Wakacje spędziłeś w domu? Nic nie szkodzi, zaproś Azję do swojej kuchni


2020-10-19
Koronawirus skutecznie pokrzyżował tegoroczne plany urlopowe. Choć sezon wakacyjny dobiegł końca, nie musi oznaczać to jeszcze początku jesiennej chandry i nudy. Z pomocą własnej fantazji podróżować możemy nawet bez wychodzenia z domu!

Koronawirus skutecznie pokrzyżował tegoroczne plany urlopowe. Choć sezon wakacyjny dobiegł końca, nie musi oznaczać to jeszcze początku jesiennej chandry i nudy. Z pomocą własnej fantazji podróżować możemy nawet bez wychodzenia z domu! Jak to możliwe? Dzięki kulinarnym eksperymentom, które zabiorą nas na drugi koniec świata prosto z naszej kuchni.

Smak orientu

Wiele osób marzy o dalekich podróżach, a jednym z najbardziej pociągających miejsc jest egzotyczna Azja. Oprócz walorów przyrodniczych czy wyjątkowej kultury, fascynuje swoją niezwykłą kuchnią. Orientalne smaki mają wielu wielbicieli na całym świecie, o czym świadczy chociażby popularność azjatyckich restauracji.  Dania kuchni tamtego regionu to nie tylko sushi, sajgonki czy ramen – to bogactwo smaków, zapachów i wszelkich kulinarnych doznań.

Gotowanie to świetna okazja do odkrywania. Pozwala na poznawanie nowych smaków, uczenie się o innych kulturach i eksperymentowanie. W ten sposób możemy podróżować po kulinarnych szlakach – i jednocześnie przenosić się w odległe zakamarki globu bez wychodzenia z domu. Z pewnością jest to dobre antidotum na wszelkie smutki spowodowane zmianą wakacyjnych planów.

Sekret kuchni azjatyckiej

Azja to ogromny kontynent, dlatego azjatycka kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Jednak cechą wspólną wszystkich regionów Azji, bez względu na ich geograficzne położenie, jest wyrazisty smak. Jego sekret tkwi w odpowiednim użyciu wyjątkowych przypraw i sosów. Są one nie tylko dodatkiem, który uzupełnia danie, ale często jego podstawowym składnikiem. Wśród niezbędnych sosów lub wywarów, które niezmiennie królują w kuchni azjatyckiej, jest sos sojowy.

Dlatego sukces każdej azjatyckiej potrawy zapewni naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Sekretem jego głębi jest Umami, czyli piąty smak. Jego połączenie z innymi składnikami jest kluczem do osiągnięcia pełni smakowych doznań. Uniwersalność sosu sprawi, że nigdy nie zmarnuje się w kuchni – choć jest podstawą dań azjatyckich, świetnie sprawdzi się w każdym innym przepisie, tradycyjnym lub bardziej wyszukanym. Dla jeszcze większego urozmaicenia egzotycznych, kulinarnych podróży, warto będzie wypróbować jego cytrusową wersję, czyli orzeźwiający cytrusowy sos sojowy Ponzu. Wtedy przy własnym stole poczujemy się jak na rajskiej plaży w samym sercu Azji.  

Azjatycka sałatka z limonkowym winegretem

Składniki na 4 porcje:

Dressing:

75 ml oleju roślinnego
2½ łyżki stołowej cytrusowego sosu sojowego Ponzu
2½ łyżki stołowej octu ryżowego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki soku z limonki
¾ łyżeczki świeżo startego imbiru 
rozgnieciony ząbek czosnku

 

Sałatka:

125 ml żółtego grochu łuskanego
olej arachidowy do smażenia
1 średniej wielkości szalotka, pokrojona w drobne plasterki
sól
1500 ml drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
2 łyżki stołowe imbiru do sushi  
70 ml czerwonej cebuli, pokrojonej w drobne plasterki
70 ml pokrojonych w kostkę pomidorów
2 łyżki stołowe prażonego sezamu
2 łyżki stołowe papryczki chili, pokrojonej w cienkie plasterki
2 łyżki stołowe cebuli dymki, pokrojonej w cienkie krążki

Sposób  przygotowania:

 

1 Składniki na dressing połącz i wymieszaj na gładką masę.

 

2. Zalej groch gotującą się wodą – tak, aby poziom wody znajdował się ok. 2½ cm nad grochem – i namaczaj przez ok. 1½ godziny. Odlej wodę, rozłóż groch na ręczniku kuchennym lub blasze do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia.

 

3. W woku lub rondlu do sosów rozgrzej olej do  i przygotuj drugą blachę do pieczenia. Groch smaż w oleju przez ok. 3 minuty, aż uzyska złoto-brązowy kolor i nabierze chrupkości. Wyjmij groch z oleju, wyłóż na ręcznik kuchenny i posyp niewielką ilością soli. Plasterki szalotki również upraż w gorącym oleju na złoty brąz i wyłóż na papier, aby usunąć nadmiar oleju.

 

4. Składniki na sałatkę wymieszaj w dużej misce i krótko przed podaniem polej sosem winegret. Posyp uprażonym grochem i cebulą i podawaj przybrane kawałkami limonki.



Poke Bowl z chrupiącym kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
1 czerwona cebula
50 ml octu
50 ml wody
50 g cukru
 4 filety z kurczaka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki curry w proszku
1 roztrzepane jajko
200 g bułki tartej
½ małej kapusty szpiczastej
2 awokado
200 g strąków edamame (obrane ziarna)
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
 1 limonka

Sposób  przygotowania:

 

1.Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Poczekaj, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.

 

2. Cebulę pokrój w piórka. Zagotuj wodę, ocet i cukier, dodaj pokrojoną cebulę i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i pozostaw cebulę w gorącej wodzie jeszcze na co najmniej 15 minut.

 

3. Rozbij filety z kurczaka do uzyskania równomiernych plastrów o grubości ok. 1 cm. Filety z kurczaka oprósz z obu stron mąką oraz dopraw solą, pieprzem i curry. Filety obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce. Kurczaka smaż w oleju po 5 minut z każdej strony. Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie pokrój w plastry.

 

4. Ziarna edamame blanszuj przez minutę. Kapustę pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z sosem Kikkoman. Awokado pokrój w plastry.

 

5. Kapustę, awokado, ziarna edamame, zamarynowaną cebulkę i kurczaka wyłóż na ryż. Podawaj w towarzystwie sosu sojowego Kikkoman i pokrojonej w ósemki limonki.

 

W poszukiwaniu kolejnych inspiracji i ciekawych przepisów, zapraszamy na naszą stronę: www.kikkoman.pl/przepisy/

Nadesłał:

AZ_2018

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl