Wielkanoc z Dilmah – jak dobierać herbaty do potraw


2012-03-22
Tuż przed Świętami Wielkanocnymi Dilmah podpowiada jak najlepiej dobrać herbatę do potraw.

Codziennie łączymy smaki potraw i napojów, często nie zdając sobie z tego sprawy. Myśląc o tradycyjnych potrawach wielkanocnych, warto zaskoczyć najbliższych nowymi doznaniami smakowymi uzyskanymi dzięki połączeniu ich z  herbatami. Dzięki tej zabawie, możemy pozwolić sobie na odczuwanie dodatkowej przyjemności z jedzenia, szczególnie w okresie, który spędzamy głównie przy rodzinnym stole. Odpowiednio dobrana herbata może być doskonałym uzupełnieniem posiłków, lub stanowić idealną przerwę między nimi.

 W okresie przedświątecznym Dilmah wprowadza na rynek dwa zestawy herbat, które idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. W pierwszym z nich, tzw. "Żonkilowym" (Especially for you), całorocznym, który na stałe pozostanie w ofercie marki znajdują się herbaty:

Lemon & Lime - czarna herbata cejlońska z aromatem limonki i cytryny, która świetnie komponuje się z kaczką.

Mango & Strawberry - czarna herbata cejlońska, łącząca aromaty mango
i truskawki współgra najlepiej z babką drożdżową.

Raspberry - czarna herbata cejlońska z nutą malinową, idealna do serów

Mint - czarna herbata cejlońska z aromatem mięty – pomoże wszystkim  łakomczuchom po zakończonej, jajecznej biesiadzie.

Drugi zestaw sezonowy, tzw. "Pisankowy" (A gift of four fine teas) jest nieco bardziej tradycyjny:

Earl Grey - czarna herbata cejlońska wzbogacona o aromat bergamoty, świetnie podkreśli smak białej kiełbasy.

English Breakfast - czarna herbata cejlońska, bez dodatków – podkreśli łagodny smak cielęciny.

Lemon - czarna herbata cejlońska z aromatem cytryny, idealnie pasuje do wielkanocnych mazurków.

Pure Green Tea - naturalna zielona herbata, bez dodatków – komponuje się z wyraźnym smakiem barszczu. Jest także doskonałym przerywnikiem pomiędzy potrawami, przygotowującym podniebienie na nowe doznania.

 

Herbata jest jednym z najczęściej wykorzystywanych przez nas „produktów” – bardzo często w towarzystwie innych smaków deserowych, śniadaniowych, obiadowych, przekąskowych, lub podwieczorkowych. Warto więc zwrócić uwagę, żeby była odpowiednio skomponowana z potrawami, które przygotowujemy. Dzięki temu przyjemność ucztowania będzie jeszcze większa.

 

Dodatkowe informacje o food pairingu znajdują się na blogu Dilmah:

Food Pairing, czyli czar par

Kto kogo lubi i za co?

W dobrym towarzystwie

 

***

Marka Dilmah

Założycielem marki Dilmah jest rodowity Cejlończyk od 60 lat związany z produkcją herbaty – Merrill J. Fernando. Swoją rodzinną firmę, jedną z największych na świecie w przemyśle herbacianym, prowadzi razem z synami, Dilhanem i Malikiem, od których imion została utworzona nazwa marki. Dilmah jest firmą w pełni lankijską, co oznacza, że produkowana przez nią herbata pochodzi z miejscowych plantacji (w dużej części będących własnością Dilmah), przetwarzana jest w miejscowych fabrykach i na miejscu paczkowana. Proces produkcji odbywa się pod czujnym okiem założyciela Dilmah – jednego z najlepszych kiperów i znawców herbaty na świecie oraz „autora” wszystkich herbat Dilmah. Na każdej paczce herbaty Dilmah znajduje się zdjęcie i podpis Merrilla      J. Fernando, co podkreśla jego osobiste zaangażowanie i stanowi gwarancję jakości.

Dilmah prowadzi działania na rynkach światowych kierując się zasadami etyki i propagując wśród przedsiębiorców postawę społecznej odpowiedzialności. Szczegoły na stronie www.dilmah.pl

 

Nadesłał:

agadomska@solskibm.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl