W styczniu podejmij roślinne wyzwanie! Wraz z VIOLIFE dołącz do akcji Veganuary!
Początek Nowego Roku to idealny moment na wprowadzenie zmian w swojej diecie. Dlatego marka Violife zachęca, by podjąć roślinne wyzwanie i dołączyć do akcji Veganuary.
Początek Nowego Roku to idealny moment na wprowadzenie zmian w swojej diecie. Dlatego marka Violife zachęca, by podjąć roślinne wyzwanie i dołączyć do akcji Veganuary. Jest to brytyjska inicjatywa mająca na celu popularyzację diety wegańskiej na całym świecie. Poszukując korzystnych dla zdrowia i planety rozwiązań, również Polacy coraz bardziej interesują się dietą roślinną, co potwierdzają badania[1]. W realizacji postanowień pomogą nam z pewnością doskonałe przepisy na roślinne dania od Violife.
Wege wyzwanie
Dieta roślinna to prężnie rozwijający się trend na całym świecie. Jej zalety dostrzegamy także coraz częściej my – Polacy, wprowadzając zmiany w naszych codziennych jadłospisach. Odbywa się to z korzyścią zarówno dla naszego zdrowia, jak i kondycji planety. Co ważne, dołączając do Veganuary, nie musimy wprowadzać drastycznych zmian w swoim żywieniu i od razu całkowicie „przechodzić na weganizm” - nawet niewielkie, stopniowe zmiany w naszym jadłospisie mają znaczenie. Jak to zrobić? Pomysłów może być co najmniej kilka. Wystarczy, że w konkretny dzień lub dni tygodnia będziemy jeść wyłącznie posiłki oparte na składnikach roślinnych. Inną opcją jest praktykowanie roślinnych śniadań lub kolacji. A może po prostu zaczniemy kupować więcej warzyw, a konkretne produkty zwierzęce sukcesywnie zastępować ich roślinnymi odpowiednikami? Każdy sposób jest dobry i każdy może być realizacją roślinnego wyzwania w ramach Veganuary!
Przepisy i roślinne inspiracje
Inspiracją do podjęcia wyzwania i wprowadzenia roślinnych zmian w diecie mogą być sprawdzone przepisy na smakowite dania. Możliwości przygotowania pysznych, roślinnych posiłków jest całe mnóstwo! Pasty, zupy, pizze, tosty, kanapki, a nawet kotlety – w wegańskim wydaniu na pewno się udadzą i będą smakować wyśmienicie.
Oto garść inspiracji do przyrządzenia pysznych dań w roślinnym stylu:
Tosty z domowym ketchupem z cukinii
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 opakowanie plastrów Violife Cheddar
8 kromek chleba pszennego lub razowego
250 g octu z białego wina
250 g cukru
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 łyżka kurkumy w proszku
1 łyżka skrobii kukurydzianej (rozmieszana w 50 ml wody)
1 łyżka soli
pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
Aby zrobić ketchup z cukinii, w średnim garnku podsmaż cebulę na oliwie, do miękkości.
Dodaj pozostałe warzywa i mieszaj przez 3 minuty. Dodaj ocet, cukier, kurkumę i dopraw. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Dodaj wymieszaną z wodą skrobię kukurydzianą, a następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Gdy zawartość naczynia ostygnie, zblednuj ją, by otrzymać gładki ketchup. Przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce.
Aby przygotować tosty, na każdą kromkę chleba połóż plaster Violife Cheddar. Na wierzch daj kolejną kromkę chleba i umieść w opiekaczu do tostów lub połóż na patelnię grillową. Opiekaj po 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor i do uzyskania chrupkości.
Przekrój tosta na pół i podawaj razem z ketchupem z cukinii.
Sałatka z ciecierzycy
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
NA SAŁATKĘ:
1 blok Violife Greek White
2 puszki ciecierzycy (ciecierzyca odsączona i opłukana)
250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
1 ogórek pokrojony w plasterki
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
50 g posiekanych oliwek
5 suszonych pomidorów
2 łyżki kaparów
sól
czarny pieprz, świeżo zmielony
pęczek pietruszki, grubo posiekany
DO DEKORACJI
100 ml oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
sól i pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
Aby zrobić sałatkę, w dużej misce wymieszaj ciecierzycę, pomidorki koktajlowe, ogórek, czerwoną cebulę, oliwki, suszone pomidory i kapary. Dopraw solą i pieprzem.
Aby przygotować sos, połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki i płatki czerwonej papryki, umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku.
Przed podaniem na sałatkę pokrusz Violife Greek White i skrop dressingiem.
Zapiekanka ziemniaczana
Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
1 blok Violife Original, starty
500 ml mleczka kokosowego, podgrzanego
200 g purée z dyni
1,5 kg ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
50 g niesolonego masła roślinnego
50 g mąki
1 łyżka czosnku mielonego
sól i pieprz, do smaku
liście szałwii, do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
W rondelku rozpuść masło roślinne, na średnim ogniu. Dodać czosnek i smaż 2 minuty. Dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj.
Dodaj ciepłe mleko i sól. Doprowadź zawartość rondelka do wrzenia.
Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj purée z dyni oraz starty blok Violife Original i połącz trzepaczką. Część ziemniaków ułóż w natłuszczonym owalnym naczyniu do pieczenia i posyp solą oraz pieprzem. Wierzch polej połową sosu Violife. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i powtarzaj tę czynność, aż zużyjesz cały sos i ziemniaki.
Przykryj formę do pieczenia folią i piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aż górna część zapiekanki będzie zarumieniona.
Udekoruj liśćmi szałwii.
VIOLIFE – roślinnie, smacznie i uniwersalnie!
Do podjęcia wyzwania Veganuary zachęca Violife. Uwielbiana przez wegan, wegetarian i fleksitarian na całym świecie marka, proponuje wegańskie alternatywy dla serów. Równocześnie produkty Violife są polecane wszystkim wielbicielom pysznego jedzenia, którzy chcą uzupełnić swoją dietę o składniki pochodzenia roślinnego. Ponadto są wolne m.in. od laktozy, glutenu, orzechów, soi i konserwantów, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby, u których występują alergie i nietolerancje pokarmowe.
Na sklepowych półkach znajdziemy m.in. wegańskie alternatywy dla sera w plastrach, w blokach, dla sera tartego i dla serów kremowych. Poszczególne linie składają się z kilku wariantów smakowych. Produkty Violife dostępne są już w sklepach sieci Auchan, Netto, E.Leclerc, Stokrotka, Selgros, Spar, wielu sklepach internetowych (np. frisco.pl czy urbanvegan.pl), wybranych sklepach sieci Żabka oraz czasowej ofercie sieci Biedronka, a ta lista sklepów stale rośnie.
[1]„Nawyki żywieniowe Polaków w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa 2020.”
Badanie przeprowadzone na zlecenie firmy Upfield, przez MRW, czerwiec 2020, N=2000.
Nadesłał:
Material_prasowy
|