Veggie Protein batoniki z nasion i warzyw - czas na zdrowe przekąski!
Kiedy nagle dopada nas głód warto sięgać po zdrowe przekąski. Na ogół planujemy główne posiłki i zapominamy o tym, aby mieć przy sobie wartościowe przekąski. Warto wypracować sobie nawyk posiadania czegoś do przekąszenia między posiłkami, aby nie chwytać po zwykły słodki batonik.
Taką zdrową, gotową przekąską jest batonik Veggie Protein z nasion i warzyw, który można spotkać w trzech smakach: veggie mix, pizza i sezam.
Veggie Protein ma w sobie tyle pozytywnych cech, że może pretendować do pierwszej nagrody w każdym konkursie na zdrową przekąskę.
Po pierwsze jest bez glutenu, receptura zawiera tylko nasiona zbóż bezglutenowych co ma znaczenie dla wszystkich będących na diecie bezglutenowej.
Batoniki Veggie Protein łączą w sobie pełnoziarniste mieszanki zbóż: komosy ryżowej (quinoa), brązowego ryżu, amarantusa i prosa z ziarnami: soi, słonecznika, sezamu i z warzywami: cebulą, czosnkiem, marchewką z oliwą z oliwek. Skład batoników jest w 100% naturalny, nie ma w nich barwników, aromatów, środków spulchniających, żadnych syntetycznie otrzymywanych substancji dodatkowych.
Batoniki Veggie Protein nie mają dodanego cukru, warto więc zamiast słodkiego batonika czy niezdrowych chipsów sięgnąć po batonika z nasion i warzyw. Badania przeprowadzone w Polsce świadczą o tym, że spożywamy za dużo cukru. Sacharoza jest sprawcą zachorowań na cukrzycę, otyłości, próchnicy i wielu innych chorób. Ograniczenie spożycia cukru stanowi ważny element zdrowego odżywiania się.
Przekąska jest źródłem białka z roślin, zawiera 20% protein. Białka są jednym z najważniejszych składników odżywczych zapewniających prawidłowe i harmonijne funkcjonowanie organizmu. Białka odpowiadają m.in. za procesy przemiany materii, niedobór protein spowalnia przemianę materii. Veggie Protein to zdrowa i pełna energii przekąska idealna także dla osób prowadzących aktywny styl życia.
Batoniki Veggie Protein zawierają dużo błonnika (17-22%), który poprawia pracę jelit, zmniejsza uczucie głodu, zapobiega zaparciom, pobudza perystaltykę jelit. Ponadto reguluje poziom glukozy we krwi - opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie glukozy do krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny.
Ponadto Veggie Protein można polecić wszystkim liczącym kalorie, gdyż wartość energetyczna jednego batonika wynosi 118 kcal (327 kcal w 100g) jest około 30% niższa od typowego słodkiego batonika. A kalorie, które zawiera to dawka dobrych kalorii, których nasz organizm potrzebuje!
Batonik
Veggie Protein może się stać też źródłem kulinarnych inspiracji. Zostało sprawdzone, że Veggie Protein o smaku veggie mix pysznie komponuje się z sosem guacamole. A oto przepis:
Składniki:
• 1-2 dojrzałe awokado
• 1 pomidor (bez skórki, pokrojony w drobną kostkę)
• kawałek cebuli (też pokrojony w drobną kostkę)
• 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (ewentualnie czosnek granulowany)
• 1-2 łyżki soku z cytryny
• sól, pieprz do smaku, łyżka oliwy
• łyżka posiekanych listów kolendry lub natki (opcjonalnie)
• batonik Veggie Protein veggie mix
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ przełożyć do miseczki i ugnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, oliwę, czosnek, przyprawy, pomidora i cebulę, wszystko wymieszać i gotowe! Następnie posmarować batonik Veggie Protein o smaku veggie mix sosem guacoamole. Smacznego !
Nadesłał:
Biozona
|