Wózki widłowe dla przemysłu spożywczego


Wózki widłowe dla przemysłu spożywczego
2011-03-30
Branża spożywcza, wymaga zachowania wyjątkowych rygorów higienicznych, a to z kolei wpływa na dobór wózków widłowych wykorzystywanych w zakładach produkcyjnych, magazynach, oraz sklepach. Istotnym kryterium wyboru wózków widłowych jest również specyfika miejsca pracy.

Parametrami wpływającymi na dobór wózków widłowych do obsługi firm z sektora spożywczego są rodzaj napędu oraz materiał, z jakiego wykonana jest maszyna. Do pracy przy produkcji żywności zalecane są wózki widłowe wykonane ze stali nierdzewnej lub ocynkowanej.

Stal szlachetna gwarantuje bowiem najwyższy poziom higieny, a ponadto zabezpiecza wózki widłowe przed korozją. Producenci przyznają, że co prawda wózki widłowe wykonane ze stali nierdzewnej są znacznie droższe, jednak biorąc pod uwagę jej żywotność, jest ona w efekcie najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Producenci oferują szereg wózków widłowych wykonanych ze stali nierdzewnej lub ocynkowanej, np. ręczne wózki paletowe, wózki widłowe unoszące z dyszlem czy wózki podnośnikowe z dyszlem.

Specjaliści przestrzegają jednak, aby dobierać inne rozwiązania w przypadku wózków widłowych wykorzystywanych bezpośrednio przy produkcji żywności i do obsługi zaplecza magazynowego. - W magazynie wyrobów gotowych mogą pracować wózki widłowe ze stali konstrukcyjnej. Najważniejszym aspektem jest w tym przypadku rodzaj napędu wózka widłowego. W hali magazynowej produktów spożywczych zastosowanie ma tylko i wyłącznie czysty napęd akumulatorowy.

W zależności od typu magazynu i wysokości składowania producenci wózków widłowych oferują dwa rodzaje maszyn - czołowe wózki widłowe o maksymalnej wysokości podnoszenia 7 m i wózki typu Reach Truck, z maksymalną wysokością podnoszenia nawet do 12 m. Wózki widłowe Reach Truck są produkowane także w wersji chłodniczej, a ogrzewana kabina pozwala na użytkowanie tych pojazdów w niskich temperaturach, czyli np.w chłodniach. Obsługę sektora spożywczego należy powierzyć zasilanym elektrycznie wózkom widłowym podnośnikowym i unoszącym.

Pracują one w technologii prądu zmiennego AC, co oznacza chociażby mniejsze zużycie energii w trakcie jazdy. Innymi ich zaletami są zwrot energii w czasie opuszczania masztu i brak kosztów serwisu wynikający z prostoty budowy silnika bezszczotkowego i zabudowanego szczelnie. Charakteryzują się one odpornością na kurz oraz zawilgocenie.

Wózki widłowe do obsługi placówek z sektora spożywczego powinny być także dostosowane do pracy w warunkach chłodniczych, nawet do temperatury -35 st. C. Producenci wózków widłowych proponują do obsługi sektora spożywczego wózki widłowe czołowe o napędzie elektrycznym, o udźwigu od 1,3 do 8 t, wózki techniki magazynowej typu bocznego - reach truck od 1,4 do 2 t oraz paletowe elektryczne od 1 do 3 t z możliwością podnoszenia do 4,7 m. - Proponowane wózki widłowe są wyposażone w kabiny, osprzęt dodatkowy, np. przesuwy boczne, pozycjonery wideł, bezśladowe ogumienie, chwytaki.

Transport czy składowanie?

Wybierając wózek widłowy do obsługi obiektów produkcyjnych, handlowych i magazynowych, należy także odpowiedzieć na pytanie, czy pojazd będzie służył do transportu czy do składowania produktów na regałach. Kolejnym krokiem powinno być określenie, jakiej wielkości towar będzie przewożony, jakiej długości trasy przejazdowe są do pokonania oraz jakie ilości towaru należy transportować w jednostce czasu. Przy wyborze dostawcy należy kierować się jego renomą, jakością produktów i liczbą punktów handlowoserwisowych. Tylko znany producent lub jego bezpośrednie przedstawicielstwo jest w stanie dostarczyć nowoczesny, ergonomiczny i wydajny wózek widłowy oraz zapewnić profesjonalną obsługę serwisową.

Dobrze rozwinięta sieć oddziałów i punktów serwisowych gwarantuje, że w wypadku awarii wózka widłowego pomoc nadejdzie szybko. Serwisanci są wyposażeni w mobilne warsztaty i nowoczesny sprzęt, który umożliwia szybkie postawienie diagnozy i naprawę wózka widłowego jeszcze tego samego dnia.

Ważne jest także zapewnienie profesjonalnego doradztwa na etapie doboru wózków widłowych do danej placówki. Należy zwracaż uwagę, że rozwiązania powinny spełniać wymogi takich parametrów, jak odległość transportowa, waga ładunku, liczba przewożonych palet w jednym kursie czy poziom składowania i kompletowania palety. - Wózki widłowe powinny być nie tylko dobrane według kosztów, ale przede wszystkim pod kątem bezpieczeństwa i wygody pracy.

Do kryteriów decydujących o doborze konkretnego rozwiązania należą również szerokości korytarza roboczego obiektu, rodzaj podłoża, temperaturę panującą w hali oraz specyfikę towaru. Dlatego też przy wyborze sprzętu magazynowego najlepiej zdać się na fachową pomoc, a rozwiązanie powinno być wynikiem wizyty doradcy na miejscu przyszłej pracy wózków widłowych. - Niestety, czasami klienci próbują samodzielnie wybrać wózek widłowy, bazując na własnym doświadczeniu czy intuicji. W efekcie może się okazać, że zakupiona maszyna jest niewłaściwie dobrana do specyfiki pracy i nie spełnia swojego zadania. Innym, poważnym błędem jest niesprawdzenie gabarytów pojazdu. Zdarzają się sytuacje, że wózek widłowy jest za szeroki i nie mieści się w korytarzu roboczym albo jest za wysoki i nie przejeżdża przez bramę wjazdową. Producentami żywności, którzy próbują zaoszczędzić, kupując wózki widłowe wykonane ze stali konstrukcyjnej.

Należy jednak pamiętać, że jest to niezgodne z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ponadto tego typu inwestycja jest tylko pozornie oszczędna. - Wózki widłowe pracujące przy produkcji żywności każdego dnia są narażone na działanie kwasów, wilgoci, chemikaliów. Jeśli do tego dojdą zadrapania lakieru i zaniedbania spowodowane niewłaściwą obsługą, to wózki widłowe trzeba będzie wymienić, znacznie wcześniej niż zakładano. Do najczęstszych błędów popełnianych przy wyborze wózków transportowych dla sektora kierowanie się niską ceną zakupu. Tymczasem korzystniej jest spotkać się z doradcą w celu dokładnego wymierzenia powierzchni do pracy wózka widłowego oraz określenia specyfiki przyszłego miejsca funkcjonowania maszyn. Do najczęściej popełnianych błędów w eksploatacji wózków widłowych zalicza się niepoprawne użytkowanie i konserwację baterii w wózku elektrycznym. Często nieprawidłowości występują także podczas doboru pojazdu, kiedy inwestor błędnie oceni szerokość, długość lub wysokość wózka widłowego. Należy pamiętać, że w magazynach przeważają wąskie korytarze i małe promienie skrętu . Przestrzegam również przed użytkowaniem wózków standardowych w chłodni.

Nadesłał:

kraskairena

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl