Wzmacniaj odporność przed zimą! Szybkie śniadaniowe koktajle na bazie produktów fermentowanych OSM
Profilaktyczne wzmocnienie organizmu jest najlepszym pomysłem na przetrwanie zimnej części roku, podczas której najczęściej dopadają nas przeziębienia. Zamiast chorować, lepiej zawczasu zadbać o zdrowie – na przykład spożywając więcej naturalnych mlecznych produktów fermentowanych.
Jogurty, kefiry czy mleko zsiadłe są nie tylko kopalnią wzmacniających odporność składników takich jak witaminy, minerały i dobroczynne bakterie, ale także świetną podstawą idealnych na śniadanie sycących koktajli.
Koktajle oparte na mlecznych produktach fermentowanych – jogurcie, kefirze i zsiadłym mleku – są doskonale znane od wielu już lat. Do niedawna były jednak głównie spożywane latem, gdy panowała obfitość świeżych owoców najlepiej nadających się jako dodatek do mlecznych napojów, takich jak truskawki, maliny czy porzeczki. Okazuje się jednak, że koktajle to coś znacznie więcej, niż tylko sposób na orzeźwienie podczas letnich upałów. Potrafią być bowiem pożywne, bardzo sycące, ale co najważniejsze – są świetnym sojusznikiem w walce z zarazkami atakującymi nasz organizm podczas zimniejszej części roku. Najlepiej, jeśli ten sojusznik rozpocznie swoją dobroczynną pracę od samego rana.
„Dobre” bakterie na wyciągniecie ręki
Mleczne napoje fermentowane są źródłem minerałów (wapnia, fosforu, magnezu) i witamin A oraz z grupy B, w tym kwasu foliowego, który nie tylko korzystnie wpływa na wygląd skóry, ale także ma istotne znaczenie w czasie ciąży. Badania wskazują również, że ukwaszone mleko reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz obniża ciśnienie krwi.
Niezwykłą zaletą kefiru, jogurtu czy mleka zsiadłego jest obecność żywych kultur bakterii. Ta dobroczynna mikroflora dostarczona z naszym śniadaniem okazuje się być tym, czego nie zapewnią nam standardowe śniadaniowe klasyki – jajecznica czy kanapka. Dlaczego szczepy kultur bakterii obecne w jogurcie czy kefirze są dla nas tak ważne? Jak wielokrotnie już wykazali naukowcy, są one niezbędnym sojusznikiem w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami, atakującymi nasz organizm.Mleczne napoje fermentowane do których zaliczamy jogurt, kefir czy zsiadłe mleko, zawierają probiotyki o udowodnionym działaniu prozdrowotnym na organizm człowieka. Wszystko to sprawia, że koktajle przygotowane na bazie jogurtu, kefiru czy zsiadłego mleka powinny być ważnym i stałym elementem naszej diety, szczególnie w okresie nasilenia różnego rodzaju infekcji. Dobroczynne bakterie fermentacji mlekowej będą tym infekcjom zapobiegać, a jeśli choroba już nas dopadnie – pomogą szybciej dojść do zdrowia oraz przywrócą równowagę organizmu naruszoną antybiotykoterapią.
Koktajl na śniadanie? Zdrowo, szybko, pysznie!
Wbrew powszechnemu wyobrażeniu koktajl może być niezwykle pożywny, eliminując poczucie głodu na wiele godzin. Będzie tak, jeśli kefir czy jogurt połączymy z bogatymi w witaminy i błonnik owocami(mogą być świeże lub mrożone)czyz produktami zbożowymi i orzechami. Mogą to być płatki owsiane (czy dowolne inne płatki), otręby, crunchy czy musli. Do tego jako dodatek bakalie (np. rodzynki czy żurawina), przyprawy takie jak cynamon i kakao – i w minutę mamy przygotowany odżywczy, a przy okazji smaczny posiłek, dostarczający odpowiednich ilości większości składników odżywczych. Możliwości jest mnóstwo – jedyne ograniczenia to wyobraźnia oraz preferencje smakowe.
Koktajl owocowy z płatkami owsianymi:
- ok. 30 g płatków owsianych (błyskawiczne bądź górskie)
- ok. 200 ml Kefiru 2 proc. OSM Piątnica
- 150g mrożonych malin lub kandyzowanej żurawiny
- łyżka płatków migdałowych
- do dosłodzenia: cukier, ewentualnie miód
Płatki owsiane należy w miseczce zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej 10 minut (co jakiś czas można sprawdzić, czy już napęczniały i czy trzeba dolać jeszcze nieco wody). Gdy płatki już napęcznieją, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Gotowy koktajl można wypić od razu.
Koktajl jogurtowy z orzechami:
- 50 ml Jogurtu Naturalnego z Mascarpone „Milandia” OSM Piątnica lub Jogurtu naturalnego OSM Piątnica
- 1/4 szklanki dowolnych orzechów (zamiast orzechów może być również dobrej jakości masło orzechowe)
- 1 łyżka kakao
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 awokado lub 1 banan
Orzechy w blenderze należy miksować przez kilka minut, aż do momentu, gdy powstanie masło orzechowe. Do masła orzechowego dodać jogurt, pokrojone w kostkę awokado bądź banana, syrop klonowy i kakao i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nadesłał:
JBcomm
|