restauracji i na tarasie 3 Kolorów nad Jeziorem Malta.
Pierwsze raz spotkanie tych co lubią wiedzieć co jedzą będzie miało miejsce 14 września i cyklicznie odbywać się będzie co dwa tygodnie w soboty.
- Formuła spotkań nad Maltą będzie nieco inna. Będzie można nie tylko kupić dobre, regionalne, zdrowe i świeże przysmaki wprost od małych producentów, ale także zapraszamy na posiłek i degustację. Zapraszamy na II śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek... bowiem jesteśmy w 3 Kolorach od 11 do 17.00. Można będzie kupić na miejscu gotowe potrawy lub samodzielnie je skomponować z produktów nabytych od producentów – mówi współorganizator Tygla, Artur Turowiec.
Całość wydarzenia odbędzie się w gościnnych salach i na tarasie restauracji 3 Kolory:
- Spodobała nam się możliwość rozszerzenia oferty naszego lokalu o lokalną i ekologiczną żywność sprzedawaną z pierwszej ręki. To harmonijnie współgra z filozofią firmy. W menu są bowiem dania z produktów, w które zaopatrujemy się od lokalnych wytwórców. Sami jako firma ABC Kuchni z powodzeniem wprowadziliśmy na rynek Kolekcję Smaków, słoiczki z przetworami z ekologicznych upraw takimi jak chociażby pasztet z soczewicy czy konfitura z czerwonej cebuli – mówi Agnieszka Śliwka-Gumienna odpowiedzialna za projekt z ramienia ABC Kuchni.
Tygiel 3 Kolory mam mieć charakter spotkań przy zakupach, degustacji, rozmowach z producentami. Organizatorzy chcą namówić odwiedzających do przygotowania własnych przekąsek z zakupionych produktów. Skorzystać będzie można z porad kucharzy z restauracji 3 Kolory.
W pierwszej edycji mają pojawić się producenci, których znamy z Zielonego Bazaru i Tygla przy Okrąglaku. Będzie można także kupić słoiczki z Kolekcji Smaków, które są nie tylko dobre jako dodatek do kanapek, ale także mogą stanowić ważny element przystawek, a nawet dań głównych.
Cieszyć może fakt, że idea bazarów ze zdrową żywnością w Poznaniu rozszerza się, a jednym z propagatorów tej idei jest także restauracja. Zapraszamy wszystkich smakoszy nad Maltę 14 września i w kolejne następne soboty do 3 Kolorów mieszczących się w wieży na linii mety toru regatowego.
Szczegóły i bieżące informacje można znaleźć na www.facebook.com/Tygielw3kolorach
Adres restauracji: 3kolory - cafe grill & restaurant, Wiankowa 3, Poznań, www.3-kolory.pl
Nadesłał:
exPress Dziennikarska Agencja Usługowa
http://www.express-poznan.pl
|
|