Wigilijny barszcz z uszkami Jawo


Wigilijny barszcz z uszkami Jawo
2014-01-06
Przepis na wyśmienity barszcz, który dopełni swoim smakiem i aromatem świąteczne spotkania przy wspólnym stole

Składniki barszczu:  *garść suszonych prawdziwków (mogą być mieszane z podgrzybkami), *4 buraki średniej wielkości, *2 ząbki czosnku, *2 litry wywaru z warzyw (marchewki, pietruszki, cebuli, pora), *Liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, *Natka pietruszki, *3 łyżki soku z cytryny, *Uszka z kapustą i grzybami Jawo

 

Przygotowanie:  Suszone grzyby opłukać i moczyć przez noc w dwóch szklankach wody. Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, dodając liście laurowe i czosnek. Każdy z umytych buraków zawinąć w folię aluminiową i piec na blasze około godziny w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i dodać do wrzącego wywaru razem z majerankiem, pieprzem, solą, zielem angielskim i natką pietruszki. Gotować przez 3-4 minuty, po czym dodać sok z cytryny.  Wywar z warzyw po odcedzeniu połączyć z wywarem grzybowym i doprowadzić do wrzenia. Zamrożone uszka z kapustą i grzybami Jawo wrzucać partiami na 3l posolonego wrzątku tak, by nie przerywać wrzenia. Delikatnie zamieszać i gotować 14 minut. Po ugotowaniu odcedzić i dodawać do barszczu zaraz przed podaniem. www.jawo.pl

Nadesłał:

KN
http://kobieta24.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl