Wielka moc w małym produkcie, czyli dlaczego warto sięgać po ziarenka
Nasiona oleiste, orzechy, zioła. Te niepozorne produkty skrywają bogactwo cennych składników. Włącz je do swojego jadłospisu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i znakomitym samopoczuciem.
Zioła, przyprawy i nasiona można nabyć w każdym sklepie spożywczym. Ziarenkami powinniśmy zainteresować się jednak nie tylko z uwagi na ich dużą dostępność, ale przede wszystkim - ze względu na ich dobroczynne właściwości.
Ziarna konopi wspomagają funkcjonowanie mózgu, zapewniają także balans hormonalny i dodają energii. Dzięki nim skóra, włosy i paznokcie zyskują zdrowy wygląd. - Konopie obfitują w wapń, potas, magnez oraz w zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego (PMS) - podkreśla Anna Tomczyk, Dyrektor ds. rozwoju FH Ananda - firmy oferującej wyroby marki Ziarenkowo. Jedna z propozycji przedsiębiorstwa, mieszanka prażonych ziaren Euforia zawiera m.in. ziarenka konopi. Najwyższą jakość mieszanki potwierdza przyznany jej certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.
Słonecznik, zwany witaminą młodości, to źródło żelaza, potasu, wapnia i cynku oraz witamin z grupy B, a także A, E i D. Po jego ziarna powinny sięgać osoby pragnące poprawić jakość wzroku lub chcące uregulować pracę trzustki. Warto wiedzieć, że słonecznik pozytywnie wpływa również na wygląd naszej skóry.
Pestki dyni są natomiast bogate w kwas foliowy, magnez, potas, fosfor, żelazo, a także witaminy. Jednocześnie, zawierają dużo cynku zbawiennego dla skóry, paznokci, a przede wszystkim - włosów. - Pestki dyni nie tylko wzmacniają włosy, ale także skutecznie walczą z ich łamliwością i wypadaniem - dodaje A. Tomczyk.
Sezam odpowiedzialny jest m.in. za stan kości, zębów i pracę serca. Powinny go spożywać zwłaszcza osoby cierpiące na osteoporozę. Ponadto, ziarna tej rośliny obniżają stres i pomagają przywrócić równowagę psychiczną. O małych ziarenkach i znacznej zawartości w nich cynku, nie mogą zapominać mężczyźni, którzy mają problemy z prostatą lub chcą ich uniknąć.
Nie wszyscy wiedzą, że siemię lniane jest naturalnym lekarstwem na kaszel, zapalenie gardła oraz krtani. Siemię jest jednocześnie bogate w błonnik, dzięki czemu poleca się je osobom cierpiącym na zaparcia.
Ziarna sezamu, słonecznika oraz siemienia lnianego to ważne źródło witamin, błonnika, minerałów oraz kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6.
Osoby chcące wspomóc swoją przemianę materii lub utrzymać ją w dobrej kondycji, powinny wykorzystywać te produkty w kuchni. Częste spożywanie ziarenek pomoże ponadto obniżyć poziom cholesterolu, unormuje pracę układu nerwowego i hormonów, a dzięki witaminie E, skóra stanie się bardziej elastyczna, miękka i delikatna.
Orzechy arachidowe, zwane orzeszkami ziemnymi lub fistaszkami, wyróżniają się na tle wszystkich innych orzechów, gdyż posiadają najwięcej białka (25g/100g) i rekordową ilość witaminy B3 (niacyny). W związku z tym, warto fistaszki włączyć do jadłospisu osób, którym doskwiera zły nastrój. Produkt jest cenny także dla cierpiących na problemy z pamięcią oraz osób, którym dokuczają stany zapalne skóry. Poza tym, orzechy arachidowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i dbają o układ krwionośny.
Cynamon to zbawienny środek polecany zwłaszcza cukrzykom, gdyż reguluje poziom cukru w organizmie. Kobiety, które chcą zredukować cellulit także powinny dodawać go do codziennych posiłków. Równie rozgrzewający co cynamon jest kardamon, który reguluje przy tym pracę układu trawiennego. Posiada dodatkowo właściwości antyseptyczne i poprawia przemianę materii. Goździki można zaś nazwać prawdziwą bombą leczniczą atakującą wolne rodniki i oczyszczającą organizm z toksyn. Dzięki wymiataniu wolnych rodników, spowolniony zostaje proces starzenia się organizmu i zmniejsza się ryzyko powstawania nowotworów.
Lubisz chili? Być może nie wiesz, że swój ostry smak papryczka zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną, wykazującą wiele właściwości leczniczych (przeciwbólowych, przeciwzapalnych, antyrakowych). Kapsaicyna korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny. Chili jest bogatym źródłem witaminy A, pomaga również obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów.
Niepozorna natka pietruszki jest cennym produktem spożywczym i leczniczym, gdyż jest bogata w witaminy C i B oraz prowitaminy A, PP i K. Właściwości lecznicze natka zawdzięcza flawonoidom, olejkom eterycznym, aminokwasom, chlorofilowi, witaminom i solom mineralnym.
- Mało kto wie, że nać pietruszki ma wiele innych dobroczynnych właściwości. Na przykład jej regularne żucie zapobiega przykremu zapachowi z ust, a ze względu na najwyższą zawartość potasu wśród produktów spożywczych, idealnie nadaje się do wszelkich oczyszczających organizm kuracji - podkreśla Dyrektor ds. rozwoju marki Ziarenkowo.
Można powiedzieć, że czosnek jest absolutnym liderem w świecie leczniczych roślin. Nie bez przyczyny jest zwany „naturalnym antybiotykiem” - czosnek nie tylko zwalcza, ale i skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. Ma też właściwości przeciwzakrzepowe, dzięki czemu chroni przed zawałem i udarem. Ponadto, czosnek wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit, obniża ciśnienie krwi, a dodatkowo hamuje rozwój bakterii.
Zioła takie jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, czy majeranek zawierają duże ilości olejków terpenowych. To właśnie im przyprawy zawdzięczają swój intensywny zapach. Olejki sprzyjają również obumieraniu komórek nowotworowych. Substancje te znane są także ze swoich właściwości rozkurczowych, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych.
- Skomponowane wspólnie, ale również zastosowane solo, są przydatne zwłaszcza w daniach kuchni śródziemnomorskiej; sałatkach, zupach, a także w potrawach mięsnych, rybnych i z grilla. Zioła świetnie pasują również do kanapek i powinny na co dzień towarzyszyć naszym posiłkom – przekonuje Anna Tomczyk.
Zioła, orzechy, ziarenka i przyprawy mogą stanowić zdrowe i aromatyczne dodatki nie tylko do kanapek, lecz także sałatek, zup i różnorodnych dań obiadowych. Dzięki nim możemy także wzmocnić zapach i smak deserów, musli, wypieków oraz - w przypadku ziół, czosnku i chili - panierek i przekąsek.
- Składniki te wzbogacają smak i nadają nową jakość każdej potrawie, a korzystając z ziół na co dzień, można w zasadzie rozstać się z solą - ziarna i zioła znakomicie i zdrowo ją zastąpią – zapewnia ekspert.
Smakowite propozycje z ziarenkami
Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem
przepis autorski, który pochodzi z bloga http://sio-smutki.blogspot.com
Składniki: 6 dużych ziemniaków, oliwa, 3 ząbki czosnku, 1 mała cebula, duża szczypta posiekanego kopru, 3 łyżki gładkiego twarożku, 3 łyżki tartego żółtego sera, 3 łyżki ziarenek Piekło-Niebo marki Ziarenkowo, a także sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy po bieżącą wodą (najlepiej zrobić to szczoteczką), a następnie gotujemy je ok. 20 minut w osolonej wodzie, po czym studzimy.
Górną część odkrawamy i wydrążamy tak, aby wyjąć z niego 3/4 miąższu.
W miseczce mieszamy twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także posiekaną drobniutko cebulą i koperkiem, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na dno wydrążonych ziemniaków wsypujemy trochę startego żółtego sera oraz po pół łyżeczki ziarenek Piekło-Niebo, po czym wypełniamy ziemniaka przygotowanym wcześniej twarożkiem. Posypujemy całość żółtym serem i ziarenkami, skrapiamy oliwą. Takie ziemniaki owijamy w folię aluminiową, ale „górę” pozostawiamy odkrytą. Wstawiamy danie na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
Twarożek bazyliowy z awokado na słodko
przepis autorski, pochodzący z bloga http://recipeformylife.blogspot.com
Składniki: 1 dojrzałe awokado, 100 g twarogu, 20 g liści bazylii, 1/2 banana, 1 łyżka soku z cytryny lub z limonki, 1 kiwi, mieszanka ziaren „Euforia” do posypania gotowego twarogu
Przygotowanie: Miąższ awokado - owoc musi być miękki jak masło (sposobem na przyspieszenie jego dojrzewania jest zawinięcie go w folię aluminiową) - za pomocą łyżki wyjmujemy ze skóry, a następnie skrapiamy go sokiem z cytryny. Banana i kiwi kroimy na mniejsze kawałki, po czym dodajemy twaróg, bazylię i całość umieszczamy w blenderze. Miksujemy do połączenia składników. Gotowy twarożek należy przechowywać w lodówce. Można podawać go jako pastę kanapkową, najlepiej z mieszanką prażonych ziaren na wierzchu.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Nadesłał:
Adventure Media
|