Walentynkowa kolacja z pomysłem


Walentynkowa kolacja z pomysłem
2014-02-11
14 lutego to wyjątkowa data dla wszystkich zakochanych. W tym dniu chcemy wykazać się kreatywnością, aby zaskoczyć ukochaną osobę i sprawić jej przyjemność.

Sprawdzonym pomysłem na niezapomniane Walentynki jest kolacja we dwoje przyrządzona przez jednego z partnerów. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, pomoże Wam dobrać odpowiednie menu.

Sukces walentynkowej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Postarajmy się, aby potrawy, które wybierzemy były zróżnicowane i oryginalne, przyrządzone specjalnie na tą okazję. Komponując dania na walentynkowy wieczór, warto pamiętać o składnikach uznawanych powszechnie za rozpalające zmysły afrodyzjaki np. czekolada, krewetki, TABASCO®, awokado, cynamon i truskawki.

Przykładowe menu walentynkowe autorstwa Grzegorza Łapanowskiego:

GUACAMOLE – PASTA Z AWOKADO NA OSTRO

 

Składniki:

4 dojrzałe avocado

2-3 łyżki białego serka naturalnego

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Pół pęczka świeżej kolendry

Sok z połowy limonki

TABASCO® Habanero

Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać serek, roztarty czosnek i drobno posiekaną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i sok z limonki. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero. 

KACZKA Z POMARAŃCZAMI JABŁKAMI  I SOSEM SOJOWYM

 

Składniki:

1 cała kaczka

2  średnie jabłka

2 pomarańcze

2-3 łyżki suszonego majeranku

kilka gałązek tymianku

kilaka gałązek rozmarynu

kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman

2-3 łyżki miodu

sól i pieprz

Wykonanie:

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jabłka i pomarańcze dobrze umyć. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym Kikkoman i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka dobrze się zarumieni i upiecze „na chrupko”.  Po upieczeniu  wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców.  Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.


OGNISTE OWOCE:

Składniki

100g brązowego cukru

100 ml wody

kilka kropel TABASCO®

175g truskawek

175g malin

1 melon, obrany i pokrojony na kawałki

100g jagód

4 łyżki serka Mascarpone

 

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować zalewę. Cukier wsyp na patelnię i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na wolnym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego syropu. Dodaj sos TABASCO®. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój truskawki na połówki i umieść je w miseczce wraz z malinami, kawałkami melona i jagodami. Polej pikantnym syropem. Podawaj z gałką Mascarpone.

 


 

 

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

 

 

 

 

Nadesłał:

Marta Lau

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl