Właściwe menu to zdrowa skóra
- W myśl odwiecznej prawdy „Jesteś tym, co jesz” należy wybierać produkty, które są naturalne, bez polepszaczy smaku, konserwantów, sztucznych barwników i szkodliwych wypełniaczy - tłumaczy Teresa Ambroziak, właścicielka firmy Malinowy Ogród a także kosmetolog.
Jak powszechnie wiadomo, to co spożywamy ma znaczący wpływ na zdrowie a także, na wygląd skóry. O czym więc warto pamiętać przygotowując codzienne menu?
Pokaż mi Twoją skórę a powiem Ci na co powinieneś zwrócić uwagę w swoim jadłospisie – prawda znana od dawna. To na jakie produkty postawimy w codziennym menu będzie mieć znaczący wpływ na kondycję skóry. -Wszyscy chcemy być zdrowi i piękni. Obecnie zadbana sylwetka i zdrowy wygląd skóry to trend bardzo celebrowany. Dieta to podstawa zdrowego ducha, dobrego samopoczucia i pięknej sylwetki – mówi właścicielka firmy Malinowy Ogród.
Świadomy wybór
Produkty z dużą zawartością soli prowadzą do wysuszenie skóry – co sprawia, że wyglądamy na dużo bardziej zmęczonych niż jest to w rzeczywistości. W takim wypadku składnik ten można zastąpić ziołami czy też innymi przyprawami. Kolejna pozycja to cukier, a dokładnie słodzik który zawiera aspartam – związek chemiczny ściśle powiązany z bólem stawów a także z jeszcze większym zapotrzebowaniem organizmu na cukier. - Zamiast dosładzać jedzenie wybierajmy naturalnie słodkie produkty, takie jak owoce. Ja, jako producent żywności słucham potrzeb konsumentów. Stawiam na wysoką jakość produktów. W Malinowym Ogrodzie warzywa i owoce uprawiamy w naturalny sposób, bez chemii - informuje Teresa Ambroziak, właścicielka Malinowego Ogrodu. Znajdujący się w asortymencie gospodarstwa Syrop z malin (certyfikat jakości programu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT) bogaty nie tylko w walory smakowe, ale także posiada prozdrowotny charakter. - Niacyna (wit. PP), kwas foliowy, wit. A,E,K,C, B6, żelazo, wapń, fosfor, magnez – to składniki znajdujące się w Naszym syropie. Jak widać uzupełnia niedobór witamin i minerałów ważnych dla naszej skóry i dobrego zdrowia – dodaje T. Ambroziak.
Co ograniczać?
Chcąc dbać o wygląd skóry warto ograniczyć także produkty smażone. Frytki, czipsy ziemniaczane czy kurczak smażony w głębokim tłuszczu to jedni z naszych najgorszych wrogów. - Takie wyroby naszpikowane są olejem i niezdrowymi tłuszczami trans, które powodują zapychanie tętnic a także usztywnianie komórek krwi. Nadaje to skórze zmęczony i postarzały wygląd. To samo tyczy się nadmiaru węglowodanów, który może doprowadzić do zniszczenia zawartego w skórze kolagenu, bowiem to właśnie on odpowiedzialny jest za to, by twarz miała zdrowy i jędrny wygląd - dodaje T. Ambroziak.
W kwestii dbałości o skórę warto zwrócić uwagę na konserwanty zawarte w wędlinach, szczególnie tych paczkowanych. Są one bowiem częstymi winowajcami stanów zapalnych skóry. Warto wówczas postawić na świeże wyroby ze sprawdzonych delikatesów. Pikantne potrawy mogą być kolejnym powodem dla którego stan skóry będzie spędzać Nam sen z powiek. - Pikantne potrawy mogą ją podrażnić, wywołać nierówności w jej kolorycie a także rozszerzyć naczynka. To powoduje, że skóra wygląda znaczniej mniej promiennie, dlatego też mając do wyboru stopień ostrości potraw, wybierajmy te łagodne – mówi Teresa Ambroziak, kosmetolog.
Kwas buraczany!
Na co warto postawić, by w tym dosyć szarym okresie Nasza skóra odzyskała blask i kolor? Jednym z takich produktów może okazać zakwas buraczany. Jest to produkt krwiotwórczy a to właśnie krew transportuje tlen i składniki odżywcze do każdego układu. - Uszczelnia jelita, zakwasza żołądek, odkwasza organizm, zwiększa odporność, wspiera pracę nerek, zapobiega chorobom nowotworowym, zwiększa wydolność organizmu, zawiera witaminy C, A i z grupy B , pierwiastki Żelazo, potas, magnez, wapń, kwas foliowy i bakterii probioktycznyc – mówi Teresa Ambroziak. Wysoką jakość Zakwasu buraczanego należącego do oferty Malinowego Ogrodu potwierdziła niedawno Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Obecnie rynek „zalany” jest przez produkty kiepskiej jakości, a większość chorób cywilizacyjnych ma znaczący związek ze spożywanymi produktami, jak i nawykami żywieniowymi. - Często zjadamy wyroby wysoko przetworzone, posiadające mnóstwo konserwantów, barwników czy też innych szkodliwych substancji. Warto więc stawiać na wyroby regionalne bowiem rosnące obok Nas rośliny, natura wzbogaciła w niezbędne dla człowieka surowce a także na świadome zakupy w sklepach oraz czytanie etykiet – dodaje T. Ambroziak.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Magdalena Matusik
magdalena.matusik@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 690 449 064
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Nadesłał:
Adventure Media
|