Wpływ koziego mleka na zdrowie
Kozie mleko jest bardzo popularne na całym świecie. To produkt ekologiczny i bardzo zdrowy, który doskonale nadaje się jako substytut produktów pochodzenia krowiego u osób zmagających się z alergią pokarmową. Jakie są zalety spożywania tej odmiany mleka?
Kozie mleko - cenne właściwości
Kozie mleko z roku na rok staje się coraz bardziej popularne, co jest uwarunkowane nie tylko cennymi właściwościami, ale również bogatym smakiem i większą tolerancją przez organizm niż na przykład produktów pochodzących od krów. Mleko od kozy nadaje się do przygotowania jogurtów, masła, deserów oraz sera. Na uwagę zasługuje delikatny smak, który jest połączeniem słodkości wzbogaconej o odrobinę słoności. To samo dobro, które ma bardzo mało bakterii, nie występują w nim żadne organizmy chorobotwórcze oraz niewiele komórek somatycznych. Warto też wspomnieć, że kozie mleko dobrze wpływa na organizm człowieka, gdyż po jego spożyciu nie występują objawy aktywności enzymatycznej, a także jest wolne od substancji obcych, które niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka.
Dlaczego warto pić mleko od kozy?
Poszczególne odmiany mleka pochodzącego od kóz różnią się między sobą. Są uwarunkowane przede wszystkim rasą zwierząt, warunkami, w jakich żyją, sposobem odżywiania (najbardziej wartościowe jest mleko, które pochodzi od kóz z wolnego wybiegu). Na jakość produktów wpływa także klimat oraz stadium laktacji. Właśnie z tego względu spożywane kozie mleko może mieć zmienną zawartość tłuszczu, ale poziom laktozy i białka nie różni się między sobą. Chodzi zarówno o białka kazeinowe, jak i serwatkowe. Stanowią one cenne źródło wapnia, magnezu, kobaltu oraz cynku. Oba rodzaje białka odgrywają ważną rolę w zwalczaniu komórek nowotworowych oraz wykazują działanie antybakteryjne. Warto wspomnieć o wiązaniu witaminy D, szybszym trawieniem tłuszczu oraz braku nadmiernego obciążania organizmu. Produkty pochodzące od koziego mleka są nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne, poleca się je przede wszystkim osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy albo preferującym zdrowy tryb życia.
Kozie mleko może być spożywane w przypadku zmagania się z alergią pokarmową zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Do organizmu człowieka zostają dostarczone aminokwasy egzogenne i tauryna. Z kolei mała zawartość tłuszczu wpływa na poprawę trawienia oraz funkcjonowanie komórek nabłonka jelita. Niewielkie kuleczki tłuszczu sprawiają, że produkty są szybko trawione.
Nadesłał:
NoweArtykuły
|