Wrocławianie wygrali I Kulinarny Rajd Mistrzów w Hastonie
Mariola Monczak i Sebastian Zarzeczny z wrocławskiej restauracji „Pod Papugami " wygrali I Kulinarny Rajd Mistrzów, organizowany we wrocławskim Haston City Hotel. Konkurs został zakwalifikowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
Rywalizacja 12 drużyn była zacięta. Zawodowi kucharze, którzy na turniej przyjechali ze wszystkich zakątków Polski, na czas kroili warzywa, oprawiali ryby i przygotowywali potrawy ze ściśle określonych składników.
- Zwycięzcy wykonali wszystkie zadania prawie idealnie – uzasadniał werdykt Karol Okrasa, jeden z jurorów.
Dania oceniało profesjonalne jury, składające się z osobowości branży kulinarnej, pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. Wśród surowych sędziów był Karol Okrasa, Robert Sowa, Marcin Budynek i Joseph Seelesto oraz Magda Gessler, ambasadorka marki Ulgix. Surowi sędziowie, którzy przez cały dzień kosztowali i oceniali walory smakowe oraz estetykę dań, ogłosili werdykt w piątek 9 listopada na wieczornej gali, podsumowującej całodzienną rywalizację.
– Zwycięzcy za pierwsze trzy miejsca otrzymują odpowiednio 10 tys. zł, 7 tys. zł i 3 tys. zł brutto – mówi Przemysław Szatkowski, prezes Haston City Hotel.
Drugie miejsce zajęła drużyna w składzie Łukasz Kawaller i Paulina Sawicka z Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, zaś trzecie - Robert Stefański i Dariusz Grzeszczyk z Akademii Sztuki Kulinarnej Qulinario w Bydgoszczy.
I Kulinarny Rajd Mistrzów to dwudniowa impreza – 9 listopada rywalizowali zawodowcy, a dzień później w szranki stanęli amatorzy – zwycięzcy konkursu marki Ulgix. Laureaci konkursu zostali podzieleni na trzy zespoły, które przygotowywały jedną z trzech potraw: słodki deser, danie na zimno oraz na gorąco.
I Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel rozpoczął cykl spotkań kulinarnych.
Patronem honorowym tegorocznej imprezy jest Rafał Dutkiewicz, prezydent miasta Wrocławia.