Wielkanoc z Piątnicą - Mazurek migdałowo-różany


Wielkanoc z Piątnicą - Mazurek migdałowo-różany
2021-04-01
Tradycyjny mazurek nabierze wyjątkowego charakteru, jeśli wzbogacimy go o krem na bazie Mascarpone z Piątnicy.

 

 

 

 

 

 

Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 20 min
Rozmiar foremki: Foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm


Składniki na spód:
200 g masła extra OSM Piątnica
1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica
190 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Różany krem:
150 g serka mascarpone Piątnica
100 g śmietanki 36% Piątnica
100 g konfitur różanych
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Dekoracja:
100g płatków migdałowych i płatki róż

Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% Piątnica i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.
Wystudź w blaszce.

Przygotuj krem różany.
Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone z Piątnicy i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.
Udekoruj płatkami róży.

*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Ciasto możesz również zagnieść w malakserze. To prostszy sposób. W tym celu wszystkie składniki ciasta umieść od razu w misie malaksera, a nie dodawaj kolejno. Miksuj bardzo krótko, do połączenia składników.

 

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl