2013-04-17
Większości z nas dobra wołowina kojarzy się przede wszystkim z polędwicą i wysoką ceną. Powszechny jest również pogląd, że przygotowanie dania z wołowiny wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych i zajmuje dużo czasu.
Nie jest to prawdą! Dzięki wołowinie QMP w prosty i szybki sposób można przyrządzić dania, które zagwarantują nam sukces kulinarny i nie obciążą domowego budżetu!
Wołowina oferuje wiele smaków i jeszcze więcej możliwości kulinarnych. W zależności od wyboru konkretnego elementu tuszy, możemy ją gotować, smażyć, piec, dusić, grillować lub jeść na surowo. Warto ją poznać bliżej, dlatego wraz z naszym ekspertem - Grzegorzem Łapanowskim obalimy mity dotyczące wołowiny.
MIT : Przygotowanie dania z wołowiny jest czasochłonne i skomplikowane
Polacy twierdzą, że przygotowanie dania z wołowiny jest pracochłonne, długotrwałe i wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Nie jest to prawdą - twierdzi Grzegorz Łapanowski -ponieważ każdy kawałek mięsa można szybko przyrządzić, wystarczy wybrać odpowiedni dla niego sposób obróbki. Jednak nie każda wołowina wyjdzie smaczna i niekoniecznie będzie to wina kucharza. Ogromne znaczenie ma tutaj jakość mięsa. Gwarancją udanego dania jest zatem nie sam sposób przyrządzania, choć i on ma znaczenie, ale bardzo dobry produkt, który gwarantuje kucharzowi 80 proc. sukcesu. Taka jest właśnie wołowina QMP.
System certyfikacji QMP, gwarantuje że wołowina QMP za każdym razem jest tak samo krucha i soczysta. Jest to mięso o wystandaryzowanych, powtarzalnych cechach. Dzięki temu nawet tańsze elementy tuszy można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania różnorodnych dań wysokiej jakości w przystępnej cenie.
Jerzy Wierzbicki, Prezes PZPBM: Wołowina QMP charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, szerokim spektrum zastosowania, a także dużo korzystniejszą relacją jakości do ceny niż wołowina powszechnie dostępna na rynku. Dzięki systemowi certyfikacji QMP zyskujemy pewność, że niezależnie od wybranego kawałka tuszy wołowej, przygotowane danie będzie kulinarnym sukcesem.
MIT: Najlepsze dania są z polędwicy
Absolutnie nie jest to prawdą, twierdzi Grzegorz Łapanowski – kawałki tuszy wołowej powinniśmy dobierać indywidualnie do rodzaju potrawy, którą chcemy przygotować. Np. karkówka doskonale nadaje się na grilla, ale też na gulasz, do długiego gotowania i duszenia. Z krzyżowej przygotujemy znakomity stek, roladę, fondue, bryzol lub rumsztyk. Niezależnie od pomysłu na danie, wybierając wołowinę ze znakiem QMP, otrzymujemy mięso charakteryzujące się powtarzalną, wysoką jakością. Dlatego nawet osoby niedoświadczone mogą pokusić się o przygotowanie gulaszu, żeberek lub zrazów. Dodatkowo na opakowaniu znajdą cenne wskazówki dotyczące sposobu obróbki termicznej tuszy, z której pochodzi wybrany kawałek mięsa. Jest to niezwykle przydatna i inspirująca kulinarnie informacja.
Wołowina to mięso o wielu smakach i możliwościach kulinarnych. Nie trzeba kupować drogiej polędwicy, aby przygotować pyszne danie z wołowiny QMP. Z każdego kawałka tuszy da się przyrządzić smaczne potrawy na każdą okazję i kieszeń. Wystarczy wybrać odpowiedni element wołowiny QMP i cieszyć się doskonałym smakiem dań tradycyjnych, jak i inspirowanych kuchniami świata.
Więcej informacji dotyczących wołowiny QMP można znaleźć na:
Oficjalnej stronie kampanii: www.kochamwolowine.pl
Profilu : www.facebook.com/DobraWolowina