W najbliższą sobotę, 17 maja miłośnicy whisky będą celebrować kolejny, trzeci Światowy Dzień Whisky
Źródła historyczne donoszą, że whisky powstała w XV wieku, ale wiele wskazuje na to, że korzenie trunku sięgają głębiej. Prawdopodobnie twórcami destylatu byli mnisi, którzy już w XII wieku opracowali pierwsze receptury destylacji.
Jak już nie raz bywało w historii, pierwotnie złocisty alkohol miał inne, niż obecnie zastosowanie. Mnisi wykorzystywali go jako lekarstwo. Kiedy kolejne zakony upadały, receptury, podobnie jak mnisi, rozchodziły się po świecie. I tak destylacja whisky mocno się rozpowszechniła. A wówczas do akcji wkroczył szkocki parlament, który uznał, że ściąganie podatku z destylatu, może być źródłem sporych dochodów. Szkoci jednak szybko znaleźli wyjście z tej sytuacji i przenieśli produkcję whisky do podziemia. Nielegalnie produkowany alkohol był ukrywany przed poborcami podatkowymi w przeróżnych miejscach. Zdarzało się, że zapomniany na wiele lat dojrzewał
w ukryciu. Dzięki temu okazało się, że w procesie leżakowania nabiera on głębi smaku, którą cieszy się obecnie grono wiernych wielbicieli.
Mijały wieki, a whisky trwała. Zaś jej niepowtarzalny smak zdobywał coraz liczniejsze grono wielbicieli. I nadszedł rok 2011. Wówczas Blair Bowman, student Uniwersytetu w Aberdeen,
a prywatnie wielki entuzjasta whisky, zapragnął, aby przynajmniej jeden dzień w roku stał się formą podziękowania dla wszystkich, którzy mają swój udział w produkcji tego wyjątkowego alkoholu. Pierwsze obchody Święta Whisky odbyły się w 2012 r. i brało w nich udział ponad 20 000 osób. Od tego czasu, z roku na rok na całym świecie, przybywa osób, które jak Blair, pragną celebrować ten wyjątkowy dzień.
Światowy Dzień Whisky przypada zawsze w trzecią sobotę maja danego roku. W tym roku będzie to 17 maja, w przyszłym roku – 16 maja. Data ta nie została wybrana przypadkowo. Doskonale współgra z dwoma wielkimi majowymi festiwalami, które odbywają się w Szkocji: The Spirit of Speyside Festival na początku maja oraz The Islay Whisky Festival pod koniec tego miesiąca. Na obu będzie można spróbować legendarnej The Macallan® Single Malt Whisky. Niezmiennie od 1824 roku produkowanej w Szkocji, w jednej tylko destylarni, leżącej w regionie Speyside. The Macallan® Single Malt Whisky powstaje wyłącznie z najlepszego jakościowo jęczmienia – Golden Promise. Od zawsze produkcji tej wyjątkowej whisky towarzyszą pasja destylacji oraz nieustanna troska o wybór naturalnych składników
oraz najlepszych beczek.
Ale z wyjątkowej whisky słynie nie tylko Szkocja. Również Ameryka Północna zapisała się wielkimi zgłoskami na kartach historii trunku. Żeby zrozumieć współczesny fenomen amerykańskiej whiskey trzeba cofnąć się do czasów, kiedy pierwsi osadnicy podbijali Nowy Świat. Kiedy dobijali do wybrzeży swojej nowej ojczyzny, na pokładach statków mieli ze sobą zapasy whisky. Wkrótce jednak zorientowali się, że beczek z trunkiem szybko ubywa. Zaczęli zatem szukać jęczmienia, z którego mogliby wyprodukować własną whisky. Ku ich zdziwieniu, popularne w Europie zboże, w Ameryce występowało rzadko. Odkryli za to rozległe pola kukurydzy Tak właśnie rozpoczęła się produkcja tak popularnej obecnie amerykańskiej whiskey.
Dzisiaj amerykańska whiskey podbija cały świat, a Dzień Whisky może być pretekstem do tego, aby spróbować jej szlachetniejszych odmian, do których niewątpliwie należą Jack Daniel’s® Single Barrel oraz Gentleman Jack® Rare Tennessee Whiskey, wytwarzane
w miejscowości Lynchburg, w stanie Tennessee w USA. „Zawsze
z sentymentem powracam do swoich podróży do Lynchburga. Pasja, zaangażowanie oraz dbałość o najdrobniejszy szczegół przy produkcji jednej z najpopularniejszych whiskey
na świecie każdorazowo mnie zdumiewa” - mówi Andrzej Kubiś, pasjonat i znawca whisky, właściciel sieci kultowych Coctail Bar Max oraz Dom Whisky. Gentelman Jack® Rare Tennessee Whiskey z portfolio Jack Daniel’s postrzegam jako jedną z najciekawszych whiskey w swojej kategorii, za sprawą doskonałego balansu aromatyczno-smakowego. To właśnie
te cechy, w powiązaniu z unikalnym w skali światowej procesem filtracji, tworzą jego niepowtarzalny smak. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z Gentelman Jack® Rare Tennessee Whiskey oraz Jack Daniel's® Single Barrel, na pierwszym w Polsce Festiwalu Whisky 22 i 23 sierpnia organizowanym przez Dom Whisky Jastrzębia Góra– dodaje.
Gentleman Jack® Rare Tennessee Whiskey to jedyna na świecie whiskey poddawana procesowi charcoal mellowing dwukrotnie – przed napełnieniem beczki oraz przed butelkowaniem. W rezultacie whiskey tę cechuje wyjątkowa gładkość palety aromatyczno-smakowej.
W przypadku Jack Daniel's® Single Barrel każda butelka skrywa w sobie destylat pochodzący wyłącznie z jednej beczki, osobiście wyselekcjonowanej przez Master Distillera.
Nadesłał:
ComPress
|