Wielkanocne świętowanie
Najlepszy smak wielkanocnej sałatki jarzynowej z Dawtoną!
Zmieniają się trendy, smak pozostaje - przywołaj z Dawtoną kulinarne wielkanocne wspomnienie z dzieciństwa.
Wielkanocne stoły odświętnie przygotowane. Hiacynty i rzeżucha zabarwiają je wiosennie, wprowadzając nastrój lekkości i radości. Potrawy niosą ładunek emocjonalny: jajka przypominają nam o nowym, budzącym się życiu, a sałatka jarzynowa przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Dekoracja stołu jest tak samo istotna, jak potrawy, które się na nim pojawiają. Idealne współgranie tych elementów to istna uczta dla ciała i ducha.
Choć w tym czasie warzywa dopiero rosną i zaczynają gromadzić wartości odżywcze, możemy podczas wielkanocnych biesiad cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Polskie warzywa, pieczołowicie wyselekcjonowane z wybranych upraw, Dawtona zamyka w puszkach, aby zachowywały naturalny smak, świeżość i nęcący podniebienie zapach.
Suto zastawione wielkanocne stoły Polaków pełne są tradycyjnych dań, które łączą pokolenia. Choć nie ma ścisłego kanonu świątecznych potraw, większość z nas na myśl o wielkanocnym śniadaniu niemal czuje zapach aromatycznego białego barszczu, słodycz mazurka i smak... sałatki jarzynowej – na stałe wpisanej na obowiązkową listę potraw.
Próbując w przygotowywanych daniach przywołać smaki dzieciństwa, warto sięgnąć po produkty Dawtony, gdyż polskie warzywa świetnie wpisują się w naszą tradycję i gwarantują wspaniały smak. Sałatka jarzynowa – niezbędny element świątecznego śniadania – to temat wcale niebanalny. Może zachwycić tradycyjnym smakiem, ale i zaskoczyć nowoczesną nutką. Zielony groszek Dawtony jest niezwykle smakowity, a przy każdym kęsie jego delikatna skórka uwalnia miękkie i delikatne wnętrze. Idealnie komponują się z nim, również wizualnie, soczysta kukurydza Dawtony, a także smaczne i chrupkie ogórki kiszone Dawtony. Do tej mozaiki kolorów i smaków dodajmy jeszcze gotowane ziemniaki, pietruszkę i seler, nie zapominając o lekkiej słodyczy marchewki i jabłka. Jeszcze tylko gotowane jajko, trochę zielonej pietruszki i czosnku, a na koniec zwieńczenie dzieła – majonez i odrobina musztardy, które nadadzą potrawie charakteru. I sałatka gotowa. Świetna w smaku sama w sobie i doskonała, by podkreślić smak wędlin.
Pięknie podane mazurki, serniki, jajka, szynki oraz sałatka jarzynowa, w towarzystwie rzeżuchowych dekoracji, wśród wiosennych hiacyntów i tulipanów sprawiają, że z rozkoszą oddajemy się przyjemności biesiadowania i długim rodzinnym rozmowom. O tym, co ważne.
Dawtona wydobywa z natury to, co najlepsze, by każdy kęs tradycyjnej jarzynowej sałatki smakował wybornie dzieciom, rodzicom i dziadkom. Tak samo dobrze, od lat.
PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ SAŁATKĘ JARZYNOWĄ
Z DAWTONĄ
Składniki:
Gotowane warzywa:
8 ziemniaków,
6 marchwi,
2 pietruszki,
6 jajek na twardo,
6 ogórków kwaszonych Dawtony,
2 cebule,
1 jabłko,
1 puszka groszku zielonego Dawtony,
1 puszka kukurydzy Gold Dawtony,
natka pietruszki do smaku, a potem do posypania całości,
słoik majonezu (320 gram),
2 ząbki czosnku – opcjonalnie, do smaku,
sól - do smaku,
pieprz - do smaku.
Umyć i ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, tak by się nie rozgotowały. Ugotować jajka na twardo. Gdy warzywa i jajka przestygną, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki odsączyć i również pokroić. Posiekać drobno cebulę lub białą część pora oraz jabłko. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko włożyć do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę odsączonego groszku zielonego konserwowego, 1 puszkę odsączonej kukurydzy konserwowanej i 1 słoik majonezu dekoracyjnego. Wkroić pietruszkę zieloną i koper. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miskii ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem, kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.
Nadesłał:
Rewucka_M
|