Wegańska uczta na talerzu
Kuchnia roślinna staje się w naszym kraju coraz popularniejsza. I nic dziwnego – z jednej strony Polacy coraz bardziej dbają o siebie, z drugiej – daje ona ogromne możliwości. Oprócz owoców i warzyw są to przecież rozmaite kasze, makarony, ryż, wypieki…
Możliwości, żeby zjeść pysznie i wegańsko jest całe mnóstwo! Warto pamiętać, że w parze z wyjątkowym smakiem idzie wtedy duża dawka wartości odżywczych – a więc czemu nie?
Dieta roślinna wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych składników. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć również smaczne wegańskie alternatywy klasycznych produktów. Doskonałym przykładem jest choćby Majonez Kielecki roślinny, wytwarzany na bazie oleju rzepakowego i białek grochu z dodatkiem aromatycznej musztardy. Sprawdzi się on jako składnik sosów, kanapek czy sałatek – zarówno dla osób na diecie wegańskiej, jak i dla tych, którzy rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego tylko od czasu do czasu, traktując dania roślinne jako urozmaicenie.
Wege grzanki na dwa sposoby
Świeży, chrupiący chleb na zakwasie z ulubionymi dodatkami - to nie może się nie udać! Nasze dwie propozycje są zupełnie różne, jednak łączy je doskonały smak i pożywne, roślinne składniki. Do przygotowania pierwszej wersji kanapek będą nam potrzebne (składniki na 4 grzanki):
· 4 kromki ulubionego chleba
· opakowanie szpinaku baby
· 7-8 suszonych pomidorów
· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
· 1 ząbek czosnku
· mała cebula
· Majonez Kielecki roślinny
· garść orzeszków piniowych
· sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak. Kiedy szpinak zmięknie i się skurczy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Chleb opiekamy w piekarniku, na patelni lub w tosterze, po czym każdą kromkę smarujemy Majonezem Kieleckim roślinnym. Na wierzchu układamy szpinak z dodatkami i posypujemy orzeszkami piniowymi. Na końcu… zjadamy ze smakiem!
Druga wersja roślinnych grzanek to coś w sam raz dla miłośników awokado. Owoc ten jest pełen witamin i antyoksydantów, dlatego warto jeść go regularnie. Czego potrzebujemy?
· 4 kromki ulubionego chleba
· dojrzałe awokado
· 1 ząbek czosnku
· ok. 15 pieczarek
· sól i pieprz do smaku
· Majonez Kielecki roślinny
· odrobina soku z cytryny
· szczypiorek
Zaczynamy od pokrojenia pieczarek w plasterki i podsmażenia na oleju lub oliwie przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i sól. Opiekamy chleb w dowolny sposób i przygotowujemy awokado – przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól oraz łyżkę Majonezu Kieleckiego roślinnego. Wszystko mieszamy i układamy na opieczonym chlebie. Na wierzch dokładamy pieczarki i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: 6,49 zł brutto/ 310 g
Nadesłał:
BestBrands
|