Warzywa ogrodowe – smaczne, zdrowe, ekologiczne
Wszyscy kochają warzywa! A może nie?
Artykuł dzięki wsparciu Greenhouse Service. Ogród. Już samo słowo wywołuje rozmarzenie i uśmiech na twarzy. Wyobraźnia podsuwa piękne alejki, meble ogrodowe, na których w czasie upałów można spokojnie odpocząć i się zrelaksować. Ogród, a przynajmniej jakaś jego część, może poza tym stać się miejscem, w którym znajdują się nie tylko kwiaty, ale także rosną warzywa ogrodowe.
Warzywa ogrodowe a ich uprawa
Niezależnie od tego, czy dysponujemy ogromnym ogrodem czy niewielką grządką, zawsze możemy wyhodować sobie we własnym zakresie warzywa ogrodowe. Nie ulega wątpliwości, że będą one zdrowe i ekologiczne, ponieważ tylko my będziemy wiedzieli, jakich użyliśmy nawozów, żeby były dorodne i smaczne.
Jakie warzywa można hodować w ogrodzie?
Możliwości jest bardzo dużo, należy jednak pamiętać, że warzywnik w ogrodzie wymaga odpowiedniej ziemi i nawożenia. I chociaż wyhodowanie warzyw wymaga stałej troski, pielenia, podlewania, to posiadanie przydomowego ogródka jest nie do przecenienia. Dania od razu lepiej smakują, gdy do ich ugotowania wykorzystujemy własną włoszczyznę, a co więcej, nie trzeba martwić się robieniem zakupów.
Do najczęściej hodowanych w polskich warunkach klimatycznych warzyw ogrodowych można zaliczyć większość odmian kapusty, bób, groch, brokuły, fasolę, buraki, pomidory, dynię, czosnek, cebulę, kalafior, jarmuż, marchew, fenkuł, chrzan pospolity.
Nie sposób wymienić wszystkich warzyw ogrodowych, dzięki którym gotowanie staje się po prostu przyjemnością, a przygotowane potrawy są zdrowe, aromatyczne, smaczne i kolorowe.
Zobacz też nasze oranżerie.
Nadesłał:
Daniel Getsiński
|
Wasze komentarze (1):
-
~Koala, 2017-03-07 15:49:35
W sklepie Przydomu.pl można znaleźć nasiona warzyw, które świetnie sprawdzą się do wysiewu zarówno ogrodów jak i balkonów ;)