Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!
Kasza kojarzy nam się zwykle tylko ze smacznym dodatkiem do codziennych posiłków. Nic bardziej mylnego - bo jako bohater dania smakuje równie wyśmienicie! Zapiekanki, sałatki, a nawet kotlety - to tylko niektóre kulinarne cuda, które możemy wyczarować mając ją w swojej kuchni.
Jaglana, gryczana, jęczmienna, kukurydziana - to kasze znane praktycznie przez każdego z nas. Nie wszyscy wiemy jednak, że mogą powstawać z wielu innych surowców
w różnych odmianach! Wybierać możemy spośród wielu rodzajów kasz, dzięki czemu
z pewnością nie będziemy narzekać na nudę po włączeniu ich do codziennego jadłospisu. Dlaczego warto zachęcić rodzinę do częstszego jedzenia kasz? Bo oprócz wyjątkowego smaku posiadają także wiele walorów odżywczych. Są bogate nie tylko w skrobię, białko czy błonnik, ale także w niezbędne dla naszego organizmu składniki mineralne - takie jak: magnez, cynk, żelazo czy fosfor. To także źródło witamin z grupy B. Dodatkowo można przyrządzić je na wiele różnych sposobów, dzięki czemu każdego dnia będziemy mogli podać bliskim inne danie. W poszukiwaniach oryginalnych przepisów na wyjątkowe potrawy z kaszą w roli głównej pomoże marka WINIARY!
Na początek zaproponujmy bliskim kuskus, który przygotowuje się bardzo szybko, zalewając wrzątkiem lub gotując na parze, dzięki czemu pokochają go nawet Ci, którzy są zabiegani i nie spędzają zbyt wiele czasu w kuchni. Doskonałym pomysłem będzie, więc przygotowanie wyjątkowej sałatki owocowo-warzywnej z kuskus i serem mozzarella. Podstawą sałatki jest kasza kuskus przygotowana w Bulionie warzywnym WINIARY. Do tego zielone dodatki – rukola, świeże oregano i bazylia oraz kolorowe warzywa. Aby nadać sałatce niepowtarzalny charakter, dodajmy do niej pomarańcze, które można dodatkowo skarmelizować. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale także wygląda bardzo apetycznie. Sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie, które możemy zabrać ze sobą do szkoły czy pracy.
Miłośnicy dań z sosem koniecznie powinni przekonać się natomiast do kaszy gryczanej, która nie tylko idealnie komponuje się z sosami, ale także jest źródłem białka potrzebnego nam do prawidłowego funkcjonowania. Wypróbujmy więc pyszne placki
z kaszy gryczanej z kiełbasą, które są o wiele bardziej pożywne niż placuszki ziemniaczane, a ich przygotowanie nie zabiera więcej czasu! Wystarczy do ugotowanej kaszy dodać przesmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą, ser i jajka, a następnie na rozgrzanym oleju usmażyć małe placuszki. W dalszej kolejności przygotowujemy Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu
i dodajemy do niego pokrojone korniszony. Placki polewamy przygotowanym sosem, podajemy z ulubioną surówką i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy!
A co z kolacją? Przed nami sezon dyniowy, dlatego zachęcamy do zaproponowania bliskim w jesienny wieczór pysznej zapiekanki z kaszą jaglaną, soczewicą i dynią w roli głównej! Aby przygotować to pyszne danie wystarczy kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i odsączyć, a w międzyczasie rozpuścić Rosół drobiowy WINIARY w 2 szklankach ciepłej wody i zalać nim kaszę. Następnie gotujemy kaszę przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie skropioną olejem i pokrojoną w kostkę dynię, przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na patelni z 2 łyżkami oleju. Później łączymy kaszę z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą oraz pieczemy całość jeszcze przez 30 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Smak zapiekanki z kaszy i dyni podkreślą przyprawy: suszony tymianek, słodka i ostra papryka w proszku, garam masala i kmin rzymski. Smacznego!
Mało kto z nas wie, że z kaszą jaglaną przygotujemy także pyszne gołąbki z gotowanym buraczkiem i cebulą. Duszone w smakowitym Bulionie warzywnym WINIARY i polane pachnącym Sosem grzybowym Jak Staropolski Jak u Mamy WINIARY
z pewnością posmakują wielbicielom nie tylko wegetariańskiej kuchni. Zaczynamy od przygotowania liści kapusty, w międzyczasie gotujemy kaszę i mieszamy ją z pokrojoną
i zeszkloną na oleju cebulą i pokrojonymi w kostkę buraczkami. Tak przygotowane nadzienie doprawiamy jeszcze Przyprawą ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY i układamy je na liściach i zwijamy w gołąbki. Następnie w 1 litrze wrzącej wody rozpuszczamy 2 kostki Bulionu Warzywnego WINIARY, zalewamy nim przygotowane gołąbki i dusimy na wolnym ogniu. Po 20 minutach gołąbki są gotowe. Wystarczy polać je jeszcze Sosem Grzybowym Jak Staropolski Jak u Mamy WINIARY i pożywny posiłek dla naszej rodziny gotowy!
Po więcej oryginalnych pomysłów na wyjątkowe dania z kaszą zapraszamy na serwis www.smakasze.pl, na którym obok pysznych przepisów i ciekawostek z kaszą w roli głównej znajdziemy skarbnicę wiedzy o wszystkich jej rodzajach, a także praktyczny minutnik, dzięki któremu zawsze ugotujemy idealną kaszę!