Warzywa - dieta śródziemnomorska


Warzywa - dieta śródziemnomorska
2008-10-01
W diecie śródziemnomorskiej jada się warzywa od rana do wieczora. Używa się też ziół zamiast soli.

Pomidory są składnikiem sałatki greckiej, sosów do makaronu i do pizzy. Zawierają potas, który obniża ciśnienie krwi. Bogate są też w likopen, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem UV.

Cebulą i czosnkiem (działają przciwbakteryjnie) doprawia się potrawy.

Oliwki zawierają zdrowy duet: witaminę E i zdrowe tłuszcze, ale nie tuczą - np. 10 oliwek to ok. 50 kcal.

Bakłażany są niskokaloryczne i uważa się je za ... afrodyzjaki.

Karczochy kontrolują poziom cholesterolu we krwi oraz zdbają, by watroba pracowała bez zarzutu.

Nadesłał:

Poradnik zdrowia
http://poradnik-zdrowia.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl