Zakład OSM Piątnica w Ostrołęce otrzymał certyfikat IFS
Oddział Terenowy Piątnicy w Ostrołęce spełnia wymogi International Food Standard na poziomie wyższym.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy Oddział Terenowy w Ostrołęce otrzymała w styczniu 2012 r. certyfikat poświadczający, że spełnia kryteria standardu IFS (International Food Standard). Certyfikat przyznawany jest zakładom spełniającym międzynarodowe wymagania w zakresie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności określone przez sieci handlowe. Audyt certyfikacyjny IFS w ostrołęckim oddziale został zrealizowany pod koniec 2011 r., w ramach corocznego audytu OSM Piątnica. Jednostka certyfikująca przedłużyła ważność certyfikatu wydanego Piątnicy i przyznała drugi Ostrołęce.
Oddział Terenowy w Ostrołęce to kolejna po zakładzie w Piątnicy placówka firmy, która uzyskała certyfikat poświadczający spełnianie standardów IFS na poziomie wyższym. Zakład w Piątnicy otrzymał certyfikat IFS w 2010 roku. Certyfikat poświadcza wysoką jakość w zakresie rozwoju i produkcji: serka wiejskiego, serów świeżych, serków śmietankowych, śmietan oraz napoi fermentowanych. Certyfikacja została przeprowadzona zgodnie z procedurą audytową i certyfikacyjną TUV NORD CERT.
Oddział Terenowy w Ostrołęce powstał w wyniku połączenia OSM Piątnica z SM Ostrołęka wiosną ubiegłego roku. Od tego czasu Piątnica przeprowadziła w Ostrołęce szereg inwestycji, których koszt wyniósł około 7 mln zł. Po połączeniu z Piątnicą, procedury i standardy jakościowe oddziału w Ostrołęce zostały dostosowane do wymagań IFS. Certyfikat uzyskany przez Piątnicę dla tego zakładu obejmuje działania w zakresie rozwoju i produkcji: mleka spożywczego ESL, masła i miksów tłuszczowych do smarowania, odtłuszczonego mleka w proszku, serów świeżych, śmietan oraz napoi fermentowanych.
Więcej informacji na temat firmy OSM Piątnica na stronie www.piatnica.com.pl
Informacje o firmie OSM Piątnica
OSM Piątnica jest jedną z najważniejszych i zarazem najnowocześniejszych mleczarni nie tylko w kraju, ale i na świecie. Swoją pozycję osiągnęła dzięki dbałości o najwyższą jakość produktów, ich innowacyjność oraz spełnianie oczekiwań szerokiej grupy konsumentów. W 1992 roku OSM Piątnica wprowadziła na rynek Serek Wiejski. Dzisiaj jest liderem w jego sprzedaży, z 50% udziałem w rynku. Mleczarnia była pierwszym polskim producentem Serka Wiejskiego z owocami i z miodem. Jest liderem w segmencie śmietan świeżych (20% rynku) i sera Mascarpone (50% rynku), a także współliderem w kategorii twarogów oraz drugim producentem serków do smarowania – w marce Twój Smak i Twój Smak Puszysty – (15% rynku). W 2011 roku wprowadziła pierwsze na rynku, innowacyjne desery z konfiturą oraz sery twarogowe w plastrach z mascarpone. 20 lat po wprowadzeniu Serka Wiejskiego oferta mleczarni została uzupełniona o świeże Mleko Wiejskie. OSM Piątnica, jako jedna z pierwszych w kraju (2003 r.) wdrożyła system ochrony środowiska zgodny z normą ISO 14001, będący częścią Zintegrowanego Systemu Zarządzania – pierwszego wśród polskich spółdzielni mleczarskich. Firma była także jedną z niewielu w kraju, które spełniały wymogi Unii Europejskiej jeszcze przed akcesją do UE. Potwierdzeniem najwyższych standardów OSM Piątnica jest także certyfikat IFS (International Food Standard), przyznawany zakładom spełniającym międzynarodowe wymagania w zakresie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności. OSM Piątnica spełnia je na poziomie wyższym.
Nadesłał:
JBcomm
|