Wielkanocna pascha? Nic prostszego!
Kremowa, delikatna i bardzo aromatyczna – taka właśnie powinna być wielkanocna pascha. Przygotowywana raz do roku, jest prawdziwą perłą na świątecznym stole. Uroczysty deser wymaga użycia składników najlepszej jakości. Z OSM Piątnica na pewno się uda!
Pascha to tradycyjna potrawa, której korzenie sięgają kuchni Wschodu. Jednak ten deser coraz częściej gościtakże na naszych stołach. Do przygotowania świątecznej paschy OSM Piątnica poleca delikatną Śmietankę 30% i Twaróg Wiejski Tłusty. Obydwa produkty są jej nieodłącznymi elementami, gwarantującymi wyjątkowy smak i konsystencję.
Sekret paschy tkwi w jej strukturze - im bardziej kremowa i lekka, tym lepiej. Efekt ten uzyskamy, wykorzystując Śmietankę 30% z Piątnicy. To słodka i aksamitna śmietanka o półpłynnej konsystencji, która łatwo się ubija, tworząc puszystą piankę. W połączeniu z Twarogiem Wiejskim Tłustym z Piątnicy pozwoli w kilka chwil wyczarować kremową masę – bazę wielkanocnej paschy. Warto dodać, że ten tradycyjny twaróg z Piątnicy zawiera wyłącznie mleko i kultury bakterii, a do tego - jest bogaty w pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko.
Z takim duetem własnoręczne robienie paschy jest naprawdę proste! Poza składnikami do jej przygotowania musimy zaopatrzyć się jeszcze w dwie ważne rzeczy. Po pierwsze, przyda nam się gaza bądź tetrowa pielucha, po drugie - niezbędna będzie forma. Nie musimy jednak szukać daleko – jako pojemniczek na paschę doskonale sprawdzi się kubeczek po Śmietance, której użyjemy do przygotowania masy.
Przepis na szybką i aromatyczną paschę na zimno podpowiada OSM Piątnica.
Składniki:
0,5 kg Twarogu Wiejskiego Tłustego z Piątnicy
120 g Śmietanki 30% z Piątnicy
pół szklanki cukru
3 żółtka
laska wanilii
120 g masła
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Rodzynki wraz z wanilią zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, pozostałe bakalie siekamy na drobne kawałki. Żółtka ucieramy z cukrem, powoli dodając do masy także Śmietankę, a następnie ubijamy przez 10 minut w kąpieli wodnej, aż masa trochę zgęstnieje. Miskę odstawiamy na bok i, nadal miksując, dodajemy do masy masło oraz dwukrotnie zmielony twaróg. Na koniec dodajemy odsączone rodzynki oraz pozostałe bakalie. Foremki wykładamy gazą, następnie przekładamy do nich gotową masę. Tak przygotowaną paschę wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Śmietanka 30% z Piątnicy dostępna jest w opakowaniach 200g i 400g w cenie odpowiednio: 2,39 i 3,95 zł. Twaróg Wiejski Tłusty można kupić za 3,59 zł / 250g.
Nadesłał:
JBcomm
|