Wielkanocne świętowanie


Wielkanocne świętowanie
2013-03-27
Najlepszy smak wielkanocnej sałatki jarzynowej z Dawtoną!

Zmieniają się trendy, smak pozostaje - przywołaj z Dawtoną kulinarne wielkanocne wspomnienie z dzieciństwa.

Wielkanocne stoły odświętnie przygotowane. Hiacynty i rzeżucha zabarwiają je wiosennie, wprowadzając nastrój lekkości i radości. Potrawy niosą ładunek emocjonalny: jajka przypominają nam o nowym, budzącym się życiu, a sałatka jarzynowa przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Dekoracja stołu jest tak samo istotna, jak potrawy, które się na nim pojawiają. Idealne współgranie tych elementów to istna uczta dla ciała i ducha.

Choć w tym czasie warzywa dopiero rosną i zaczynają gromadzić wartości odżywcze, możemy podczas wielkanocnych biesiad cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Polskie warzywa, pieczołowicie wyselekcjonowane z wybranych upraw, Dawtona zamyka w puszkach, aby zachowywały naturalny smak, świeżość i nęcący podniebienie zapach.

Suto zastawione wielkanocne stoły Polaków pełne są tradycyjnych dań, które łączą pokolenia. Choć nie ma ścisłego kanonu świątecznych potraw,  większość z nas na myśl o wielkanocnym śniadaniu niemal czuje zapach aromatycznego białego barszczu, słodycz mazurka i smak... sałatki jarzynowej – na stałe wpisanej na obowiązkową listę potraw. 

Próbując w przygotowywanych daniach przywołać smaki dzieciństwa, warto sięgnąć po produkty Dawtony, gdyż polskie warzywa świetnie wpisują się w naszą tradycję i gwarantują wspaniały smak. Sałatka jarzynowa – niezbędny element świątecznego śniadania – to temat wcale niebanalny. Może zachwycić tradycyjnym smakiem, ale i zaskoczyć nowoczesną nutką. Zielony groszek Dawtony jest niezwykle smakowity, a przy każdym kęsie jego delikatna skórka uwalnia miękkie i delikatne wnętrze. Idealnie komponują się z nim, również wizualnie, soczysta kukurydza Dawtony, a także smaczne i chrupkie ogórki kiszone Dawtony. Do tej mozaiki kolorów i smaków dodajmy jeszcze gotowane ziemniaki, pietruszkę i seler, nie zapominając o lekkiej słodyczy marchewki i jabłka. Jeszcze tylko gotowane jajko, trochę zielonej pietruszki i czosnku, a na koniec zwieńczenie dzieła – majonez i odrobina musztardy, które nadadzą potrawie charakteru. I sałatka gotowa. Świetna w smaku sama w sobie i doskonała, by podkreślić smak wędlin.

Pięknie podane mazurki, serniki, jajka, szynki oraz sałatka jarzynowa, w towarzystwie rzeżuchowych dekoracji, wśród wiosennych hiacyntów i tulipanów sprawiają, że z rozkoszą oddajemy się przyjemności biesiadowania i długim rodzinnym rozmowom. O tym, co ważne.

Dawtona wydobywa z natury to, co najlepsze, by każdy kęs tradycyjnej jarzynowej sałatki smakował wybornie dzieciom, rodzicom i dziadkom. Tak samo dobrze, od lat.

 

PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ SAŁATKĘ JARZYNOWĄ
Z DAWTONĄ

Składniki:

Gotowane warzywa:

8 ziemniaków,

6 marchwi,

2 pietruszki,

6 jajek na twardo,

6 ogórków kwaszonych Dawtony,

2 cebule,

1 jabłko,

1 puszka groszku zielonego Dawtony,

1 puszka kukurydzy Gold Dawtony,

natka pietruszki do smaku, a potem do posypania całości,

słoik majonezu (320 gram),

2 ząbki czosnku – opcjonalnie, do smaku,

sól - do smaku,

pieprz - do smaku.

 

Umyć i ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, tak by się nie rozgotowały. Ugotować jajka na twardo. Gdy warzywa i jajka przestygną, obrać i  pokroić w drobną kostkę. Ogórki odsączyć i również pokroić. Posiekać drobno cebulę lub białą część pora oraz jabłko. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko włożyć do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę odsączonego groszku zielonego konserwowego, 1 puszkę odsączonej kukurydzy konserwowanej i 1 słoik majonezu dekoracyjnego. Wkroić pietruszkę zieloną i koper. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miskii ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem, kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.

 

Nadesłał:

Rewucka_M

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl