Uzdrawiająca moc papai
Melonowiec właściwy , nazywany potocznie papają, to owoc pochodzący z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej.
Obecnie uprawia się go także w krajach na południu Europy. Miąższ tych owoców zawiera ogromne ilości witamin i substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Nie bez powodu papaję w wielu krajach nazywa się „owocem dobrego zdrowia”. W jaki sposób papaja oddziałuje na nasze zdrowie?
Regulacja procesów trawiennych
Dieta współczesnego człowieka, „zanieczyszczona” produktami wysoko przetworzonymi i zawierającymi sztuczne substancje (konserwantami, aromatami i wzmacniaczami smaku) – sprzyja pojawianiu się licznych problemów z trawieniem. Biegunki, zaparcia, wzdęcia, nadkwasota, zespół nadwrażliwego jelita – wymienić ich można jeszcze więcej - powoli stają się chorobami cywilizacyjnymi.
Środkiem zaradczym na tego typu dolegliwości według naukowców jest papaja, która zawiera szereg enzymów korzystnie wpływających na nasz układ trawienny. Jednym z najważniejszych jest papaina, enzym bardzo zbliżony do wytwarzanej przez nasz organizm pepsyny, z tym, że działający w każdym środowisku, nie tylko kwaśnym jak pepsyna. Enzym pomaga zwalczyć problemy z trawienie pokarmu z dużą ilością białka. Dzięki temu, że działa także w środowisku neutralnym i zasadowym, nie doprowadza do zwiększenia kwasowości układu pokarmowego, przez co schorzenia łatwiej się leczy.
Ochrona organizmu
Regularne spożywanie papai zwiększa naturalną odporność organizmu – dzięki przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym właściwościom owocu oraz obecności antyoksydantów, nasz organizm może skuteczniej bronić się przed infekcjami. Ponownie dużą rolę odgrywają zawarte w papai enzymy – papaina i lizozym – niszczą szkodliwe bakterie oraz zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych.
Papaja polecana jest także jako naturalny suplement diety wspomagający regenerację po długotrwałych chorobach i kuracjach antybiotykami – oczyszcza organizm z toksyn oraz odnawia florę bakteryjną jelit. Owoc jest przydatny także w okresie rekonwalescencji po różnego rodzaju urazach, ponieważ przyśpiesza gojenie się ran, przeciwdziałając zanieczyszczaniu się wrażliwych tkanek.
Papaja w walce z rakiem
Badania przeprowadzone w USA i Japonii wykazały, że wyciąg z owoców lub liści papai ma właściwości zapobiegające powstawaniu komórek rakowych szyjki macicy, trzustki oraz płuc. Naukowcy nie są jeszcze zgodni co do substancji zawartej w papai, która przejawia właściwości antynowotworowe, jednakże istnieją uzasadnione przypuszczenia, iż jest to znany nam już enzym papaina. Badacze są natomiast przekonani, że spożywanie jednego owocu dziennie lub przyjmowanie go w formie suplementu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór w przyszłości.
Zdrowotna papaja, lecz nie dla nas?
Nie da się ukryć – świeża, dojrzała papaja jest w Polsce produktem praktycznie niedostępnym. Owszem, czasem w hipermarketach można znaleźć owoce papai, ale warunki transportu, czyli głównie częste zmiany temperatury, brak dostępu do światła słonecznego i świeżego powietrza, powodują, że po pierwsze owoce są niedojrzałe i tracą część wartości odżywczych, po drugie ich miąższ jest wyschnięty i jałowy w smaku. Po trzecie, papaje przez to są horrendalnie drogie.
Czy to oznacza, że papaja pozostanie dla nas tylko egzotyczną ciekawostką? Niekoniecznie, na rynku możemy znaleźć kilka ciekawych suplementów lub przetworów z owoców papai, wśród nich np. sok z papai lub herbata z liśćmi. Wartym uwagi jest także preparat Novipaye - jest to skoncentrowany mus ze specjalnie wyselekcjonowanych owoców papai, zachowujący praktycznie wszystkie właściwości świeżych owoców. Obecnie ten preparat jest dostępny w Polsce tylko za pośrednictwem kilku sklepów internetowych.
Owoc aniołów
Tak nazywają papaję między innymi w Meksyku, jak widać nie bez przyczyny. W powyższym artykule wymieniliśmy tylko część zdrowotnych właściwości tego niezwykłego owocu, ponieważ ciężko byłoby opisać je wszystkie.
Warto zaznaczyć, że cały czas trwają badania nad papają w kontekście jej przydatności w medycynie naturalnej. Można się zatem spodziewać, że zarówno sam owoc, jak i preparaty będące jego pochodnymi , staną się popularnym naturalnym suplementem diety, po który sięgną także Polacy.