Waniliowe lody z małą niespodzianką


2015-06-16
Gdy zbliżają się ciepłe dni, bardzo chętnie przebywamy na podwórku bawiąc się z dziećmi lub zapraszając znajomych na kawę. Jak zwykle chcemy by te spotkania były udane, dlatego zwracamy uwagę na każdy szczegół.

Bardzo często zastanawiamy się też, co podać do jedzenia, szczególnie martwią się o to kobiety. Jaki deser byłby idealny, gdy na dworze temperatura jest bardzo wysoka? Oczywiście pierwszą odpowiedzią, która przychodzi nam na myśl są lody

 

Przepis na domowe lody

  • 500 ml śmietanki kremowej 30%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru*
  • 3 duże żółtka

1 szklanka = 250 ml

* 1/2 szklanki cukru do śmietanki i 1/4 do żółtek (cukier do żółtek musi być drobny, aby żółtka ładnie się ubiły).

Opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii (w wersji lodów waniliowych) rum, brandy lub np. likier kokosowy.

 

Przygotowanie:

W średnim garnku zagotować śmietankę z 1/2 szklanki cukru mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.

W większej misce (najlepiej metalowej) ubić żółtka z 1/4 szklanki drobnego cukru na gęstą i puszystą masę (zrobić po prostu dobry kogel - mogel), około 7 - 8 minut ubijania.

Stopniowo wlewać gorącą śmietankę do żółtek cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, ustawić mały ogień i podgrzewać masę przez około 3 minuty jednocześnie mieszając. Masa ma nieco zgęstnieć, ale nie może przekroczyć ok. 80 stopni - trzeba uważać, aby jajka się nie ścięły.

 

Odstawić z ognia i dodać ekstrakt z wanilii lub rum, jeśli ich używamy. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Następnie wstawić do zamrażarki i zamrozić. W trakcie zamrażania zamieszać od czasu do czasu, mniej więcej co dwie godziny. Zamiast do zamrażarki masę możemy przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją. Zobacz więcej

Nadesłał:

kaassie

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl