Wesele w rytmie wina


Wesele w rytmie wina
2009-07-24
Tegoroczne lato, mimo kapryśnej pogody, wyjątkowo obfituje w wesela. Coraz więcej młodych par wybiera na tę ważną uroczystość właśnie lipiec i sierpień. Gdy już wszystko niemal dopięte na ostatni guzik, czas pomyśleć o trunkach na weselny stół. Bez dobrego wina ani rusz.

- Wino stało się nieodłącznym atrybutem uroczystości weselnych, zastępując królującą do tej pory wódkę. To idealny napój na taką okazję: doskonale nadaje się do wznoszenia toastów, wzbogaca smak serwowanych dań i sprzyja wspaniałej zabawie. Poza tym świetnie pasuje do zmieniającego się weselnego menu. Tradycyjne dania, jak schabowy z kapustą, odchodzą w zapomnienie. Na weselnych stołach coraz częściej goszczą na przykład wykwintne sałatki, czy owoce morza, z którymi właśnie wino idealnie się komponuje - - uważa Karolina Ładnowska, organizatorka wesel.

Narzeczeni często zachodzą w głowę, jakie wino wybrać . - Oczywiście wybór odpowiednich trunków jest nie lada wyzwaniem. Na pewno musimy zapewnić gościom i czerwone, i białe, najlepiej wytrawne . Dużą popularnością cieszą się ostatnio wina z Nowego Świata, zwłaszcza chilijskie. To dobra jakość za rozsądną cenę - dodaje K. Ładnowska.

Z win chilijskich śmiało można polecić trunki domu winiarskiego Viňa Maipo. Na niejednym weselu doskonale sprawdziło się Viňa Maipo Chardonnay Reserve - lekko wytrawne, o jasnosłomkowej barwie, produkowane z jednej z najszlachetniejszych odmian winogron, nazywanej królewską. Dobrym, białym towarzystwem będzie dla niego Viňa Maipo Sauvignon Blanc, także lekko wytrawne, o aromacie jabłka, brzoskwini i owoców cytrusowych. Oba wina dobrze się komponują z wieloma potrawami (na przykład z ryb i owoców morza) oraz sałatkami.

Wśród win czerwonych godne weselnej uroczystości jest Viňa Maipo Carmenere Reserve , wytrawne, urzekające intensywną, ciemnoczerwoną barwą oraz wyrazistym aromatem suszonych śliwek ze szczyptą czekolady. Dla urozmaicenia warto podać Viňa Maipo Shiraz Reserve, również wytrawne, ciemnorubinowe, o aromacie śliwek i jeżyn z delikatnymi akordami wanilii. Jedno i drugie doskonale pasuje m.in. do rozmaitych dań mięsnych i przystawek.

Nadesłał:

Abilita Communications
http://www.abilita.pl

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~Adzia, 2017-06-03 12:58:13

    Jeśli chcemy pomysły na wesele skonsultować z kimś doświadczonym, to warto próbować znaleźć dobrego konsultanta ślubnego - na Śląsku to może być http://slubnyimpresariat.pl/


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl