2014-02-12
Woda, która płynie w naszym kranie jest czysta i zdatna do picia. Zakładając, że została dobrze uzdatniona zawiera znikomą ilość bakterii, która nie zaszkodzi dorosłemu, zdrowemu człowiekowi. Małe dzieci i ludzie chorzy powinni zawsze wybierać wodę uprzednio przegotowaną.
Uzdatnianie wody wpływa znacząco na jej smak. W popularnej "kranówce" często można wyczuć posmak żelaza i chloru, co odbija się na aromacie gotowanych na jej bazie potraw. Zmineralizowana woda zawiera w sobie pierwiastki, które decydują o jej tzw. twardości. Twarda woda nie szkodzi zdrowiu, ale może zniszczyć nasz sprzęt AGD. Pod wpływem wysokiej temperatury z wody wytrąca się węglan wapnia, który odkłada się w postaci kamienia w czajniku, pralce, zmywarce. Twardej wody można się pozbyć wyłącznie stosując specjalne filtry. Poniżej znajdziesz kilka powodów, dla których warto zaopatrzyć się w to proste urządzenie.
Zalety filtrów do wody:
-zatrzymują ewentualne zanieczyszczenia, które dostały się do wody w wyniku korozji rur doprowadzających wodę do budynku,
-usuwają z wody nadmiar minerałów, dzięki czemu woda staje się miękka,
-sprawiają, że woda traci posmak chloru i żelaza,
-usuwają siarkowodór, który pojawia się w wodzie w trakcie przepływu przez starą instalację.
-zatrzymuje szkodliwe metale ciężkie, jak ołów, kadm, rtęć.
Na rynku są dostępne różne rodzaje filtrów:
-węglowe
-zmiękczające wodę
-działające na zasadzie odwróconej osmozy
Filtry węglowe mają za zadanie usuwanie z wody zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych. Najczęściej są montowane na kranach kuchennych. Dzięki nim woda pozbywa się nieprzyjemnego smaku chloru, a także bakterii. Wkłady węglowe muszą być co pewien czas wymieniane. Bardzo popularne są również specjalne naczynia na wodę, które już mają wbudowany wkład węglowy.
Filtry zmiękczające wodę doskonale sprawdzą się w domach z twardą wodą. Dzięki nim na sprzętach AGD nie będzie odkładał się kamień. Poza tym, miękka woda jest łaskawsza dla naszej skóry i włosów oraz nie wymaga stosowania tak dużej ilości detergentów. Tego typu filtry nie zatrzymują chloru, dlatego warto dodatkowo stosować w domu wkłady węglowe, np.: w kuchni.
Filtry trzeciego typu działają na zasadzie odwróconej osmozy, czyli oczyszczają wodę ze wszystkiego, w tym z minerałów cennych dla naszego organizmu. Tego typu filtry nie są powszechne i znajdują zastosowanie głównie w przemyśle.
Montaż filtrów jest szczególnie zalecany w starych mieszkaniach, w których stan instalacji wodno-kanalizacyjnej pozostawia wiele do życzenia.