VitaBox - Energia i witalność każdego dnia


VitaBox - Energia i witalność każdego dnia
2011-05-30
Poprawiają kondycję i samopoczucie, wzmacniają odporność organizmu, dodają wigoru. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Witaminy i minerały – nie są wytwarzane przez nasz organizm, ale niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

Chociaż witaminy bezpośrednio nie są źródłem energii ani strukturalnymi składnikami tkanek, są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Ich działanie biologiczne jest widoczne już przy bardzo małych stężeniach. Długotrwały niedobór którejś z witamin powoduje hipowitaminozę, a jej brak – awitaminozę. Już niewielkie niedobory mogą prowadzić do różnych chorób cywilizacyjnych – np. nadciśnienia, cukrzycy, otyłości, zaparć.

Nawet dobrze zbilansowana dieta nie zapewnia często właściwej, dziennej porcji witamin i minerałów. Zwłaszcza, kiedy żyjemy w biegu, w stresie, nieregularnie spożywamy posiłki i stosujemy używki wypłukujące witaminy i minerały z naszego organizmu. Wtedy warto wspomóc dietę preparatem uzupełniającym niedobory tych związków.

Firma BioGarden wprowadziła właśnie na rynek preparat VitaBox – to zestaw witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyjmowanie jednej tabletki dziennie pomaga wzmocnić organizm, zachować zdrowie i odporność. Wspomaganie diety preparatem VitaBox jest istotne szczególnie dla osób przeciążonych pracą, dużym wysiłkiem fizycznym, o obniżonej odporności i odczuwających sezonowe zmęczenie oraz będących w okresie rekonwalescencji.

VitaBox zawiera wapń, magnez, witaminę C, rutynę, niacynę (wit. PP), witaminę E, żelazo, cynk, witaminy B2, B5 (kwas pantotenowy), B6, B1, B12, mangan, kwas foliowy, miedź, luteinę, jod, biotynę (wit. H), chrom, selen, molibden, witaminę D.

 

Funkcje witamin i minerałów obecnych w preparacie VitaBox, skutki ich niedoboru i występowanie w naturze:

Ø  Witamina C (kwas askorbinowy) –  uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła), bierze również udział w procesach metabolicznych. Podnosi także odporność organizmu, wspomaga jego odtruwanie, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, uczestniczy w regeneracji witaminy E. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych. Jej źródłem są: owoce cytrusowe, truskawki, porzeczki, dzika róża oraz warzywa – pietruszka, chrzan i papryka. Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C wzrasta wraz z pojawieniem się sytuacji stresowych, a jej niedobór  wpływa niekorzystnie na odporność.

Ø  Niacyna (witamina PP) – reguluje poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu, odpowiada za utrzymanie właściwego stanu skóry, bierze też udział w regulacji przepływu krwi w naczyniach. Występuje w rybach, wieprzowinie, kiełkach pszenicy, orzechach włoskich, jajach, wątrobie, pszenicy, bananach, awokado, szpinaku, drobiu, pieczywie z pełnego przemiału.

Ø  Witamina E (tokoferol) – dostarcza składniki aktywne do komórek organizmu, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych. Jest głównym antyoksydantem organizmu, chroni komórki przed utleniaczami. W naturze można ją znaleźć w olejach roślinnych, migdałach, jajach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach. Niedobory witaminy E w pożywieniu przyspieszają procesy starzenia się komórek i zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory.

Ø  Kwas pantotenowy (witamina B5) – występuje w: czerwonym mięsie, drobiu, rybach, ziarnie zbóż, warzywach; Bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych, uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał. Wspomaga proces pigmentacji włosów. Jego niedobór powoduje zmęczenie, bezsenność, czasem – wymioty.

Ø  Witaminy z grupy B:

o   B1 (tiamina) – uczestniczy w procesach energetycznych organizmu, dlatego większe zapotrzebowanie na nią mają osoby ciężko pracujące fizycznie, sportowcy, kobiety ciężarne i karmiące, a także ludzie palący papierosy, nadużywający alkohol i spożywający duże ilości cukru. Pełni również ważną rolę ważną rolę w czynnościach i regeneracji systemu nerwowego, wspomaga proces wzrostu. Znajdziemy ją w nasionach zbóż i produktach pełnoziarnistych, otrębach, grubych kaszach, wzbogaconych płatkach śniadaniowych, drożdżach piwnych, chudej wieprzowinie, większości jarzyn, mleku, orzechach.

o   B2 (ryboflawina) - bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, odgrywa też ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. Witamina B2 zawarta jest w mleku i jego przetworach, w razowym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, a także w grochu i fasoli. Objawy niedoboru ryboflawiny to: łuszczenie się i pękanie warg, zmiany zapalne języka, ogniska zapalne skóry, zmiany w narządzie wzroku i układzie nerwowym oraz niedokrwistość.

o   B6 - niezbędna do prawidłowej czynności układu nerwowego. Podnosi odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, wpływa na układ krwiotwórczy. Występuje w rybach, wieprzowinie, kiełkach pszenicy, orzechach włoskich, jajach, wątrobie, brązowym ryżu, soi, pszenicy, bananach, awokado, szpinaku, drobiu, pieczywie z pełnego przemiału. Jej niedobór może powodować różnego rodzaju zmiany neurologiczne, w tym przedwczesne starzenie się neuronów.

o   B12 (kobalamina) - uczestniczy w tworzeniu czerwonych i białych komórek krwi, tworzeniu materiału genetycznego (synteza DNA i RNA), uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów, prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zapobiega anemii złośliwej. Występuje w wątrobie, mięsie, rybach, żółtku jaj, serach żółtych, mleku. Jej niedobór może prowadzić do zmęczenia i niedokrwistości.

Ø  Witamina D – reguluje przemiany wapnia i fosforu oraz tworzenie kości. Witamina ta aktywuje wchłanianie wapnia i fosforu z jelit, hamuje ilość wapnia wydalanego z organizmu. Jest niezbędna do odpowiedniego formowania układu szkieletowego, wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca. Jest syntetyzowana przez organizm w wyniku działania promieni słonecznych. Występuje w tranie z wątroby ryby, w makrelach, śledziach, żółtkach jaj, wątrobie, mleku i jego przetworach. Niedobór witaminy D można zaobserwować u ludzi cierpiących na nerwice, depresje, zaburzenia nastroju (szczególnie zimą).

Ø  Biotyna (witamina H) – bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, wpływa na układ odpornościowy. Występuje w wątrobie, żółtkach jaj, orzechach, sardynkach, ryżu naturalnym. Jej niedobór powoduje wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych, podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi oraz bóle mięśniowe, osłabienie i apatię.

Minerały:

Ø  Wapń – jest materiałem budulcowym kości i szkliwa. Pełni rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, mechanizmie skurczu mięśni, przepuszczalności błon komórkowych, w regulacji procesu krzepnięcia krwi, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12, wpływa na kontrolę ciśnienia tętniczego. Występuje w żółtym i białym serze, mleku, jajach, kapuście, mięsie, ziemniakach, burakach oraz roślinach strączkowych i orzechach.

Ø  Magnez - bierze udział w budowie kości i zębów, ma udział w procesie widzenia, spełnia ważną rolę w przekazywaniu informacji między mięśniami i nerwami, bierze udział w przemianie materii, w syntezie kwasów nukleinowych i białka, w termoregulacji, metabolizmie lipidów, hamuje krzepnięcie krwi (chroni przed zakrzepami w naczyniach, skrzepami w sercu - ochrona przed zawałem), jest aktywatorem niektórych enzymów. Występuje w mące pełnoziarnistej, kaszy jęczmiennej i gryczanej, orzechach, czekoladzie, kakao, pestkach dyni, fasoli, grochu, kukurydzy, szpinaku. Niedobór magnezu może być czynnikiem ryzyka w występowaniu chorób układu krążenia oraz miażdżycy. Niedobory magnezu objawiają się brakiem koordynacji, zmęczeniem zaburzeniami akcji serca. 

Ø  Rutyna - wspomaga organizm w eliminowaniu wolnych rodników. Ma również właściwości przeciwzapalne oraz regulujące przepływ żylny. Ponadto uszczelnia, zwiększa elastyczność i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu pomaga zmniejszyć obrzęk śluzówki nosa oraz gardła. Dodatkowo przedłuża i wspomaga działanie witaminy C.

Ø  Żelazo – jest najistotniejszym składnikiem czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędne w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Jest ono także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu. Bierze udział w syntezie DNA, jest niezbędne do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci i do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jego źródłem są: mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, krewetki. Już nieduży niedobór żelaza może objawić się obniżeniem sprawności fizycznej oraz stale uszkodzić czynności psychomotoryczne.

Ø  Cynk – jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, białek, insuliny, konieczny do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego oraz do aktywacji ponad 80 enzymów. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu. Potrzebny w procesie ochrony przed wolnymi rodnikami, odczuwania smaku i zapachu, ma wpływ na wygląd włosów i paznokci. Występuje w naturze w chudym mięsie, chudym mleku, żółtku jaj, mące pełnoziarnistej, orzechach i żywności pochodzenia morskiego. Cynk związany jest z funkcjonowaniem hormonu wzrostu oraz syntezą białka kości.

Ø  Mangan - Mangan jest pierwiastkiem niezbędnym w śladowych ilościach do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, buduje strukturę kości i skóry. Jest istotny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego. Jego źródłem są: orzechy, herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak.

Ø  Miedź - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, we wchłanianiu i transporcie żelaza, w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Znaleźć ją można w cielęcinie, orzechach, warzywach strączkowych, zbożach, drobiu, wątrobie, rybach, kaszy gryczanej i żółtkach jaj.

Ø  Jod - jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy (wchodzi w skład hormonów tarczycy, które biorą udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych: kontrolują temperaturę, układ nerwowy, mięśniowy, podział komórek  przez co wpływa na tempo metabolizmu w organizmie), zapobiega powstawaniu wola. Jod zawierają: ryby morskie, sól jodowana, drożdże, morszczyn, cebula.

Ø  Chrom – reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych, bierze też udział w trawieniu białek. Występuje w: orzechach, mące pełnoziarnistej, wątrobie, grzybach, roślinach strączkowych, szparagach, brokułach. Jego niedobór powoduje wzrost poziomu cholesterolu i kwasów tłuszczowych we krwi, niedostateczny metabolizm glukozy. 

Ø  Selen – działa w połączeniu z witaminą E, umożliwiając jej prawidłowe trawienie i wchłanianie, a także eliminując z organizmu wolne rodniki, bierze udział w przemianie hormonów tarczycy. Pierwiastek ten możemy znaleźć w żywności z morza, rybach, mięsie, kukurydzy, mące pełnoziarnistej, warzywach strączkowych.

Ø  Molibden – bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i puryn. Występuje w: mleku, wątrobie, fasoli, czerwonej kapuście, zielonych częściach roślin, mące pełnoziarnistej, ryżu naturalnym, nasionach roślin strąkowych, serach, mięsie i podrobach.

Należy przyjmować 1 tabletkę preparatu VitaBox dziennie. Preparat jest dostępny bez recepty w aptekach. Jedno opakowanie zawiera 40 tabletek i kosztuje około 19 złotych.

Nadesłał:

BioGarden
http://biogarden.pl/

Wasze komentarze (7):

  • avatar
    ~Iwona, 2013-11-12 21:15:18

    stosuję jak na mnie wyjątkowo regularnie i jestem bardzo zadowolona, przestały wypadać mi włosy i już nie mam tak ochoty na słodycze.Poza tym mam więcej energii życiowej

  • avatar
    ~Annnnia, 2013-10-29 14:23:27

    używam od jakiegoś roku z przerwami zawsze gdy jest jesień i na wiosnę. Pomaga zapobiegać przeziębieniu, tak czuję bo w miarę ich unikam. Ogólnie na plus, choć tabletki nie sa małe.

  • avatar
    ~mamaToski, 2013-10-12 17:42:48

    polecam, działa na przeziębnie jak zaczęłam go brać poczułam, że lepiej się czuję. Jednak grypska i td. atakują jak organizm jest osłabiony i brakuje mu witamin i minerałów.

  • avatar
    ~Moni, 2013-09-10 11:15:49

    Widzę że ma bogaty skład. Mi wyraźnie brakuje jakichś witamin, włosy mi wypadają i jestem przemęczona. Kawy też dużo piję. Chyba kupię ten vitabox i zobaczę czy mi pomoże.

  • avatar
    ~Martyna, 2013-08-17 11:04:38

    dodaje energii, brałam w zeszłym roku i lepiej się po nim czułam i też nie chorowałam na zimę - dodatkowy plus. A co do białych plamek - to może być tez niedobór wapnia.

  • avatar
    JolkaJaros , 2011-08-26 15:23:23

    Też jestem z niego zadowolona. Cena jest w porządku, więcej za witaminy w tabletkach bym nie dała. Porównywałam składy z innymi i ten całkowicie mi odpowiada. Jak zacznie się jesień zacznę stosowa częściej, teraz łykam jak mi się przypomni.

  • avatar
    Lilka , 2011-07-26 19:50:24

    Bardzo dobry preparat, mi pomógł jak miałam spadki energii tzn. jednego dnia czułam się w porządku, drugiego nie miałam siły na nic. Do tego zaczęły wypadać mi włosy, a potem wyskoczyły białe plamki na paznokciach. Łykam go od 2 tygodni, plamki zniknęły no i czuję się lepiej.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl