Zadbajmy o nasze Mamy nie tylko w dniu ich Święta!
Dzień 26 maja jest dniem szczególnym -wszystkie dzieci składają życzenia, wręczają kwiaty oraz prezenty swoim mamom. Jak przyrządzić niecodzienne, a zarazem zdrowe dania z tej okazji doradzą Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny marki Lubella oraz Anna Różyk – dietetyk współpracująca z marką Lubella
Intencją obchodzenia Dnia Matki jest niewątpliwie okazanie mamom miłości, szacunku oraz wdzięczności za opiekę i wszelki trud związany z wychowaniem. Tego dnia każda z nich powinna poczuć się doceniona, wyjątkowa i niezastąpiona. Z tego względu należy szczególnie się postarać, aby uszczęśliwić nasze mamy.
Historia i tradycja wspomnianego święta wywodzi się już z kultury starożytnej – obchodzone było zarówno w Grecji jak i Rzymie, kiedy to czczone były matki – boginie, które stanowiły symbol płodność i urodzaju. Następnie w Anglii oraz Szkocji w XVI -XVII wieku odbywały się tak zwane „Niedziele u Matki”, podczas których matki obdarowywane były podarunkami, oraz dawały błogosławieństwo swoim dzieciom. Tradycja ta uchowała się do XIX wieku, a po wojnie wiele krajów ją odnowiło w tym również Polska. Święto Mam w Polsce zaczęło być obchodzone w 1914 roku w Krakowie i do dnia dzisiejszego dzień 26 maja przeznaczony jest wszystkim Mamom. Na przestrzeni lat historia tego dnia zmieniała się, jednak do dnia dzisiejszego jest ono obchodzone w ponad 40 krajach na całym świecie. Każda kultura posiada swoje własne tradycje i obyczaje, a dzień ten celebrowany jest w różnych terminach. We Włoszech zgodnie z tradycją dzieci pieką swoim mamom ciastka w kształcie serc, w Tajlandii natomiast klękają przed swoimi mamami wraz z kwiatami jaśminu w celu wyrażenia swojej wdzięczności.
Przez żołądek do serca
Co roku większość z nas zastanawia się jak sprawić przyjemność swojej mamie w jej szczególnym dniu. Jedni kupują kwiaty, kosmetyki, książki bądź inne podarunki, drudzy zaś starają się wykonać prezenty samodzielnie. Upominki wykonane własnoręcznie z pewnością zostaną szczególnie docenione. Warto zatem włożyć odrobinę trudu, aby zobaczyć szerokie uśmiechy na twarzach naszych mam. - Jednym z najważniejszych elementów naszego życia jest jedzenie, dlatego też samodzielne posiłku przygotowany posiłek może okazać się strzałem w dziesiątkę. Aby odpowiednio zadbać o nasze mamy i sprawić, by były z nas dumne przygotujmy królewskie śniadanie, smaczny obiad albo rozpływający się w ustach deser - podpowiada Piotr Ceranowicz. – Danie wcale nie musi być skomplikowane i trudne w przygotowaniu. Wystarczy jedynie dobry pomysł oraz odrobina fantazji, a efekt z pewnością będzie nieziemski.- dodaje kucharz.
- Wraz z Dniem Matki, powinniśmy zadbać również o zdrowie naszych mam. Przygotowanie posiłków na bazie zdrowych składników odżywczych takich jak błonnik, wapń, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas oraz selen z pewnością dostarczy niezbędnych witamin i minerałów naszym mamo, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajmy, że najważniejszym elementem posiłku są produkty zbożowe, które są podstawowym źródłem energii - może to być makaron pełnoziarnisty, chleb razowy bądź wszelakie kasze. Nie zapominajmy również o podaniu różnorodnych warzyw, które są najlepszym źródłem błonnika oraz związków mineralnych. Ryby natomiast zapewnią pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz szereg niezbędnych składników mineralnych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Tak skomponowany obiad z pewnością zadowoli wszystkie mamy, zapewniając im tym samym same walory zdrowotne. – przekonuje Anna Różyk. Nie zapominajmy jednak, aby dbać o zdrowie naszych Mam nie tylko w dniu ich Święta. Zdrowe nawyki żywieniowe powinny towarzyszyć nam i naszym najbliższym każdego dnia.
A na koniec coś słodkiego
Bez wątpienia wiele z nas nie wyobraża sobie uroczystego obiadu bez słodkiego zakończenia. Z tego względu na tak ważne święto jak Dzień Matki powinniśmy przygotować specjalny deser. Możliwości jest wiele – począwszy od pysznych ciast i ciasteczek kończąc na niecodziennym torcie. – Zdrowe odżywianie nie wymaga od nas wyrzekania się wszystkich niezdrowych dań. Pamiętajmy, że w granicach zdrowego rozsądku odrobina rozpustny nam nie zaszkodzi, szczególnie w tak ważny dzień– radzi dietetyk, Anna Różyk. – W roli deseru świetnie sprawdzi się tarta z dodatkiem sezonowych owoców bądź muffinki z czekoladą. To łatwe i szybkie w przygotowaniu propozycje deserowe, więc z pewnością nikt nie będzie miał trudności z ich wypiekiem. Aby zadbać o każdy szczegół pamiętajmy również o fantazyjnym ozdobieniu wypieków – pokruszone orzechy, świeże owoce bądź czekolada nadadzą im smakowity charakter– dodaje Ceranowicz.
Pamiętajmy że wszystkie mamy są wyjątkowe nie tylko w dniu ich Święta. Dbajmy o nie, rozpieszczajmy i szanujmy każdego dnia, aby wyrazić naszą miłość i uznanie. Samodzielne przygotowanie posiłku będzie świetnym dodatkiem do pięknych życzeń, które każda mama powinna usłyszeć 26 maja
Pomidory malinowe nadziewane orzo z pesto z rukoli i serem pleśniowym
Składniki:
· 400 g Makaron Lubella Jajeczna ryż
· 4 duże pomidory malinowe
· 100g rukoli
· 50 ml oliwa z oliwek
· 1 ząbek czosnku
· 200g sera gorgonzola
· Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.
Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy pokruszony ser i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.
Pełnoziarniste kokardki z krewetkami i fasolką szparagową
Składniki:
· 400g Makaronu Lubella Pełne Ziarno kokardki
· 400g krewetek
· 200g fasolki szparagowej
· 200 ml śmietanki 36%
· Szczypiorek
· 3 ząbki czosnku
· 2 małe cebule
· Sól, pieprz
· olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Czosnek i cebule siekamy drobno i przesmażamy na oliwie. Dodajemy krewetki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie dodajemy makaron i śmietankę. Całość mieszamy i posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Tarta z kremem i letnimi owocami
Ciasto:
· 400g Mąki Lubella Puszysta tortowa
· 200g masła
· 200g cukru
· 2 jajka
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz schłodzone masło . Siekamy nożem lub delikatnie rozcieramy palcami na grudki wielkości zacierek. Dodajemy rozkłócone jaja i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy delikatnie foremkę na tarte. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia i groch do obciążenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, po tym czasie zdejmujemy papier i dopiekamy tarte bez obciążenia jeszcze przez 5-10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem i przybranie:
· 300 ml mleka
· 1 laska wanilii
· 50g cukru
· 40g Mąki Lubella Puszysta tortowa
· 2 żółtka jaj
· 250g ulubionych owoców: jeżyny, truskawki, maliny, borówki lub jagody
Sposób przygotowania kremu:
Zagotowujemy w rondlu mleko z ziarenkami z laski wanilii oraz strączkiem. Mieszamy w misce cukier, mąkę i żółtka na pastę. Wlewamy zagotowane mleko małym strumieniem mieszając z pastą. Masę wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzoną tarte wykładamy krem oraz dekorujemy owocami.
Rada:
Aby wygląd tarty był jeszcze lepszy, należy w rondelku rozpuścić odrobinę dżemu morelowego z niewielką ilością kawałków owoców. Posmarowanie owoców płynnym dżemem nada im piękny połysk.
Nadesłał:
info@synertime.pl
|