Water Zone: Preparing


Water Zone: Preparing
2010-12-10
Water Zones prezentowane przez firmę Dornbracht to całkowicie nowa koncepcja przestrzeni życiowej, jaką jest kuchnia. Umożliwiają one oddzielenie różnych zakresów funkcjonalnych, tak jak praktykowane jest to w kuchniach profesjonalnych, także w kuchniach mieszkań prywatnych.

Pomijając kuchenkę, ludzie spędzają najwięcej czasu w kuchni przy zlewozmywaku - zakresie roboczym, który inaczej niż pozostałe miejsca w kuchni na przestrzeni ubiegłych lat prawie wcale się nie zmieniał.

Podczas gdy w kuchni od wielu lat centralną rolę odgrywa „modułowość"- zamiast stałej kuchni do zabudowy dopasowane do własnych potrzeb indywidualne elementy - zakres zmywania pozostał wyjątkiem. Jedna lub dwie komory zlewozmywaka, armatura i może jeszcze dozownik płynu do zmywania. Brakowało miejsca na indywidualność. Wynalezienie zmywarki do naczyń spowodowało zepchnięcie zlewozmywaka na drugi plan. Badania dowodzą jednak, że obecnie ciągle jeszcze więcej niż połowa prac kuchennych wykonywana jest przy zlewozmywaku.

Właśnie pierwsza podstawowa czynność w kuchni - mycie, czyszczenie i przygotowywanie artykułów spożywczych - rozgrywa się głównie przy zlewozmywaku. Według portalu internetowego homesolute.com użytkownicy kuchni przy płukaniu warzyw bardzo cenią sobie dysze - zwłaszcza dysze z zaworem ręcznym, jakie znaleźć można w kuchniach profesjonalnych. „Kto ją ma, nie może się bez niej obejść" - pisze Otl Aicher już w 1982 roku w książce „Die Küche zum Kochen" (Kuchnia do gotowania), która do dziś dnia jest podstawowym podręcznikiem planistów kuchni. Bardzo ważne jest przy tym wg Aichera, aby można było regulować moc strumienia wody w zależności od tego, czy myje się ziemniaki czy sałatę. Stały, mocny strumień uszkodziłby sałatę, a słaby nie oczyściłby wystarczająco ziemniaków. Kolejnym ważnym punktem w procesie czyszczenia, mycia i przygotowywania jest podział komory zlewozmywaka. Najlepiej gdy jest on dwukomorowy, przy czym jedna komora powinna być możliwie płaska i służyć jako ociekacz.

Zlewozmywak Water Zone Preparing został specjalnie opracowany pod kątem tych aspektów. Z jednej strony wyposażony został w specjalną profesjonalną dyszę z regulowanym strumieniem do delikatnego płukania warzyw, owoców i mięsa. Z drugiej w podwójną komorę, której jedna część jest głęboka i pojemna, a druga płaska i wyposażona w wolny odpływ. Dzięki specjalnej desce do krojenia umieszczanej nad płaską stroną zlewozmywaka praca może odbywać się bezpośrednio przy nim. Pozwala to nie tylko wyeliminować uciążliwe chodzenie po kuchni, ale zapobiega także kapaniu wody ze świeżo umytych warzyw, mięsa czy owoców na podłogę.

„Czy to jest rzeczywiście potrzebne?" - Wolfgang Nagel w swoim artykule „Die neue Ess-Klasse" w czasopiśmie HÄUSER 4/08 poddaje w wątpliwość trend do tworzenia ekskluzywnych kuchni i specjalistycznego wyposażenia. Ostatecznie odpowiedzi udziela sam, stwierdzając: „Elektryczne podnośniki szyb, zamek centralny i inne - niegdyś drogie akcesoria - dziś to doceniane standardy (w motoryzacji). Także szlachetne kuchnie pełnią rolę liderów".

Już w 2005 roku Ikea zleciła przeprowadzenie międzynarodowych, reprezentacyjnych badań „Complete Kitchen Living" w 27 krajach. Przedmiotem tego badania było „życie w kuchni" osób powyżej 15. roku życia na całym świecie. Badania przyniosły ciekawe rezultaty. I tak mieszkańcy środkowej Europy tacy jak Szwajcarzy, Austriacy i Niemcy spędzają średnio dwie do dwóch i pół godziny w kuchni. Dla jednej trzeciej z nich kuchnia stanowi nawet najważniejsze pomieszczenie w mieszkaniu (światowa średnia: 26 procent). W krajach arabskich natomiast „kuchnia" jako pomieszczenie prawie nie interesowała respondentów. Powód: tam zazwyczaj zatrudnia się personel kuchenny.

Nadesłał:

Effective Public Relations
http://effectivepr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl