W bezmięsnej odsłonie - pysznie i zdrowo z Appetitą
Diety wegańska oraz wegetariańska szturmem zdobywają świat. Ograniczanie spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego to już nie tylko moda, ale globalny trend.
Wbrew popularnej niegdyś opinii, jarskie posiłki wcale nie muszą być nudne i bez smaku. Marka Appetita przedstawia kilka porad oraz przepisów, dzięki którym nawet zatwardziali wielbiciele schabowych będą zadowoleni i… najedzeni!
Coraz więcej mówi się na temat ekologii, świadomych zakupów i zbilansowanej diety. Przekłada się to na umacnianie się globalnego trendu rezygnacji z mięsa lub ograniczania jego spożywania. Rośnie popularność fleksiterianizmu, czyli tzw. elastycznego wegetarianizmu, związanego z okazjonalnym jedzeniem produktów zwierzęcych. Niektórzy przechodzą na dietę bezmięsną z pobudek ideologicznych, ekonomicznych czy troski o środowisko, inni z powodów zdrowotnych. Dla jednych i drugich nie musi to oznaczać poczucia straty. Alternatyw dla ulubionych posiłków jest mnóstwo – od zastąpienia białka zwierzęcego roślinnym aż po przygotowanie alternatywnych, wegańskich „mięs”, które smakiem bywają nie do odróżnienia od oryginału.
Przy odrobinie chęci okazuje się, że popularne dania można przygotować w bezmięsnej odsłonie. Daje się ugotować smaczny i do tego wegański bigos, a kotlety warzywne czy też gołąbki bez mięsa są wręcz doskonałe. Wegetariańska i wegańska dieta nie muszą nastręczać problemów. Aby styczność z nimi nie okazała się chwilową fanaberią, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Przy pomocy przypraw i pomysłów Appetity, fascynacja bezmięsną kuchnią może przerodzić się w długotrwały romans, a nawet prawdziwą miłość do przysłowiowej grobowej deski.
Wegetariańskie gołąbki
Składniki :
1 młoda biała lub włoska kapusta
200 g pęczaku
500 g pieczarek
natka pietruszki
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
sól
Pieprz czarny mielony Appetita
cukier
koncentrat pomidorowy
Oregano Appetita
Bazylia Appetita
Opis przygotowania:
Pęczak ugotować do miękkości (ok. 10 minut od zagotowania). Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli z czosnkiem, smażyć, aż płyn odparuje. Doprawić, koncentratem pomidorowym wymieszanym z oregano, bazylią i szczyptą cukru, wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, odciąć zgrubienia. Nie wylewać wody. Większe liście wypełnić farszem i zawinąć jak krokiety - najpierw boki. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim mniejsze liście kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki, zalać wodą po gotowaniu kapusty, przykryć folią i piec ok. godziny w 190 stopniach z termoobiegiem.
Ryżowe kotlety z warzywami
Składniki:
1 szklanka ryżu basmati
1 łyżka oleju
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
½ szklanki startej marchewki
1 łyżeczka Czosnku granulowanego Appetita
1 łyżeczka Przyprawy curry Appetita
200 g groszku (mrożonego lub z puszki)
Opis przygotowania:
Do garnka wlać olej, wsypać ryż, przesmażyć, a następnie zalać wodą mniej więcej 2 cm powyżej ryżu. Posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Ostudzić, następnie dodać jajo, startą marchewkę, groszek, przyprawy i bułkę tartą. Dosolić do smaku. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Podawać z sałatką lub jako samodzielne danie.
Aksamitny hummus z falafelami
Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1 pęczek pietruszki
1 łyżeczka kolendry
2 łyżeczki kminku rzymskiego
3 łyżki pasty sezamowej tahini
½ szklanki mąki
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Appetita
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól
Pieprz czarny mielony Appetita
olej
1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Appetita
oliwa z oliwek do podania
Opis przygotowania:
Hummus:
W blenderze kielichowym umieścić odsączoną ciecierzycę (zawartość jednej puszki), sok z cytryny, pastę sezamową tahini i 4 łyżki oleju. Dodać ⅓ szklanki zalewy z ciecierzycy, zmiksować do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Falafele:
Pozostałą ciecierzycę zmiksować z natką pietruszki, pozostawiając niewielkie kawałeczki w masie. Dodać mąkę, sodę, kmin rzymski, kolendrę oraz ⅓ szklanki oleju, wymieszać do uzyskania plastycznej masy. Formować niewielkie kulki. W niedużym garnku rozgrzać olej (tyle, aby móc zanurzyć w nim całe kulki). Wrzucać po 2-3 falafele jednocześnie, smażyć na średnim ogniu ok. 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na papierze. Przed podaniem hummus posypać słodką papryką i polać odrobiną oliwy z oliwek.
Wegański bigos
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
1 mała główka białej kapusty
kilka grzybów suszonych, wcześniej namoczonych
2 cebule
2 łyżki Przyprawy do bigosu po staropolsku Appetita
2 Liście laurowe Appetita
kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita
4-5 suszonych śliwek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
Opis przygotowania:
Kapustę drobno pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić w garnku, dodać białą kapustę i podlać wodą z suszonych grzybów. Podgotować 15 minut i dodać kiszoną kapustę, grzyby oraz wszystkie przyprawy i śliwki. Podlać niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok. godziny, aż warzywa będą miękkie. Dosolić do smaku.
Nadesłał:
KMC
|