Witariańska pizza warzywna
To właśnie dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy i w związku z tym mamy przepis na pizzę dla witarian, którzy zamiast tradycyjnej neapolitańskiej wersji, mają znacznie zdrowszą, ale równie smaczną propozycję.
Pizza to potrawa, która doczekała się nawet własnego święta. Nic dziwnego, skoro lubią ją wszyscy bez wyjątku, włącznie z bardzo wybrednymi dzieciakami.
Uwaga! Do przygotowania dania przyda się dehydrator - urządzenie, które pozwala na suszenie owoców, warzyw i ziół - rewelacyjne rozwiązanie dla osób, dla których zdrowe odżywianie to podstawa.
Spód do pizzy:
• 400 g kukurydzy mrożonej - rozmrażamy
• 1⁄2 szkl. przepłukanych pestek słonecznika
• 1 łyżka zmielonego, jasnego siemienia lnianego
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 łyżka staropolskiego octu jabłkowego
• 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego
Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym, rozsmarowujemy na kratce, na folii teflonowej i suszymy
w dehydratorze 6 godzin. Następnie za pomocą kolejnej kratki przekładamy na drugą stronę i podsuszamy jeszcze około 2 godzin.
Sos do pizzy:
• 1 szkl. majonezu z nerkowców
• 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
Podsuszony spód do pizzy smarujemy powstałym sosem i kolejno układamy:
• podsuszane pieczarki
• awokado
• pomarańczową paprykę
• małe pomidorki
• cebulę czerwoną
• ananas
• posypujemy suszonym oregano
• posypujemy brazylijskim parmezanem
• dekorujemy listkami bazylii lub posypujemy natką
pietruszki
SMACZNEGO!
Zacznij zmiany od dziś! Dowiedz się więcej: https://www.odmladzanienasurowo.com
Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 272 tys. osób na Facebooku, mającego 413 tys. subskrypcji na YT oraz 39 tys. na Instagramie. Jest autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”
i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, a także pomysłodawcą programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.
Nadesłał:
karinagrygielska@ramkapr.pl
|