Wino niejedno ma imię, jak dobrać idealne trunki na każdą okazję?
Coraz częściej pojawiającym się na polskich stołach trunkiem jest wino, a my uczymy się jak odpowiednio je dobierać, podawać i z czym komponować. Informacji może być wiele, dlatego postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości, aby podawanie tego trunku już zawsze było łatwe i przyjemne.
Oczywiście prawideł o tym jakie wino powinno zostać dopasowane do jakiej potrawy jest wiele i właśnie nich powinniśmy trzymać się w sytuacjach formalnych, ale pamiętajmy też o własnych przyzwyczajeniach i gustach. Jeśli nie jesteśmy fanami danego szczepu wina albo nie przepadamy za winem czerwonym – nie zmuszajmy się. Przecież ma być ono dopełnieniem całej atmosfery posiłku i jego celebracji oraz spędzania czasu ze znajomymi.
Naczynie, czyli kieliszek jest najważniejszy
Każde wino potrzebuje miejsca, aby uwolnić swój aromat, dlatego właśnie kupując kieliszki starajmy się, aby nie były one za małe. Uważajmy też na płyn do mycia naczyń lub kostki do zmywarki, jeśli mają one mocny zapach mogą znacząco zmienić zarówno aromat wina, jak i jego smak.
Serwowanie
Nikt nie lubi drobinek korka unoszących się w kieliszku, dlatego korkociągu nie wkręcajmy do samego końca, tym samym nie przedziurawimy korka, a jego fragmenty nie wpadną do wina. Należy także pamiętać, że wbrew powszechnemu wierzeniu, że wstrzeliwujący korek z butelki wina bądź wina musującego nie oznacza początku celebracji. Jak mówi winny savoir-vivre odgłos ten może być uznany za nieelegancki, a butelka powinna być otwierana jak najciszej.
Kluczem do serwowania wina jest jego temperatura, bardzo łatwo jest je przechłodzić, a jego schłodzenie nie do końca znaczy to, co powszechnie jest za nie uznawane. Odpowiednia temperatura dla lekkich win wynosi między 8 a 10 stopni Celsjusza, bardziej złożone odmiany potrzebują natomiast ochłody tylko do 15 stopni, to jak powszechnie traktowane są wina sprawia, że tracą swój smak i aromat. Jak następnym razem zaprosimy znajomych – pilnujmy tego. Pozostawione samo sobie wino w lodówce na pewno nie będzie smakowało tak jak powinno, więc cały trud jego doboru pójdzie na marne. – mówi Łukasz Księski, kierownik restauracji z hotelu Mercure Kraków Stare Miasto
Kompozycja z jedzeniem
Najczęściej zastanawiamy się jakie wino podać do jakiej potrawy, ogólnie przyjęło się, że białe dobierane jest do mięs białych, ryb oraz jako aperitif, a czerwone do mięs czerwonych, ale czy jest to stuprocentowa prawda? Na pewno pamiętajmy, że lekkie potrawy zdecydowanie lepiej smakują w połączeniu z lekkim winem, może być ono białe, ale może być także czerwone lub różowe. Jedzenie o wyrazistym smaku będzie potrzebowało takiego samego kompana, jedząc sery, potrawy na bazie śmietany czy mięsa wybierajmy wina o wyraźnym smaku i cięższej strukturze. Jeżeli chodzi o wina słodkie podawajmy je tylko z deserami. Złe połączenie zaburzy smak zarówno wina jak i jedzenia. Choć tworzenie idealnych par jest trudnym zadaniem i może wymagać sporej wiedzy, wszystko opiera się na praktyce i zrozumieniu.
Rzadko w obecnych czasach do każdego dania podajemy odrębne wino, najczęściej dobieramy je do dania głównego i ewentualnie rozpoczynamy wieczór z Prosecco. Jeżeli zdecydowalibyśmy się na podanie różnych win w czasie jednego spotkania, zacznijmy od wytrawnych, białych i skończmy na ciężkich czerwonych.
Wino domowe i jego prawa
Wina domowe podaje się wszędzie tam, gdzie są one wytwarzane, a ich zastosowanie wynika głównie z tego jak przyjęło się w danym regionie. Poddajmy się temu, jeśli do czegoś co według reguł powinno być jedzone z winem białym dostaniemy czerwone domowe – lata tradycji najczęściej przemawiają na korzyść takiej propozycji i kompozycji smaków. Takie wino powinniśmy zawsze pić wybierając dania kuchni regionalnej, właśnie ono podkreśli ich smak i będziemy mogli poznać kompletnie nowe kompozycje smakowe.
Nadesłał:
38PR
|