Z czym to się je?


Z czym to się je?
2018-06-20
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini.

Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?

Cieciorka oraz przyrządzany na jej bazie hummus  należą do jednych z najbardziej znanych i lubianych w Polsce bliskowschodnich potraw. Nie każdy jednak wie, że do hummusu dodawane jest także tahini, czyli pasta z nasion sezamu, która nadaje daniom charakterystycznego smaku. Sam sezam jest skarbnicą wartości odżywczych, między innymi miedzi, manganu, wapnia, magnezu czy żelaza. Nasiona sezamu normują także poziom cholesterolu oraz chronią wątrobę przed szkodliwymi czynnikami. Tahini to pasta, która sprawdzi się jako dip, dressing lub krem na kanapki, a także jako dodatek do domowego hummusu.

Dip

Składniki:

·         4 łyżki jogurtu greckiego (lub sojowego)

·         2 łyżki pasty tahini marki Jasmeen

·         1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

·         odrobina drobno posiekanego szczypiorku

·         1½ łyżki soku z cytryny

·         odrobina startej skórki z ekologicznej cytryny

·         sól himalajska do smaku

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dip idealnie sprawdzi się jako dodatek do zdrowej przekąski. Wystarczy maczać w nim surowe marchewki, kalarepę, ogórki, pieczone buraki czy paprykę. Dip z tahini to zdrowa alternatywa dla majonezu lub sosu czosnkowego.

Dressing

Składniki:

·         3 łyżki tahini marki Jasmeen

·         2 łyżeczki soku z cytryny

·         ½ szklanki wody

·         Ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Dressing świetnie sprawdzi się w sałatkach z rukolą, roszponką, cykorią czy sałatą lodową. Danie warto dodatkowo posypać ziarnami sezamu.

Tahini jest lekko orzechowa, a więc świetnie komponuje się ze wszystkimi produktami czy daniami, do których pasują orzechy. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i słodkich.

Smacznego!

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl