Wielkanocne stoły w Europie
W Polsce – palmy, pisanki i mazurki, na Zachodzie – czekoladowe jaja i baranina. Każdy kraj ma swoje świąteczne obyczaje, również te dotyczące kulinarnych przysmaków. Co serwuje się na europejskich stołach? Przekonajmy się, jak wygląda Wielkanoc Europejczyków.
Przede wszystkim jajka
Bez względu na kraj, w jakim obchodzimy święta wielkanocne, wszędzie to jajka odgrywaja w nich kluczową rolę. Jednak, o ile w Polsce są to zazwyczaj jaja kurze i ozdobne pisanki, w Europie zachodniej rekordy popularności biją ich czekoladowe odpowiedniki, które dorośli ukrywaja przed dziećmi w domach i ogrodach. Trudno ich nie zauważyć we włoskich, niemieckich czy francuskich sklepach, gdzie w różnych kształtach pojawiają się już kilka tygodni przed Wielkanocą. Jajka czekoladowe zastąpiły te tradycyjne również na Wyspach, gdzie nie pamięta się już o malowaniu pisanek, ani dzieleniu się nimi przy składaniu życzeń.
Tradycja spożywania jajek jest ciągle żywa w wielu krajach Europy. W Grecji maluje się jajka na czerwono, by następnie przyozdobić nimi tradycyjnie wypiekany chleb, w Bułgarii popularny jest zwyczaj rozbijania jajka o jajko – temu, którego jajo najdłużej pozostanie nierozbite, wróży się pomyslność przez cały nadchodzący rok.
Co na obiad?
Najpopularniejszym z mięs podawanym na wielkanocnym stole jest baranina i jagnięcina. Serwuje się ją głównie we Włoszech, Francji i Szwajcarii, ale nie mniej znana jest w Grecji, gdzie spożywa się zupę z baraniny, z płucami i sercem „wielkanocnego baranka“. Baraninę z rożna z ryżem lub ziemniakami oraz warzywami podaje się również na Cyprze wraz z zupą avgolemono, przyrządzoną z jajek i cytryny na bazie kurczaka.
Polskie święta najbardziej przypomina Wielkanoc u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie na stołach nie brakuje szynki, boczku, pasztetów czy pieczeni przyrządzanej według tradycyjnych receptur. Najbardziej znaną potrawą w Niemczech jest hackepeter, który recepturą i smakiem przypomina polski tatar. Przyrządza się go jednak z mięsa wieprzowego, dodając paprykę, cebulę i przyprawy. Ważne miejsce na wielkanocnym stole Niemców zajmuje również ryba pieczona lub wędzona, od której z kolei odchodzi się w Irlandii. Mieszkańcom Wysp do dziś źle kojarzy się pamiętany z czasów dzieciństwa nieznośny zapach ryby gotowanej w mleku. Potrawy mięsne i rybne pojawiają się również u Szwedów, jednocześnie mieszkańcy północy potrafią zaskoczyć podaną podczas Wielkanocy... pizzą.
Przyprawić po polsku
Bez względu na rodzaj przyrządzanej potrawy, kluczowym elementem każdego dania są przyprawy. Nie tylko w Polsce jedną z najpopularniejszych przypraw wykorzystywaną do świątecznych dań jest Vegeta. Podbiła ona bowiem serca również wielu Europejczyków, i nie tylko. Nic dziwnego – to mieszanka przypraw, która podkreśla smak zup, sosów, dań mięsnych i rybnych, przygotowywanych na co dzień i od święta, bez względu na kraj, w którym są serwowane.
Podravka inspiruje!
Domowy pasztet
Składniki:
3 kg mięsa (szynka wieprzowa, łopatka, boczek, podgardle, wątróbka – według uznania)
2 bułki
2 marchewki
1 pietruszka
4 jajka
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
tarta bułka do posypania formy
1 ząbek czosnku
Vegeta
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso gotujemy przez ok. 2 godziny, w wodzie z odrobiną soli, łyżką Vegety, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem oraz warzywami. Jednocześnie namaczamy bułki w wodzie. Ugotowane mięso mielimy razem z marchewką i pietruszką oraz bułkami. Do mięsa dodajemy żółtka, całość solimy i pieprzymy.www.vegeta.pl
Nadesłał:
WalkPR
|