Wraz z Appetitą rozkochaj się w… afrodyzjakach!
Walentynki to idealna okazja, aby oderwać się na chwilę od codzienności i spędzić kilka chwil z ukochaną osobą. Wspólnie przyszykowana i odpowiednio celebrowana kolacja może uświetnić romantyczny wieczór. Dlatego warto wzbogacić ją o… afrodyzjaki!
Pomogą subtelnie rozbudzić wszystkie zmysły i cieszyć się bliskością. Przyprawione miłością przepisy podpowiada marka Appetita.
O namiętność trzeba dbać na co dzień, nie tylko od święta. To banalne zdanie, ale niesie za sobą dużo mądrości. W dzisiejszych czasach pędząc za karierą, wychowując dzieci czy rozwijając swoje pasje, zdarza się zapominać o codziennym pielęgnowaniu uczuć do partnera czy partnerki. Walentynki to doskonały moment, aby nadrobić zaległości i spędzić przyjemnie czas z ukochaną osobą tylko we dwoje.
Aby wpleść w romantyczny wieczór odrobinę magii, warto sięgać po afrodyzjaki. Niepozorne składniki mogą pozytywnie wpływać na siły witalne, zwiększać libido i wzmacniać relację pomiędzy partnerami. Należą do nich między innymi czekolada, szampan, owoce morza, ale także przyprawy i zioła: gałka muszkatołowa, pieprz, tymianek, cząber, kurkuma, kolendra, cynamon, imbir czy chili. Przy pomocy Appetity szybko i łatwo można wyczarować wyborne dania z dodatkiem afrodyzjaków, aby wspólnej kolacji dodać pikanterii i smaku.
Paella
Składniki:
- 300 g ryżu do paelli (calasparra,ewentualnie arborio)
- 2 papryki
- 1 łyżeczka Kurkumy mielonej Appetita
- szczypta Chili mielonego Appetita
- 200 g groszku
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 150 g oczyszczonych i obranych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ⅓ szklanki białego wina
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie szafran
- sól
Sposób przyrządzenia:
Czosnek i cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić czosnek i cebulę, dodać paprykę i smażyć ok. 2 minuty. Dodać suchy ryż, zamieszać i wlać wino. Odparować alkohol i dolać bulion, zmniejszyć moc palnika, dodać kurkumę, chili i gotować przez ok. 15 minut, nie mieszając. Kiedy ryż będzie miękki, dodać groszek, szafran oraz oczyszczone krewetki. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut - ewentualnie doprawić do smaku, od razu podawać.
Zupa krem ze szpinaku z krewetkami
Składniki:
- 40 dag szpinaku
- 800 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
- Gałka muszkatołowa Appetita
- krewetki tygrysie
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- bagietka (do podania)
Sposób przyrządzenia:
Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyć i pokroić. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić dwa ząbki czosnku, zrumienić, dodać zieleninę i smażyć 2-3 minuty. Całość przyprawić, zalać wodą i gotować 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zmiksować na gładki krem. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumienić, dodać krewetki i obsmażyć. Wlać zupę do talerzy, do każdego włożyć krewetki. Podawać z bagietką.
Szybkie szaszłyki z krewetek
Składniki:
- 15 sztuk oczyszczonych krewetek królewskich
- sok z ½ limonki
- 1 łyżka Kolendry Appetita
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- olej
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
- 50 g masła
Sposób przyrządzenia:
Krewetki zalać sokiem z limonki, dodać posiekane chili, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę kolendry, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, w połowie smażenia dodać masło. Krewetki można również przyrządzić na grillu. Podawać z ulubioną sałatką.
Sałatka z krewetkami
Składniki:
- 200 g krewetek koktajlowych
- 2 cykorie
- 1 mały ogórek
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki oleju sezamowego
- sól
- Tymianek suszony Appetita
- Pieprz czarny mielony Appetita
Sposób przyrządzenia:
Krewetki polać łyżką soku z cytryny i łyżką oleju. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem, następnie smażyć kilka minut na patelni grillowej z obydwu stron. Cykorię umyć, podzielić na liście, posiekać, umyć ogórek,osuszyć i pokroić w półplastry. Całość posypać kaparami. Polać łyżką soku z cytryny i olejem sezamowym, przyprawić solą i pieprzem.
Moules-frites
Składniki:
- 1 kg wstępnie ugotowanych małży
- 3 ząbki czosnku
- 3 szalotki (lub 1 cebula)
- natka pietruszki
- 4 łyżki masła
- Tymianek Appetita
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 4 duże, oczyszczone ziemniaki
- olej do smażenia
- Przyprawa do frytek i ziemniaków
- sól
Sposób przyrządzenia:
Przygotować frytki: ziemniaki pokroić w grube paski, odsączyć na papierze do pieczenia. Smażyć na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Posypać solą i przyprawą do ziemniaków. Czosnek i szalotkę drobno posiekać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i szalotkę, smażyć ok. minutę, a następnie zalać winem, częściowo odparować i dodać mule. Przykryć, gotować ok. 5 minut. Pietruszkę posiekać, posypać mule, doprawić solą i tymiankiem, podawać z frytkami.
Nadesłał:
KMC
|