Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia


Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia
2017-04-11
Zdaniem niemal wszystkich Polaków (88%) pieczenie łączy pokolenia*. Szczególnie widoczne i doświadczalne jest to w okresie Wielkanocy.

Wnuki dekorują babki i mazurki pod czujnym okiem babci, a dzieci ot tak… prosto z serca pomagają mamom w odmierzaniu składników i wygniataniu ciasta. Tym samym kuchnia staje się miejscem łączenia tradycyjnych receptur z nowoczesnością wprowadzaną przez najmłodszych.

Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami czy niezwykle aromatyczne babki z dodatkiem szafranu z pewnością goszczą na każdym stole. Przygotowując je wspólnie, można mieć pewność, że będą pod każdym względem wyjątkowe.

 

 

Mazurek z kajmakiem kawowym na kruchym cieście

 

Składniki:

·         1 opakowanie Ciasta kruchego Delecta

·         1 jajo

·         100 g ziemnej margaryny lub masła

·         1 puszka masy kajmakowej Bakalland

·         1 garść suszonych moreli Bakalland

·         2 łyżki orzechów laskowych Bakalland

·         2 łyżki blanszowanych migdałów Bakalland

·         1 opakowanie suszonych fig Bakalland

·         kilka dużych kawałków orzechów włoskich Bakalland

·         2 żółtka

·         50 ml ajerkoniaku

·         50 ml espresso

 

Sposób przygotowania:

1.       Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja oraz margarynę i miksuj całość na wysokich obrotach przez 3 minuty. Odkrój ¼ ciasta, a resztą wyklej dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach uformuj wałeczki, przyklej je wokół ciasta w foremce i lekko naciśnij widelcem. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (do zarumienienia).

2.       Suszone owoce pokrój w plastry, a orzechy podpraż na suchej patelni przez 10 minut ciągle mieszając. Owoce i orzechy wymieszaj z ajerkoniakiem.

3.       Zaparz espresso, połącz je z kajmakiem, a następnie dodaj żółtka. Całość wylej na podpieczone ciasto i piecz kolejne 15 minut.

4.       Na upieczone ciasto wyłóż bakalie i owoce. Podawaj, gdy ostygnie.

 

 

 

Babka szafranowa

 

Składniki:

·         1 opakowanie Ciasta drożdżowego Delecta

·         3 jaja

·         300 ml mleka

·         100 g margaryny

·         4 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland

·         pół łyżeczki nitek szafranu

·         2 łyżki wrzątku

·         1 łyżeczka wódki

·         pół szklanki ciepłej wody

·         1 opakowanie Polewy o smaku białej czekolady Delecta

 

Sposób przygotowania:

1.       Przygotuj formę na babkę z kominem. Dokładnie wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.

2.       Zalej szafran 2 łyżkami wrzątku i łyżeczką wódki, a następnie odstawiam do ostygnięcia. Przełóż rodzynki do szklanki i dodaj do nich ciepłą wodę.

3.       Zawartość opakowania z ciastem przesyp do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj ciasto (mieszadła świderki) przez około 5 minut. Na koniec dodaj roztwór szafranowy oraz dosyp rodzynki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

4.       Gotowe ciasto przełóż do formy tak, aby rozłożyło się wokół komina na wysokość max. ¾ foremki i odstaw w ciepłe miejsce na  30 minut do wyrośnięcia.

5.       Ciasto wstawiam do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180oC przez około 60 minut, aż do uzyskania złocistego koloru wierzchu.

6.       Ostudzoną babkę, odwróć i przełóż na talerz. Do miski z gorącą wodą włóż opakowanie z polewą na 2-3 minuty, a następnie obetnij róg opakowania i polej roztopioną polewą wierzch babki. Górę wypieku udekoruj kandyzowaną skórka pomarańczową, aby powstała swoista „korona”.

 

Smacznego!

 

*Dane: Panel badawczy Ariadna na zlecenie marki Delecta

Nadesłał:

KMC

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl