Uczucia ukryte w smakach. Co i gdzie zjeść na Walentynki?
Mimo natłoku zajęć, zakochani nie zapominają o obchodzeniu swojego święta i chętnie pozwalają sobie na kilka godzin w towarzystwie najbliższej osoby i pysznych dań. A jest to łatwiejsze niż kiedykolwiek – wystarczy kilka kliknięć, aby cieszyć się kolacją idealną.
Mimo mnogości pomysłów, coroczne rankingi wygrywają klasyczne rozwiązania. W ostatniej edycji badań „Walentynkowe zwyczaje Polaków” co trzecia para wskazała romantyczną kolację we dwoje jako idealny scenariusz na spędzenie święta zakochanych. Dla par to doskonała okazja na celebrowanie związku w intymnej atmosferze, a dla restauracji na zaprezentowanie całego wachlarza umiejętności szefa kuchni. Wyjątkowe święto zachęca do eksperymentowania z nowymi daniami, stworzonymi ze szczególną troską o dobre samopoczucie gości.
Jak wybrać idealne danie na wyjątkowy wieczór?
Walentynkowe menu warszawskich restauracji obfitują w afrodyzjaki, które przypadną do gustu nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Mnogość składników pozwala na stworzenie szerokiej karty dla miłośników różnorodnych kuchni. W Giovanni Rubino możemy skosztować wyśmienitych krewetkowych gniocchi, natomiast niedaleko, w La Brasserie Moderne, czekają na gości kalmary z pancettą. Doskonale sprawdza się również czerwone mięso, więc warto rozejrzeć się za mniej oczywistym wyborem i na romantyczną kolację udać się do steakowni. W połączeniu z dobrze dobranym winem możemy poznać zupełnie nowe smaki potraw, które wydawały się dla nas codziennością.
Na zakochanych wegan i wegetarian czekają dania bogate w zioła i przyprawy, nieraz wracające do łask za sprawą szefów kuchni odnajdujących dawne przepisy i eksperymentujących ze smakami z dzieciństwa, w tym z tradycyjną kuchnią polską. Już nasze babcie podkreślały miłosne działanie lubczyku, który w ostatnich latach stał się jedną z popularniejszych przypraw w Europie, doskonale komponując się zarówno z mięsami, jak i sosami i sałatkami opartymi na warzywnych składnikach.
Podobnym działaniem cechuje się bazylia będąca podstawą kuchni śródziemnomorskiej, i oregano. Wybierając deser, warto przyjrzeć się propozycjom zawierającym cynamon i chili, które podbiły serca miłośników kuchni dzięki połączeniu z ciemną czekoladą. Pobudzające właściwości przypraw docenią również wielbiciele lukrecji i anyżu. Osoby poszukujące delikatniejszych smaków mogą rozkoszować się słodkimi truskawkami i arbuzem.
Różnorodne miejsca czekają na zakochanych
Aby uniknąć stresu związanego z poszukiwaniem idealnego stolika dla ukochanej osoby, warto skorzystać z pomocy aplikacji Dineout Poland, która pozwala na zarezerwowanie miejsca w jednej z niemal 60 warszawskich restauracji. Aplikacja zapewnia dostęp do lokali specjalizujących się w daniach kuchni międzynarodowej, greckiej, indyjskiej i wielu innych. Wygodny układ i intuicyjna obsługa zapewniają bieżący wgląd w dostępne miejsca w interesujących nas lokalach, bez tracenia czasu na nerwowe wykonywanie telefonów.
Dineout Poland – międzynarodowa aplikacja do rezerwacji stolików w restauracjach, od 2019 roku obecna na polskim rynku. Dineout Poland zapewnia wykonanie rezerwacji w czasie rzeczywistym, za pomocą kilku kliknięć, bez czekania w kolejce.
Więcej informacji znajduje się na stronie https://dineout.pl/
Nadesłał:
thaumiel
|