W sierpniowej kuchni króluje leczo z przyprawami marki Appetita
Uwielbiane za prostotę przygotowania, lekkość i przepyszny smak. Sekretem leczo są nie tylko wyśmienite, sezonowe warzywa, takie jak pomidory, papryki i ogórki, lecz także doskonała kompozycja ziół i przypraw, nadająca składnikom wyjątkowy charakter.
Appetita podpowiada, jak przygotować leczo idealne, które w sierpniu na polskich stołach jest potrawą numer jeden!
Oryginalnie i… międzynarodowo
Leczo to potrawa mająca węgierskie korzenie. Tradycyjne „Lecsó” składa się z pomidorów, cebuli i papryki. To proste i smaczne danie (dużo bardziej gęste niż w „polskim wydaniu”), z biegiem lat zyskało popularność także poza granicami Węgier. Pokochali je Czesi, Słowacy, Chorwaci i oczywiście Polacy. Każdy kraj tworzy swoje własne wersje leczo, dodając rodzime składniki i przyprawiając je wedle uznania. Przygotowując „polskie leczo”, warto skorzystać z całego bogactwa świeżych, sezonowych warzyw, które w sierpniu smakują zdecydowanie najlepiej! Dojrzałe w słońcu pomidory, dorodne cukinie i bakłażany, kolorowe cebule oraz ogórki kiszone – to niezbędne składniki pysznego leczo.
Przyprawy kluczem do kulinarnego sukcesu
Równie ważne jest także użycie odpowiednich przypraw, które nadadzą potrawie pikanterii i wyrazistości. Przyprawa do leczo marki Appetita, to gotowa kompozycja ziół i przypraw, idealnie podkreślająca smak warzyw. Mieszanka m.in. papryki słodkiej i pikantnej, czarnego pieprzu, cebuli, kminku oraz gorczycy, to prosty i wygodny sposób na perfekcyjnie doprawione leczo. Podawane z ryżem, pieczonymi ziemniakami albo chrupiącą bułeczką, latem stanowi idealny, zdrowy posiłek. Leczo jest również znakomitą potrawą… na zimę. Przygotowując przetwory z ogórków czy papryki, kilka słoików warto napełnić leczo, by za kilka miesięcy móc cieszyć się wspaniałym smakiem letnich warzyw.
Przepis na Ap(p)etyczne Leczo
Składniki:
- 4 pomidory
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielona
- 3 ogórki kiszone bądź małosolne
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 500 g kiełbasy jałowcowej
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 – 15 sztuk zielonych oliwek
- Przyprawa do leczo Appetita
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Leczo to bardzo prosta potrawa. Jednak by wydobyć pełnię smaku, podczas przygotowywania składników warto pamiętać o odpowiedniej kolejności:
1. Papryki oraz pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę.
2. Cebulę pokrój w tzw. piórka.
3. Ogórki pokrój w plasterki.
4. Bakłażana i cukinię umyj, pozostaw skórkę i pokrój najpierw na talarki, a potem na połówki.
5. Czosnek zgnieć lub pokrój w talarki.
6. Kiełbasę pokrój w plasterki.
7. Oliwki można pozostaw w całości lub pokrój w drobne krążki.
8. Czosnek i cebulkę podsmaż na oliwie z oliwek, dodając sól i pieprz.
9. Dodaj kiełbasę jałowcową i delikatnie podsmaż.
10. Dodaj pokrojone papryki.
11. Po ok. 10 minutach dodaj bakłażana, cukinię i ogórki, wymieszaj.
12. Gdy składniki zyskają odpowiednią miękkość, do aromatycznych warzyw dorzuć pokrojone pomidory oraz 1-2 łyżeczki Przyprawy do leczo Appetita. Całość wymieszaj.
13. Po kilku minutach dodaj oliwki.
14. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
15. Podawaj z ryżem, świeżym pieczywem lub innym ulubionym składnikiem.
Smacznego!
Produkt:
Przyprawa do leczo, Appetita, 20 g., cena: ok. 1,40 zł
Appetita to jedna z najbardziej znanych i cenionych marek przyprawowych w naszym kraju. Appetita, zgodnie ze swoim hasłem - Uwodzi aromatem. Czerpie inspiracje ze źródeł – z natury, nadając potrawom wyjątkowy smak i aromat. Produkty marki wyróżnia fioletowa kolorystyka. Jej portfolio obejmuje aromatyczne zioła, przyprawy jednorodne oraz skomponowane według autorskich receptur mieszanki przyprawowe. Ofertę uzupełnia linia dodatków cukierniczych Domowe Sekrety. Mieszanki przyprawowe Appetita posiadają receptury bez sztucznych dodatków, ulepszaczy i konserwantów, w tym glutaminianu sodu.
Nadesłał:
Berlińska Katarzyna
|