Zadbajmy o nasze Mamy nie tylko w dniu ich Święta!


Zadbajmy o nasze Mamy nie tylko w dniu ich Święta!
2015-05-26
Dzień 26 maja jest dniem szczególnym -wszystkie dzieci składają życzenia, wręczają kwiaty oraz prezenty swoim mamom. Jak przyrządzić niecodzienne, a zarazem zdrowe dania z tej okazji doradzą Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny marki Lubella oraz Anna Różyk – dietetyk współpracująca z marką Lubella

Intencją obchodzenia  Dnia Matki jest niewątpliwie  okazanie mamom miłości, szacunku oraz wdzięczności za opiekę i wszelki trud związany z wychowaniem. Tego dnia każda z nich powinna poczuć się doceniona, wyjątkowa i niezastąpiona. Z tego względu należy szczególnie się postarać, aby uszczęśliwić nasze mamy.

Historia i tradycja wspomnianego święta wywodzi się już z kultury starożytnej  – obchodzone było zarówno w  Grecji jak i Rzymie, kiedy to czczone były matki – boginie, które stanowiły symbol płodność i urodzaju. Następnie w Anglii oraz Szkocji w XVI -XVII wieku odbywały się tak zwane „Niedziele u Matki”, podczas których matki obdarowywane były podarunkami, oraz dawały błogosławieństwo swoim dzieciom. Tradycja ta uchowała się do XIX wieku, a po wojnie wiele krajów ją odnowiło w tym również Polska. Święto Mam w Polsce zaczęło  być obchodzone w 1914 roku w Krakowie i do dnia dzisiejszego dzień 26 maja przeznaczony jest wszystkim Mamom.  Na przestrzeni lat historia tego dnia zmieniała się, jednak do dnia dzisiejszego jest ono obchodzone w ponad 40 krajach na całym świecie. Każda kultura posiada swoje własne tradycje i obyczaje, a dzień ten celebrowany  jest w różnych terminach. We Włoszech zgodnie z tradycją dzieci pieką swoim mamom ciastka w kształcie serc, w Tajlandii natomiast klękają przed swoimi mamami wraz z kwiatami jaśminu w celu wyrażenia swojej wdzięczności.  

Przez żołądek do serca

Co roku większość z nas zastanawia się jak sprawić przyjemność swojej mamie w jej szczególnym dniu. Jedni kupują kwiaty, kosmetyki, książki bądź inne podarunki, drudzy zaś starają się wykonać prezenty samodzielnie. Upominki wykonane własnoręcznie z pewnością  zostaną szczególnie docenione. Warto zatem włożyć odrobinę trudu, aby zobaczyć szerokie uśmiechy na twarzach naszych mam. - Jednym z najważniejszych elementów naszego życia jest jedzenie, dlatego też samodzielne posiłku przygotowany posiłek może okazać się strzałem w dziesiątkę. Aby odpowiednio zadbać o nasze mamy i sprawić, by były z nas dumne przygotujmy królewskie śniadanie, smaczny obiad albo rozpływający się w ustach deser - podpowiada Piotr Ceranowicz. – Danie wcale nie musi być skomplikowane i trudne w przygotowaniu. Wystarczy jedynie dobry pomysł oraz odrobina fantazji, a efekt z pewnością będzie nieziemski.- dodaje kucharz.

- Wraz z Dniem Matki, powinniśmy zadbać również o zdrowie naszych mam. Przygotowanie posiłków na bazie zdrowych składników odżywczych takich jak błonnik, wapń, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas oraz selen z pewnością dostarczy niezbędnych witamin i minerałów naszym mamo,  potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajmy, że najważniejszym elementem posiłku są produkty zbożowe, które są podstawowym źródłem energii - może to być makaron pełnoziarnisty, chleb razowy bądź wszelakie kasze. Nie zapominajmy również o podaniu różnorodnych warzyw, które są najlepszym źródłem błonnika oraz związków mineralnych. Ryby natomiast zapewnią pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz szereg niezbędnych składników mineralnych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Tak skomponowany obiad z pewnością zadowoli wszystkie mamy, zapewniając im tym samym same walory zdrowotne. – przekonuje Anna Różyk. Nie zapominajmy jednak, aby dbać o zdrowie naszych Mam nie tylko w dniu ich Święta. Zdrowe nawyki żywieniowe powinny towarzyszyć nam i naszym najbliższym każdego dnia.

A na koniec coś słodkiego

Bez wątpienia wiele z nas nie wyobraża sobie uroczystego obiadu bez słodkiego zakończenia. Z tego względu na tak ważne święto jak Dzień Matki powinniśmy przygotować specjalny deser. Możliwości jest wiele – począwszy od pysznych ciast i ciasteczek kończąc na niecodziennym torcie. – Zdrowe odżywianie nie wymaga od nas wyrzekania się wszystkich niezdrowych dań. Pamiętajmy, że w granicach zdrowego rozsądku odrobina rozpustny nam nie zaszkodzi, szczególnie w tak ważny dzień– radzi dietetyk, Anna Różyk. – W roli deseru świetnie  sprawdzi się tarta z dodatkiem sezonowych owoców bądź muffinki z czekoladą.  To łatwe i szybkie w przygotowaniu propozycje deserowe, więc z pewnością nikt nie będzie miał trudności z ich wypiekiem. Aby zadbać o każdy szczegół pamiętajmy również o fantazyjnym ozdobieniu wypieków – pokruszone orzechy, świeże owoce bądź czekolada nadadzą im  smakowity charakter– dodaje Ceranowicz.

Pamiętajmy że wszystkie mamy są wyjątkowe nie tylko w dniu ich Święta. Dbajmy o nie, rozpieszczajmy i szanujmy każdego dnia, aby wyrazić naszą miłość i uznanie. Samodzielne przygotowanie posiłku będzie świetnym dodatkiem do pięknych życzeń, które każda mama powinna usłyszeć 26 maja

Pomidory malinowe nadziewane orzo z pesto z rukoli i serem pleśniowym

Składniki:

·         400 g Makaron Lubella Jajeczna ryż

·         4 duże pomidory malinowe

·         100g rukoli

·         50 ml oliwa z oliwek

·         1 ząbek czosnku

·         200g sera gorgonzola 

·         Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.

Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy pokruszony ser i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki sera.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.

 

Pełnoziarniste kokardki z krewetkami i fasolką szparagową

Składniki:

·         400g Makaronu Lubella Pełne Ziarno kokardki

·         400g krewetek

·         200g fasolki szparagowej

·         200 ml śmietanki 36%

·         Szczypiorek

·         3 ząbki czosnku

·         2 małe cebule

·         Sól, pieprz

·         olej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Czosnek i cebule siekamy drobno i przesmażamy na oliwie. Dodajemy krewetki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Następnie dodajemy makaron i śmietankę. Całość mieszamy i posypujemy siekanym szczypiorkiem.

 

Tarta z kremem i letnimi owocami

Ciasto:

·         400g Mąki Lubella Puszysta  tortowa

·         200g masła

·         200g cukru

·         2 jajka

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz schłodzone masło . Siekamy nożem lub delikatnie rozcieramy palcami na grudki wielkości zacierek. Dodajemy rozkłócone jaja i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy  w folie i odkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy delikatnie foremkę na tarte. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia i groch do obciążenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, po tym czasie zdejmujemy papier i dopiekamy tarte bez obciążenia jeszcze przez 5-10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem i przybranie:

·         300 ml mleka

·         1 laska wanilii

·         50g cukru

·         40g Mąki Lubella Puszysta tortowa

·         2 żółtka jaj

·         250g ulubionych owoców: jeżyny, truskawki, maliny, borówki lub jagody

Sposób przygotowania kremu:

Zagotowujemy w rondlu mleko z ziarenkami z laski wanilii oraz strączkiem. Mieszamy w misce cukier, mąkę i żółtka na pastę. Wlewamy zagotowane mleko małym strumieniem mieszając z pastą. Masę wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzoną tarte wykładamy krem oraz dekorujemy owocami.

Rada:

Aby wygląd tarty był jeszcze lepszy, należy w rondelku rozpuścić odrobinę dżemu morelowego z niewielką ilością kawałków owoców. Posmarowanie owoców płynnym dżemem nada im piękny połysk.

Nadesłał:

info@synertime.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl